BEYOND 2022: Μία Θεσσαλονίκη βγαλμένη από το μέλλον

BEYOND 2022: Μία Θεσσαλονίκη βγαλμένη από το μέλλον
Εκθεση Beyond - Get Future Ready EUROKINISSI

Το NEWS 24/7 βρέθηκε στη BEYOND, τη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας και καινοτομίας που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη και η οποία ευελπιστεί να αναδείξει την πόλη σε διεθνή κόμβο τεχνολογίας.

Στους ρυθμούς της BEYOND, της Διεθνούς Έκθεσης Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, κινήθηκε τις προηγούμενες ημέρες η Θεσσαλονίκη, με την πόλη να αναδεικνύεται σε διεθνή τεχνολογικό κόμβο και πόλο έλξης για εταιρείες τεχνολογίας, νεοφυείς επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς.

300 εταιρείες, εκ των οποίων 100 startups -20 από αυτές από το εξωτερικό- και διακεκριμένοι ομιλητές συναντήθηκαν από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-HELEXPO και με κεντρικό σύνθημα “Get Future Ready” είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια, οι “έξυπνες” πόλεις, η αγροτική τεχνολογία, το blockchain, η ψηφιακή υγεία, η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, αλλά και καινούργιες κατηγορίες, όπως το Metaverse, τα NFTs, τα Big Data, συμβάλλοντας έτσι στο να μπει τόσο η Θεσσαλονίκη όσο και η Ελλάδα στο κέντρο του διεθνούς τεχνολογικού ενδιαφέροντος.

Το NEWS 24/7 βρέθηκε στη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας και καινοτομίας και ήδη από τα πρώτα λεπτά παρουσίας μας εκεί ήταν σαφές ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, παρά το γεγονός ότι η κοινωνία μας είναι τεχνοφοβική, όπως αναφέρθηκε σε μία από τις δεκάδες ομιλίες που έλαβαν χώρα στα περίπτερα της έκθεσης.

BEYOND 2022 NEWS 24/7

BEYOND 2022 BEYOND

Μιλώντας με τον Μιχάλη Στάγκο, ιδρυτή της Industry Disruptors Game Changers (IDGC) και συνδιοργανωτής της BEYOND και ρωτώντας τον σχετικά για το κατά πόσο η κοινωνία είναι έτοιμη να υιοθετήσει ή τουλάχιστον να αρχίσει να δοκιμάζει τις νέες τεχνολογίες και καινοτομίες που υπήρχαν γύρω μας, ο ίδιος απάντησε: “Η πανδημία και ο κορονοϊός μας οδήγησαν σε έναν βίαιο μετασχηματισμό γιατί εκ των πραγμάτων ξαφνικά για παράδειγμα, η μητέρα μου που είναι άνω των 70 μιλούσε με zoom με τον εγγονό της γιατί αλλιώς δεν θα τον έβλεπε. Αυτό βοήθησε την κοινωνία να κατανοήσει ότι γίνεται και έγινε έτσι εξ ανάγκης συναφές. Δεν θα πήγαινε ποτέ ο παπούς να κάνει μία ψηφιακή συναλλαγή”.

Αυτό μπορεί να το κάνει η BEYOND. Να γίνει μια πλατφόρμα ζύμωσης και σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο

“Βέβαια”, πρόσθεσε “η κοινωνία έχει πολλές ταχύτητες και είναι φυσιολογικό αυτό, ενώ ηλικιακά και γνωσιακά υπάρχει ένας τεράστιος ψηφιακός αναλφαβητισμός. Αλλά και στο κομμάτι των επιχειρήσεων υπάρχει το ίδιο DNA και τα πράγματα είναι και εκεί δύσκολα, γιατί οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και εταιρείες ανέκαθεν δεν επένδυαν στη γνώση, επένδυαν στη διαχείριση των προγραμμάτων, όχι στην αξιοποίηση. Το πρόβλημα είναι ότι αν δεν επενδύσουν θα χαθεί και εδώ η συνάφεια. Δηλαδή όσο μετασχηματίζεται η κοινωνία και οι ανάγκες προχωρούν τόσο θα μένουν πίσω αυτές οι εταιρείες”, σημείωσε.

BEYOND 2022 Reporter Images

“Και εδώ προφανώς βρίσκουν το πεδίο ανάπτυξης οι startup που έρχονται να προσφέρουν λύσεις και οι μεγάλες εταιρείες τελικά μετασχηματίζονται, όσο κι αν φαίνεται δύσκολο, πολύ πιο εύκολα γιατί έχουν δομές. Αλλά η ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής και δη της ελληνικής οικονομίας είναι 99% μικρομεσαίες, άρα ένα στοίχημα της έκθεσης είναι και αυτό. Κάνοντας το Smart Cities, προσπαθώντας να φέρουμε τους γενικούς γραμματείς, την ΚΕΔΕ, είναι γιατί όλα αυτά είναι τα κομμάτια της αλυσίδας που πρέπει να ενωθούν για να προχωρήσει. Αυτό μπορεί να το κάνει η Beyond. Να γίνει μια πλατφόρμα ζύμωσης και σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο.

Και εδώ υπάρχει ένα δεύτερο στοίχημα. Προσπαθούμε να φέρουμε το τρίγωνο της γνώσης και μάλιστα με τετραπλή έλικα. Δηλαδή, ερευνητικά, Πανεπιστήμια, γιατί από εκεί παράγεται η πρωτογενής γνώση, αυτή να μετουσιωθεί με τις startup σε μία εφαρμόσιμη καινοτομία, να ‘παντρευτεί’ με τις επιχειρήσεις και τελικά να βρεθεί στο Δημόσιο“, κατέληξε.

Ποιος είναι όμως ο ρόλος του ανθρώπου σε μία μελλοντική αυτοματοποιημένη και ψηφιακή κοινωνία; Πολλοί κάνουν λόγο για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ενώ την ίδια στιγμή στον αντίποδα, αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως πολλές θέσεις εργασίας θα χαθούν, καθώς το εργατικό δυναμικό θα αντικατασταθεί από μηχανές.

Καμία επανάσταση δεν είναι αναίμακτη“, αναφέρει αρχικά ο κ. Στάγκος και σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως δεν χάνονται θέσεις εργασίας απλώς αλλάζει η φύση των θέσεων εργασίας.

BEYOND 2022 BEYOND

“Η βιομηχανία δεν θα ζητά πλέον τα ίδια χέρια και στο μέλλον οι άνθρωποι θα χρειάζονται τις εξής τρεις δεξιότητες creativity, decision making και leadership. Όλα τα άλλα θα είναι προγραμματισμένα να ‘τρέχουν’. Άρα για το μέλλον, τα παιδιά μας σημασία έχει να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες, να μπορούν να πάρουν αποφάσεις, να έχουν δημιουργικότητα και να αναπτύξουν ηγετικές ικανότητες. Βεβαίως δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Αυτή τη στιγμή το έλλειμμα σε developer είναι τεράστιο. Είναι εκατομμύρια οι θέσεις που λείπουν στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός του μέσου μισθού για έναν developer είναι χρηματιστήριο, είναι σαν το πετρέλαιο”, αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

Οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και τα ρίσκα για την “έκρηξη” της Τεχνητής Νοημοσύνης αναλύθηκαν σε ένα από τα δεκάδες πάνελ που έλαβαν χώρα στα περίπτερα της Έκθεσης, με τίτλο “AI: the evolving landscape, opportunities and risks” και ομιλητές τους Στέφανο Κόλλια, Αθανάσιο Κακαρούντα και Τάσο Κούτλα, οι οποίοι μεταξύ άλλων απάντησαν στο εάν είναι δόκιμο να μιλάμε για απώλεια θέσεων εργασίας λόγω της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ διανύουμε την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

“Η Τεχνητή Νοημοσύνη σήμερα δεν είναι η γενική Τεχνητή Νοημοσύνη που προβλέπουμε τι θα γίνει στο μέλλον, δηλαδή ένα σύστημα το οποίο μπορεί να κάνει τα πάντα. Η Τεχνητή Νοημοσύνη και όπως τη χρησιμοποιεί και η Βιομηχανία και οι ερευνητές είναι narrow. Με την έννοια ότι φτιάχνουμε συστήματα τα οποία κάνουν πολύ καλά μία συγκεκριμένη δουλειά ή μία σειρά από εργασίες. Άρα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο το ρίσκο, οι κίνδυνοι να αφορούν αυτά που βλέπουμε στις ταινίες, δηλαδή συστήματα αυτόνομα τα οποία παίρνουν αποφάσεις μόνα τους ή συνεργάζονται μόνα τους και το ένα βασίζεται στην απόφαση του άλλου”, ανέφερε ο κ. Κόλλιας, Καθηγητής Μηχανικών Υπολογιστών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ και Πρόεδρος ΕΔΕΤ.

BEYOND 2022 NEWS 24/7


Ο ίδιος στάθηκε επίσης στην ανάγκη για ανάπτυξη δεξιοτήτων προκειμένου να προσαρμοστούμε σε αυτή τη διαδικασία.

Με τη σειρά του ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής Εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αθανάσιος Κακαρούντας ανέφερε πως το AI όχι μόνο δεν θα “κόψει” θέσεις εργασίας αλλά θα δημιουργήσει και νέες, καθώς όπως είπε, η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα εργαλείο που αναπτύσσεται και δημιουργούνται νέες εφαρμογές μέσα στις οποίες θα χρησιμοποιηθεί αυτό το εργαλείο.

“Νέοι άνθρωποι οι οποίοι ξαφνικά βρίσκουν διέξοδο για να μπορέσουν να εργαστούν και μάλιστα σε ανταγωνιστικές θέσεις και με πολύ καλές απολαβές, βλέπουμε ότι επιλέγουν συνειδητά να πάνε προς τον χώρο του AI. Αλλά και ακόμα και μεγαλύτεροι σε ηλικία ερευνητές, γιατί δημιουργείται ο μύθος ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας, αυτά είναι εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε προκειμένου να βελτιώσει τη θέση την οποία έχει είτε στην αγορά είτε στην έρευνα που κάνει”, δήλωσε ο κ. Κακαρούντας.

BEYOND 2022 BEYOND


Αντιπροσωπεύοντας τη Βιομηχανία, ο κ. Κούτλας, Αναπληρωτής Αντιπρόεδρος της Digital Solutions Europe, FFW, ανέφερε πως “σίγουρα θα επηρεαστούν αντικείμενα από το AI, μην ξεχνάμε ότι σε μία επιχείρηση τα κόστη εργαζομένων είναι ανελαστικά, οπότε σίγουρα θα επηρεαστούν οι θέσεις εργασίας, όμως μέχρι τώρα η τεχνολογική εξέλιξη αντικαθιστούσε αντικείμενα χαμηλής και μέσης εξειδίκευσης. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ο κίνδυνος να αντικατασταθούν μέσης ή υψηλής εξειδίκευσης αντικείμενα από μία μηχανή”.

Με τη BEYOND να ανανεώνει το ραντεβού της για του χρόνου και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2023, ο κ. Στάγκος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της έκθεσης στο μέλλον, αναλογιζόμενος τις ποιοτικές αλλά και ποσοτικές διαφορές σε σχέση με την BEYOND 2021.

BEYOND 2022 BEYOND

“Έχουμε πετύχει στα ποιοτικά μία μεγάλη σημαντική διαφορά που είναι λογικό, πέρυσι για παράδειγμα είχαμε 30 startups φέτος έχουμε 100, 300 εταιρείες… Αυτό μας δίνει αισιοδοξία ότι πάει κάπου, πατάει στα πόδια της, μεγάλο όμως στοίχημα είναι η διεθνοποίηση, δηλαδή και αυτή τη στιγμή η πόλη βρίσκεται σε ένα σημείο εκκίνησης, η χώρα ζει ένα tipping point, αυτό δεν κρατάει για πάντα και εδώ το στοίχημα είναι να φύγουμε από την ελληνική προσέγγιση. Πρέπει να πείσεις γιατί ο άλλος να έρθει και όταν έρθει να μείνει κιόλας. Αλλά οπωσδήποτε είμαστε σε έναν καλό δρόμο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η BEYOND διοργανώθηκε από τη ΔΕΘ – HELEXPO, τη Be-Best και τους Industry Disruptors Game Changers (IDGC) και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα