Άσσος: Βρίσκεται στην Ελλάδα και είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης

Άσσος: Βρίσκεται στην Ελλάδα και είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης
Travel Inspiration

Το τοπικό φρούριο ήταν μεγάλης στρατηγικής σημασίας, ενώ σπουδαίες μάχες έλαβαν χώρα στο σημείο. Οι ιδιαιτερότητες του χωριού.

Στα βορειοδυτικά της Κεφαλονιάς, κοντά στη γνωστή παραλία του Μύρτου, υπάρχει ένα γραφικό πανέμορφο χωριό που ονομάζεται Άσσος (ή, η Άσσος) και είναι χτισμένο πάνω σε έναν στενό ισθμό που ενώνει την απόκρημνη χερσόνησο με το υπόλοιπο νησί.

Χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα στα χρόνια της Ενετοκρατίας ακριβώς μπροστά από την χερσόνησο που καταγράφεται από ψηλά στο παρακάτω drone βίντεο, στην προσπάθεια των κατοίκων να προστατευτούν από τις πειρατικές επιδρομές.

Από το 1593 αποτέλεσε διοικητική πρωτεύουσα της βόρειας Κεφαλονιάς.

Δείτε το μοναδικό βίντεο του travel-inspiration.gr:

Η παραδοσιακή επτανησιακή αρχιτεκτονική με τα χρωματιστά σπιτάκια έχει διατηρηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της, ενώ υπάρχει ταυτόχρονα και η μοντέρνα -μα διακριτική όψη της- που εκπλήσσει ευχάριστα όλους τους επισκέπτες.

Όμορφα χρωματισμένα σπιτάκια φωλιάζουν μέσα στην απόκρημνη πλαγιά του λόφου, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο από πεύκα και κυπαρίσσια, με θέα την υπέροχη παραλία με τα κρυστάλλινα νερά καθώς και το κάστρο της χερσονήσου, το οποίο μαζί με αυτό του Αγίου Γεωργίου θεωρούνται από τα σπουδαιότερα της Κεφαλονιάς.

Το φρούριο ήταν μεγάλης στρατηγικής σημασίας, ενώ σπουδαίες μάχες έλαβαν χώρα με σκοπό την υπεράσπιση του νησιού. Για μερικές δεκαετίες το κάστρο της Άσου χρησιμοποιήθηκε από το ελληνικό κράτος ως φυλακή.

Ο διάσημος Βρετανός στρατηγός Τσάρλς Τζέιμς Νάπιερ (1782 – 1853) το περιγράφει σαν “ισχυρότερο ακόμα και από το Γιβραλτάρ”. Έχει τετραγωνικό σχήμα και στις 4 γωνίες του βρίσκονται ισάριθμοι προμαχώνες με ιδιαίτερα ονόματα. Στις μέρες μας υπάρχουν μόνο ερείπια του τείχους και άλλα μέρη του κάστρου της Άσσου, όπως επίσης και ο ναός του Αγίου Μάρκου.

Μετά τη διάλυση της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, το 1797, η Άσσος ακολούθησε την τύχη του νησιού και της Επτανήσου. Πολλοί από τους Σουλιώτες υπερασπιστές της Κιάφας μετά την παράδοσή της το 1822, εγκαταστάθηκαν στην Άσο. Τα όπλα τους επεστράφησαν το 1823, με αίτηση του Χρ. Περραιβού προς τον Άγγλο Αρμοστή Επτανήσου Τόμας Μαίτλαντ.

Μετά την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, βασιλικό διάταγμα της 8ης Ιανουαρίου 1866 όρισε τη σύσταση Δήμου Άσου, που περιελάμβανε τα χωριά Βαρύ, Δεφαρανάτα, Δραπανίτικα, Καρυά, Κοθρέας, Κοκολάτα, Κομιτάτα, Κοντές, Κουλούμος, Νεοχώριο, Πατρικάτα, Πλαγιά, Πύργος και τον οικισμό του Φρουρίου.

Μετά τους σεισμούς της Κεφαλονιάς του 1953 η Άσος ανοικοδομήθηκε, αλλά δοκιμάσθηκε και αυτή από τον δημογραφικό μαρασμό. Η Άσσος συνεχίζει να βρίσκεται στις περισσότερες λίστες των μεγάλων ταξιδιωτικών περιοδικών, ως ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ευρώπης.

Η ομορφιά του τόπου, νίκησε και τη κακοκαιρία “Ιανός”, που προκάλεσε εικόνες αποκάλυψης στην περιοχή.

Tip: Όταν επισκεφθείτε το χωριό, μην αμελήσετε να δοκιμάσετε ραβιόλια γεμιστά με κουνέλι στιφάδο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα