Brexit: Έτοιμη για όλα τα σενάρια η Γερμανία – Απειλή βέτο από την Ισπανία
Επαναλαμβάνει τις απειλές για βέτο ο Σάντσεθ, μετά την συνάντηση με την Τερέζα Μέι, ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δηλώνει πως η χώρα του είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο.
- 23 Νοεμβρίου 2018 09:00
Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ επανέλαβε την Πέμπτη την απειλή ότι θα εμποδίσει τη σύναψη συμφωνίας για το Brexit στην περίπτωση που η Μαδρίτη δεν εξασφαλίσει δικαίωμα βέτο στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τον βρετανικό θύλακα του Γιβραλτάρ, έπειτα από μια τηλεφωνική συνδιάλεξή του με την βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι.
“Μετά τη συζήτησή μου με την Τερέζα Μέι, οι θέσεις μας συνεχίζουν να απέχουν πολύ. Η κυβέρνησή μου θα υπερασπίζεται πάντα τα συμφέροντα της Ισπανίας. Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, θα προβάλουμε βέτο στο Μπρέξιτ”, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας μέσω Twitter αφού έφθασε στην Αβάνα της Κούβας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Η Μαδρίτη αξιώνει να υπάρξουν αλλαγές στη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιο συγκεκριμένα το κείμενο να αναφέρει ρητώς ότι το καθεστώς της διαφιλονικούμενης περιοχής του Γιβραλτάρ θα οριστεί μόνο κατόπιν άμεσων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Λονδίνο και στη Μαδρίτη. Βάσει των κανόνων της ΕΕ, για να εγκριθεί η συμφωνία για το διαζύγιο απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία και όχι ομοφωνία, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί ένα κράτος να την εμποδίσει προβάλλοντας βέτο.
Οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ, όμως, επιδιώκουν να υπάρξει ενότητα σε αυτό το εξαιρετικά λεπτό ζήτημα από πολιτική σκοπιά. Οι διαπραγματευτές της ΕΕ συναντώνται σήμερα στο πλαίσιο της προσπάθειας να ξεπεραστούν τα τελευταία εμπόδια, ενόψει της συνόδου της Κυριακής στην οποία θεωρητικά θα εγκριθεί η συμφωνία, αλλά οι ενστάσεις που πρόβαλε η Ισπανία την ενδέκατη ώρα σημαίνουν ότι το τελικό κείμενο ίσως δεν είναι έτοιμο παρά την τελευταία στιγμή. Η συμφωνία εξάλλου αναμένεται να συναντήσει σφοδρή αντίσταση στη Βουλή των Κοινοτήτων από εσωκομματικούς αντιπάλους της βρετανίδας πρωθυπουργού Μέι.
Σολτς: Έχουμε προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια
Η κυβέρνηση της Γερμανίας ελπίζει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με εύτακτο τρόπο, αλλά το Βερολίνο έχει επίσης κάνει προετοιμασίες για το ενδεχόμενο το διαζύγιο να γίνει χωρίς να έχει συναφθεί καμία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην Passauer Neue Presse και δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας.
“Ένα Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία θα ήταν η χειρότερη έκβαση για την Ευρώπη, αλλά ειδικά για τη Βρετανία, διότι θα έπληττε σκληρά τη βρετανική οικονομία”, επισήμανε ο Σολτς. “Κάνουμε πολύ προσεκτικές προετοιμασίες και για τις δύο εκδοχές, το ελεγχόμενο και το ανεξέλεγκτο Μπρέξιτ. Και τα δύο σενάρια θέτουν προκλήσεις γα εμάς, αλλά μπορούμε να τις διαχειριστούμε και θα τα κάνουμε”, συμπλήρωσε. Ερωτηθείς σχετικά με τη σύγκρουση της Ιταλίας με τις Βρυξέλλες για τη δημοσιονομική ορθοδοξία, ο Σολτς έκρινε ότι δεν είναι λάθος όλες οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Ρώμη, όπως για παράδειγμα η ιδέα να προσφερθεί βοήθεια στους μακροχρόνια άνεργους. Όμως ο Σολτς — ο οποίος ανήκει στις τάξεις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) — προέτρεψε την ιταλική κυβέρνηση να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει κατά βήματα.
“Αν έχεις τόσο μεγάλο χρέος, πρέπει να ενεργείς με μεγάλη προσοχή και δεν μπορείς να εφαρμόζεις όλα σου τα σχέδια ταυτόχρονα”, συμπλήρωσε. “Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ιταλία είναι οι αρμόζουσες. Είναι συνεπές να γίνουν τώρα τα επόμενα βήματα”. Ερωτηθείς αν η Ιταλία μπορεί να πυροδοτήσει νέα κρίση στην ευρωζώνη, ο Σολτς απάντησε “όχι, δεν απειλούμαστε με νέα κρίση στην ευρωζώνη. Οι χώρες μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει (να εφαρμόζουν) κοινούς κανόνες, που είναι σημαντικοί για το κοινό μας νόμισμα και πρέπει να τηρούνται από όλους”.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας επανέλαβε την Πέμπτη ότι δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις των Βρυξελλών να αναθεωρήσει βασικά στοιχεία του σχεδίου προϋπολογισμού της για το 2019, ειδικά την προβλεπόμενη αύξηση του ελλείμματος και την προβλεπόμενη αύξηση των δημοσίων δαπανών, ουσιαστικά προκαλώντας την Κομισιόν για να διαπιστώσει εάν θα τολμήσει να της επιβάλλει κυρώσεις ενώ απομένουν πλέον λίγοι μήνες μέχρι τις κρίσιμες ευρωεκλογές του Μαΐου.