Μπένι Στάινμετζ: Αφέθηκε ελεύθερος ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος

Διαβάζεται σε 2'
Ο Ισραηλινός μεγιστάνας Μπένι Στάινμετζ
Ο Ισραηλινός μεγιστάνας Μπένι Στάινμετζ AP Photo

Ο μεγιστάνας Μπένι Στάινμετζ συνελήφθη στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την είσοδό του στη χώρα και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Ο μεγιστάνας Μπένι Στάινμετζ, που καταδικάστηκε για την υπόθεση της επιστροφής της φάρμας Băneasa, συνελήφθη στην Αθήνα, σχεδόν ένα χρόνο μετά την σύλληψή του στην Κύπρο, οι οποίες ωστόσο αρνήθηκαν να τον εκδώσουν.

Σύμφωνα με ρουμάνικα ΜΜΕ, ο Στάινμετζ συνελήφθη την Κυριακή, στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, κατά την είσοδό του στη χώρα κατόπιν αιτήματος των ρουμανικών αρχών, για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Σημειώνεται ότι, το ένταλμα των ρουμανικών αρχών για την έκδοση του Μπένι Στάινμετζ, έχει κριθεί άκυρο από την Interpol, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο. Το ίδιο συνέβη και για άλλους συγκατηγορούμενους του Στάινμετζ στην ίδια υπόθεση, για τους οποίους δεν εκτελέστηκαν τα εντάλματα σύλληψής τους στη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Μάλτα.

Ως εκ τούτου, ο Μπένι Στάινμετζ αφέθηκε ελεύθερος, έως ότου τακτοποιηθεί και τυπικά το ζήτημα.

Υπενθυμίζεται πως ο Στάινμετζ έχει καταδικαστεί ερήμην στη Ρουμανία για υπόθεση απάτης σχετική με την αγορά/εκμετάλλευση έκτασης γης που έλαβε χώρα την περίοδο 2006-2008.

«Εξόφθαλμη κατάχρηση διαδικασίας από τις ρουμανικές αρχές»

«Είναι πρωτοφανές για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, αλλά και κάθε άλλη ευνομούμενη χώρα, μια τέτοια, διοικητικού χαρακτήρα πράξη, να ακυρώνει απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία έχει αποφανθεί τελεσίδικα και αμετάκλητα κατά της έκδοσής του στη Ρουμανία, αναγνωρίζοντάς του το δικαίωμα να ταξιδεύει ελεύθερα», δήλωσε ο δικηγόρος του κ. Στάινμετζ, Σταύρος Τόγιας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Εφετείου Αθηνών, την άνοιξη του 2022, η οποία ήρθε να επικυρώσει αντίστοιχη απόφαση της Interpol κατά των ρουμανικών αρχών, εντοπίστηκαν πολλές παραβιάσεις του δικαιώματος του Μπένι Στάινμετζ σε δίκαιη δίκη στη Ρουμανία, αναγνωρίστηκε ο κίνδυνος να υποστεί διακριτική, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση αν εκδοθεί, και διέγνωσε πολιτικά κίνητρα πίσω από τη δίωξή του.

Έτσι, σύμφωνα πάντα με την ίδια πλευρά, δόθηκε στον Στάινμετζ το δικαίωμα να ταξιδεύει ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς, και χωρίς να υφίσταται προσβλητικές για την προσωπικότητά του και δυσφημιστικές για την επιχειρηματική υπόστασή του, συμπεριφορές, όπως τη χθεσινοβραδινή, με το περιστατικό της κράτησής του από τις αρχές του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα