Blendi Fevziu στο NEWS 24/7: “Οι σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας στη χειρότερη φάση της 25ετίας”

Διαβάζεται σε 5'
Προεκλογική ομιλίατου Έντι Ράμα, στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου
Προεκλογική ομιλίατου Έντι Ράμα, στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου Dimitris Kapantais/ SOOC

Ο γνωστός Αλβανός δημοσιογράφος, Blendi Fevziu κάνει την αποτίμηση της επίσκεψης του Έντι Ράμα στην Αθήνα και της ευρύτερης επιδίωξής του για τους Αλβανούς της Ελλάδας.

Η παρουσία του Έντι Ράμα στην Αθήνα και κυρίως η εκδήλωση που την πλαισίωνε, έφερε ενθουσιασμό σε χιλιάδες Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα και οδήγησε ακόμη περισσότερους (τουλάχιστον 6.000) στο Κλειστό του Γαλατσίου την Κυριακή, σε μία συνάντηση που είχε περισσότερο πολιτιστικό, παρά πολιτικό χαρακτήρα.

Δεν ήταν λίγοι, άλλωστε, εκείνοι που δεν έμοιαζαν να πείθονται από την επίσκεψη και το μήνυμα του Αλβανού πρωθυπουργού, στην προσπάθειά του να τους ενθαρρύνει για επαναπατρισμό.

Αρκετοί άνθρωποι, μεγαλύτερων ηλικιών, του το “ξέκοψαν” και μέσω του NEWS 24/7, βάζοντας φρένο στο όραμά του για επιστροφή των μεταναστών στη γενέτειρά τους. “Εδώ έχουμε παιδιά, εγγόνια, πώς μπορούμε να φύγουμε όλοι μαζί και να γυρίσουμε πίσω”. Ήταν μία φράση που ακούστηκε από αρκετούς παρευρισκόμενους.

Όσο για τους νεότερους; Πιο πολύ έδειξαν να ενθουσιάζονται με τον τελευταίο από τους μουσικούς που ανέβηκαν στη σκηνή πριν την ομιλία Ράμα, παρά με το “κυρίως πιάτο” της εκδήλωσης.

Για πολλά από τα εκατοντάδες παιδιά που βρέθηκαν στο Christmas Theatre, η εμφάνιση του πιο διάσημου ράπερ της Αλβανίας -με το ψευδώνυμο Noizy- ήταν η κορύφωση και το βασικό event της ημέρας. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, πως, στο τέλος της, όσο η ασφάλεια του Αλβανού πρωθυπουργού τον συνόδευε προς την έξοδο, δεκάδες νέοι έτρεχαν προς την αντίθετη κατεύθυνση για να προλάβουν μία φωτογραφία με το μουσικό τους ίνδαλμα.

Στην αποστολή 150 ατόμων που συνόδευε τον Αλβανό πρωθυπουργό στην Αθήνα, ήταν και ο Blendi FevziuΠρόκειται για τον πιο γνωστό δημοσιογράφο της Αλβανίας, χάρη στο συγγραφικό του έργο, μα ακόμα περισσότερο χάρη στην τηλεοπτική εκπομπή “Opinion”, την οποία παρουσιάζει από το 1997.

Ο ίδιος έχει κάνει αρκετές συνεντεύξεις με τον Έντι Ράμα στο παρελθόν, ενώ, μόλις πριν μία εβδομάδα, σε μία αντιστροφή ρόλων, έγινε φιλοξενούμενος του podcast του, “FLASIM”.

“Θέλει να τους επαναφέρει στην Αλβανία γιατί η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό ζήτημα με τη μετανάστευση πολλών ανθρώπων που φεύγουν από τη χώρα για τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες”, μάς λέει λίγο μετά το τέλος της εκδήλωσης και ανάμεσα σε χειραψίες και selfie με περαστικούς.

“Είναι χρέος του να τους φέρει πίσω στην Αλβανία, ειδικά σε μία περίοδο όπου η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται και άρα χρειάζεται περισσότερους ανθρώπους. Οι Αλβανοί της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γερμανίας έχουν επαγγελματική εξειδίκευση, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την παροχή υπηρεσιών. Η Αλβανία έχει στον πυρήνα της οικονομίας της τον τουρισμό, άρα χρειάζεται ανθρώπους να δουλέψουν”, προσθέτει ο έμπειρος δημοσιογράφος στο NEWS 24/7.

Ο Αλβανός δημοσιογράφος Blendi Fevziu

Πόσο εφικτό είναι, όμως, το σχέδιο του Έντι Ράμα; “Θα είναι πολύ δύσκολο να το πετύχει. Οι άνθρωποι που ζουν στην Ελλάδα, είναι μέρος αυτής της χώρας πλέον, είναι εδώ για δεκαετίες και όχι για λίγα χρόνια. Θα είναι πολύ δύσκολο να τους φέρει πίσω, αφού έχουν οικογένειες, έχουν σχέσεις, έχουν παιδιά που πηγαίνουν σχολείο… Αλλά η Αλβανία θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να φέρει τους Αλβανούς πίσω στη χώρα”, εκτιμά ο Blendi Fevziu.

“Οι σχέσεις των δύο χωρών στη χειρότερη φάση της 25ετίας”

Ακόμα λιγότερο -κι από τους groupies του Noizy- βέβαια, ενθουσιάστηκε η ελληνική κυβέρνηση, με την άφιξη του Έντι Ράμα στην Αθήνα να έρχεται έναν χρόνο από τη φυλάκιση του Φρέντυ Μπελέρη και ίσως στην πιο ακατάλληλη στιγμή.

“Κατά την άποψή μου είναι χωρίς καμία αμφιβολία μία φυσιολογική επίσκεψη. Έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τους Αλβανούς της Ελλάδας, όπως και τους Αλβανούς στον υπόλοιπο κόσμο. Συνεπώς έχει ένα τουρ μπροστά του”, υποστηρίζει ο Αλβανός δημοσιογράφος, χωρίς ωστόσο να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εν λόγω επίσκεψη και στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών.

Με απλά λόγια, αποτιμώντας την ομιλία και την παρουσία του Αλβανού πρωθυπουργού στην Αθήνα, ο Blendi Fevziu μας είπε ουσιαστικά πως τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα. Τουλάχιστον όχι από το “happening” της Κυριακής.

Δεν νομίζω ότι η ομιλία του Έντι Ράμα στην Αθήνα μπορεί να επηρεάσει κάπως την κατάσταση. Νομίζω ότι η υπόθεση αυτή είναι κάτι πολύ παραπάνω από μία ομιλία ή μία συνάντηση ή μία σειρά συναντήσεων. Θεωρώ πως είναι κάτι πολύ βαθύτερο. Οι δύο χώρες θα πρέπει να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους και να επανέλθουν στην ισορροπία των προηγούμενων ετών. Αυτό είναι το ζητούμενο τη δεδομένη στιγμή”, σημειώνει και παραδέχεται:

“Θεωρώ ότι, αυτή τη στιγμή, οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία είναι οι χειρότερες των τελευταίων 25 ετών, λόγω της υπόθεσης Μπελέρη. Δεν ξέρω αν μπορώ να πω περισσότερα πάνω σε αυτό, αλλά σίγουρα αυτή τη στιγμή οι δύο χώρες διανύουν τη χειρότερή τους περίοδο”.

Όσο για το “φως” στην άκρη του τούνελ;

“Όπως συμβαίνει πάντα στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αλβανία μετά από τεταμένες περιόδους, θεωρώ πως, έτσι και τώρα, η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα