Bloomberg για καύσωνα: Η Αθήνα κινδυνεύει να μετατραπεί σε έρημο

Bloomberg για καύσωνα: Η Αθήνα κινδυνεύει να μετατραπεί σε έρημο
Φωτιά στην Αττική (φωτογραφία αρχείου) Alexandros Michailidis / SOOC

Δυσοίωνο προμηνύεται το μέλλον στην Αθήνα σύμφωνα με εκτενές άρθρο του Bloomberg για τον καύσωνα που πλήττει τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς όπως αναφέρεται, η "κλιματική κόλαση θα μετατρέψει την πρωτεύουσα σε φυλάκιο της Σαχάρα".

Την ώρα που η χώρα φλέγεται και τα μέτωπα της φωτιάς σε πολλές περιοχές της χώρας μαίνονται ανεξέλεγκτα, το τρίτο κύμα καύσωνα έκανε την εμφάνισή του με τον υδράργυρο να αγγίζει κόκκινο και την Αθήνα να προετοιμάζεται για θερμοκρασίες σχεδόν ρεκόρ τις επόμενες ημέρες.

Και στο βάθος κάπου κρύβεται μια… μικρή ερημοποίηση.

Στον καύσωνα που πλήττει τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες αλλά και στις δασικές πυρκαγιές που για ακόμη ένα καλοκαίρι καίνε τη χώρα αφιερώνει εκτενές άρθρο του το Bloomberg, και οι προβλέψεις είναι μάλλον δυσοίωνες, αφού όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ήδη από τον τίτλο του, “η ‘κλιματική κόλαση’ θα μετατρέψει την Αθήνα σε φυλάκιο της Σαχάρα“, κάνοντας λόγο για μία μακροπρόθεσμη οικολογική καταστροφή που απειλεί το λίκνο του δυτικού πολιτισμού.

“Οι πυρκαγιές μαίνονταν την περασμένη εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής καταστρέφοντας σπίτια και αναγκάζοντας κατοίκους και τουρίστες να αναζητήσουν την ασφάλεια σε κοντινές παραλίες. Καθώς το κλίμα θερμαίνεται, η υπερβολική ζέστη και οι πυρκαγιές γίνονται όλο και πιο συχνές, στερώντας από τους ελαιώνες και τα πευκοδάση που περιβάλλουν την πρωτεύουσα τον χρόνο που χρειάζονται για να αναζωογονηθούν”, αναφέρεται στο άρθρο.

Σε άλλο σημείο της δημοσίευσης φιλοξενούνται οι δυσοίωνες προβλέψεις του καθηγητή φυσικών καταστροφών Ευθύμιου Λέκκα, πως “αν υπάρξει νέα πυρκαγιά φέτος ή του χρόνου, που για παράδειγμα κάψει την Πάρνηθα, τότε θα εμφανιστεί αμέσως ερημοποίηση”.

Η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων, ενισχύει την ένταση και τη διάρκεια των καλοκαιρινών κυμάτων καύσωνα σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, εγείροντας ανησυχίες ότι περιοχές του πλανήτη μπορεί σύντομα να γίνουν ακατοίκητες.

Ο ζεστός αέρας από τη Σαχάρα κατευθύνεται νότια, προκαλώντας εδώ και καιρό οικολογική καταστροφή σε χώρες όπως το Σουδάν και το Τσαντ, το βόρειο άκρο της καυτής ερήμου, και τώρα απειλεί την Ευρώπη. Καθώς εντείνεται η ακραία ζέστη στην Ευρώπη, ευνοείται η εμφάνιση πυρκαγιών.

Ευάλωτη στην ερημοποίηση η Ελλάδα

Στο εκτενές άρθρο του Bloomberg αναφέρεται επίσης πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης -συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας- που είναι ευάλωτες στην ερημοποίηση καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και οι βροχοπτώσεις μειώνονται, τροφοδοτώντας και ενισχύοντας τις πυρκαγιές.

Αυτή η τάση προβλέπεται να συνεχιστεί καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να θερμαίνουν τον πλανήτη.

Οι επιπτώσεις, όπως αναφέρει το άρθρο, είναι πιο ακραίες στη Μεσόγειο, μια ήδη ημίξηρη περιοχή που θερμαίνεται 20% ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ. Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, καθώς οι βροχοπτώσεις μειώνονται σε ολόκληρη τη χώρα και η άνοδος των θαλασσών αυξάνει τα επίπεδα αλατιού στο έδαφός της, φαινόμενο που επιταχύνει την ερημοποίηση.

Δύο μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα στα νοτιοανατολικά και βορειοδυτικά της Αθήνας, ενώ η τρίτη φωτιά έπληξε μια περιοχή 80 χιλιόμετρα (50 μίλια) δυτικά της πρωτεύουσας. Μόνο η φωτιά στα Δερβενοχώρια κατέστρεψε πάνω από 9.500 στρέμματα, καίγοντας δέντρα και σπίτια, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης στις πυρκαγιές του 2021, σε Αττική, νότια Πελοπόννησο και Εύβοια, μετά τις οποίες ακολούθησε κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες που έφτασαν τους 46 βαθμούς Κελσίου, ενώ από το αναλυτικό άρθρο δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018.

Αυτή την εβδομάδα ο υδράργυρος αναμένεται να ανέβει ακόμα πιο ψηλά, όπως αναφέρει το Bloomberg. Τα υψηλότερα επίπεδα για την ηπειρωτική Ελλάδα προβλέπεται να φτάσουν τους 47 βαθμούς Κελσίου μέχρι την Τετάρτη. Αυτό θα ταίριαζε με το υψηλό όλων των εποχών της χώρας που σημειώθηκε στην Αθήνα το 1977 και ενδεχομένως να αγγίξει το ευρωπαϊκό ρεκόρ των 48,8 βαθμών Κελσίου που σημειώθηκε στη Σικελία πριν από δύο χρόνια.

Πάνω από το ένα τρίτο της επικράτειας της Ελλάδας υπόκειται σε υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Γεωργίας για την ερημοποίηση. Ενώ η εντατική γεωργία είναι μεταξύ των βασικών συντελεστών, οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι χαμηλότερες βροχοπτώσεις επιταχύνουν τη διάβρωση του εδάφους, αναφέρεται επίσης, με το άρθρο να καταλήγει με τον ομότιμο καθηγητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Κίμωνα Χατζηβίρο, ο οποίος μιλώντας στο Bloomberg, δήλωσε πως “βραχυπρόθεσμα, η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει την αντικατάσταση των πεύκων κοντά σε υπάρχουσες κατοικημένες γειτονιές με λιγότερο εύφλεκτες εναλλακτικές λύσεις. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η συχνότητα και η ένταση των πυρκαγιών που συνδέονται με μετεωρολογικά φαινόμενα όπως τα κύματα καύσωνα. Σημαίνει ότι χρόνο με τον χρόνο θα έχουμε όλο και χειρότερα φαινόμενα έως ότου ερημοποιηθούν περιοχές όπως η Αττική“.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα