Covid: Πώς τελικά η πανδημία μας έκανε πιο αλτρουιστές και ευτυχισμένους – Η διεθνής μελέτη
Οι άνθρωποι εκδηλώνουν ακόμα περισσότερη καλοσύνη μετά την πανδημία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για την Ευτυχία (World Happiness Report). Ποια είναι η θέση της Ελλάδας.
- 21 Μαρτίου 2023 06:21
Στοίχησε τη ζωή σε 7,6 εκατομμύρια ανθρώπους, κλείδωσε μέσα στο σπίτι τους πολίτες σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου και προκάλεσε παγκόσμια οικονομική ύφεση.
Ωστόσο, σύμφωνα με διεθνή μελέτη, η πανδημία του κορονοϊού όπως φαίνεται, όχι μόνο δεν επηρέασε την ευτυχία της ανθρωπότητας, αλλά μας έκανε και καλύτερους ανθρώπους.
Μάλιστα, συνεντεύξεις σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους, από 137 διαφορετικές χώρες, διαπιστώνουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα καλοσύνης σε όλες τις χώρες, από αυτά που υπήρχαν προ πανδημίας.
«Ο συλλογικός πόνος που προκάλεσε η πανδημία, αντισταθμίστηκε από την αύξηση του βαθμού καλοσύνης, την οποία οι πολίτες μπόρεσαν να ανακαλύψουν και να μοιραστούν, φροντίζοντας ο ένας τον άλλο στις δύσκολες στιγμές των 2,5 ετών», υπογραμμίζεται στην 10η Παγκόσμια Έκθεση για την Ευτυχία (World Happiness Report).
Την ίδια στιγμή μειώθηκε η «μιζέρια» σε άτομα άνω των 60 ετών, τα οποία παρά τον υψηλό κίνδυνο θανάτου από λοίμωξη Covid σε αυτές τις ηλικίες, ανέφεραν ότι η ευτυχία τους βελτιώθηκε περισσότερο, από ό,τι στις νεότερα ηλικιακές ομάδες.
«Είναι εκπληκτικό. Η πανδημία έδωσε την ευκαιρία στους ανθρώπους να ανακαλύψουν καλύτερα τους γείτονές τους. Ακόμα και κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ετών, τα θετικά συναισθήματα ήταν διπλάσια από τα αρνητικά, όπως διπλασιάστηκε και το ποσοστό της κοινωνικής υποστήριξης, για όσους ανθρώπους έμεναν μόνοι τους», σχολιάζει ο John Helliwell, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και ένας εκ των συντακτών της μελέτης.
Πώς εκδηλώθηκε η καλοσύνη κατά την πανδημία
Καθημερινές πράξεις ευγνωμοσύνης, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν τα επίπεδα της ευτυχίας, όπως η βοήθεια σε ένα άγνωστο (μην ξεχνάμε τους νέους που εθελοντικά πήγαιναν στο σούπερ μάρκετ για άγνωστους ηλικιωμένους κ.ά.), οι δωρεές και ο εθελοντισμός, δραστηριότητες που ενεργοποιήθηκαν από τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των lockdown, έχουν αυξηθεί κατά πολύ, σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 80% των συμμετεχόντων, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας είτε έλαβε στήριξη από κάποιον, είτε παρείχε βοήθεια σε συνανθρώπους τους.
Οι πράξεις αλτρουισμού βρέθηκαν στο μικροσκόπιο της έρευνας για τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου. Μία κατάταξη στην οποία η Φινλανδία παραμένει πρωταθλήτρια.
Οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου
Βέβαια, η ανθρώπινη ευτυχία δεν εξαρτάται μόνο από έναν παράγοντα.
Έτσι, οι ειδικοί που κάνουν την ετήσια μελέτη, συνυπολόγισαν και άλλες παραμέτρους, όπως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, το κατά κεφαλήν εισόδημα, το προσδόκιμο επιβίωσης ενός υγιούς ανθρώπου, την ελευθερία των επιλογών στη ζωή, και την έλλειψη διαφθοράς.
Γιατί η Φινλανδία παραμένει παγκόσμια πρωταθλήτρια της ευτυχίας
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Aalto της Φινλανδίας, υπάρχουν αρκετοί βασικοί παράγοντες.
«Η Φινλανδία υπερέχει εδώ λόγω της ικανότητας του φινλανδικού συστήματος πρόνοιας να βοηθά τους πολίτες της, οι οποίοι αισθάνονται περισσότερο απ’ όλους πως η Πολιτεία τούς φροντίζει», λέει ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Aalto, Φρανκ Μαρτέλα.
«Τα σχετικά γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας και η σχεδόν δωρεάν υγειονομική περίθαλψη βοηθούν στην άμβλυνση των πηγών δυσαρέσκειας, διασφαλίζοντας πως λίγοι άνθρωποι στη Φινλανδία είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τη ζωή τους» αναφέρει ο καθηγητής.
Στην 58η θέση η Ελλάδα
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 58η θέση, δηλαδή περίπου στον μέσο παγκόσμιο όρο, στον νέο Παγκόσμιο Δείκτη Ευτυχίας 2023, ο οποίος αξιολογεί τις χώρες για την περίοδο 2020-2022.
Στην προηγούμενη δημοσίευση του Δείκτη που έγινε πέρσι και κάλυπτε την περίοδο 2019-2021, η χώρα μας βρισκόταν πάλι στην ίδια θέση. Το 2021 η χώρα μας ήταν στην 51 θέση.
Επίσης, κράτη όπως η Μαλαισία, το Ουζμπεκιστάν, η Ουγγαρία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Βραζιλία κ.ά. θεωρούνται πιο ευτυχισμένα έθνη από την Ελλάδα.
Οι 20 πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου για το 2023
1. Φινλανδία
2. Δανία
3. Ισλανδία
4. Ισραήλ
5. Ολλανδία
6. Σουηδία
7. Νορβηγία
8. Ελβετία
9. Λουξεμβούργο
10. Νέα Ζηλανδία
11. Αυστρία
12. Αυστραλία
13. Καναδάς
14. Ιρλανδία
15. ΗΠΑ
16. Γερμανία
17. Βέλγιο
18. Τσεχία
19. Ηνωμένο Βασίλειο
20. Λιθουανία
Οι 10 λιγότερο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου για το 2023
100. Μαρόκο
101. Ιράν
102. Σενεγάλη
103. Μαυριτανία
104. Μπουρκίνα Φάσο
105. Ναμίμπια
106. Τουρκία
107. Γκάνα
108. Πακιστάν
109. Νιγηρία
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις