Άσκηση για ραδιενεργό υλικό

Άσκηση για ραδιενεργό υλικό

Ένα ειδικό μη επανδρωμένο ελικόπτερο εφοδιασμένο με αισθητήρα εντοπισμού ραδιενεργού υλικού χρησιμοποιήθηκε στη Σούδα σε άσκηση για πρόληψη εξάπλωσης όπλων μαζικής καταστροφής. Το ελικόπτερο εντόπισε βάρκα με ραδιενεργό υλικό σε 40'

Αξιωματικοί των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που υπηρετούν στο ΚΕΝΑΠ (Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής) στη Σούδα και Αμερικανοί ειδικοί του Πανεπιστημίου NPS του Μοντερέι πραγματοποίησαν άσκηση για την πρόληψη της εξάπλωσης όπλων μαζικής καταστροφής στο θαλάσσιο περιβάλλον. Την άσκηση παρακολούθησαν και σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

Σκοπός της άσκησης ήταν ο εντοπισμός εκπαιδευτικού ραδιενεργού υλικού που είχε τοποθετηθεί σε ένα φουσκωτό σκάφος τύπου RHIB.

Όπως προέβλεπε το σενάριο του πειράματος ένα μη επανδρωμένο ελικόπτερο άρχισε να ελέγχει τη θαλάσσια περιοχή για τον εντοπισμό ραδιενεργού υλικού.

Το ελικόπτερο ήταν εξοπλισμένο με ειδικό αισθητήρα που έχει κατασκευαστεί στο Lawrence Livermore Laboratory των Ηνωμένων Πολιτειών  (ο αρμόδιος αμερικανικός οργανισμός για τον εντοπισμό όπλων μαζικής καταστροφής).

Η πειραματική πτήση του μη επανδρωμένου ελικοπτέρου κράτησε συνολικά 45 λεπτά με εξαιρετικά αποτελέσματα: ο αισθητήρας εντόπισε αμέσως, όταν πετούσε πέριξ του φουσκωτού, τα ραδιενεργά υλικά που μετέφερε.

Μετά την επιτυχία του πειράματος, είναι βέβαιο, ότι ανοίγει ο δρόμος για ευρεία χρήση των μη επανδρωμένων ελικοπτέρων αφού μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν επιχειρησιακά σε πραγματικές αποστολές εντοπισμού ραδιενεργών υλικών που μεταφέρονται μέσω των θαλασσίων οδών.

Το ΚΕΝΑΠ στη Σούδα

Η αποστολή του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα είναι να διεξάγει συνδυασμένη εκπαίδευση σε μονάδες του ΝΑΤΟ, με σκοπό την επαύξηση της ικανότητας τους στην εκτέλεση αποστολών επιτηρήσεως επιφανείας, αέρος και υποθαλάσσιες, καθώς και στην εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων, προς υποστήριξη αντίστοιχων Ναυτικής Αποτροπής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα