Δεν καταθέτει ο Γ. Πεταλωτής στη δίκη για το Βατοπέδι

Δεν καταθέτει ο Γ. Πεταλωτής στη δίκη για το Βατοπέδι
9th PASOK conference at Faliro, on 1st of March, 2013 / 9 SOOC

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο πρώην υπουργός δεν πρέπει να καταθέσει, αποδεχόμενο την άποψη της υπεράσπισης ότι ενήργησε ως προανακριτικός υπάλληλος στα πλαίσια της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που ασχολήθηκε με τις "ιερές ανταλλαγές" της Μονής Βατοπεδίου

“Όχι” στην κατάθεση του πρώην υπουργού και μέλους της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, Γ. Πεταλωτή, είπε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση των “ιερών ανταλλαγών” της Ι.Μ. Βατοπεδίου.

Το δικαστήριο έκανε ομόφωνα δεκτή την ένσταση που υπέβαλε η πλειοψηφία των κατηγορουμένων, πλην των βασικών κατηγορουμένων ηγούμενου Εφραίμ και μοναχού Αρσένιου, οι οποίοι άφησαν -μέσω των συνηγόρων τους- το ζήτημα στην κρίση του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την ένσταση πάντως, ο πρώην υπουργός, που στο παρελθόν έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση “σκάνδαλο” που είχε σαν αποτέλεσμα το “ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας”, δεν μπορεί να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορητηρίου. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρθηκε, σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ο Γ. Πεταλωτής θεωρείται ότι έχει ενεργήσει ως προανακριτικός υπάλληλος στο πλαίσιο της Εξεταστική Επιτροπής.

Είχε προηγηθεί και η αντίστοιχη εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας, που πρότεινε να μην καταθέσει κατά την ακροαματική διαδικασία ο Γ. Πεταλωτής, επισημαίνοντας πως η γνώση που έχει για την υπόθεση, προήλθε από την συμμετοχή του στη σχετική επιτροπή.

14 θα καθίσουν στο εδώλιο

Υπενθυμίζεται ότι πλην των Εφραίμ και Αρσένιο, κατηγορούμενοι για βαρύτατα κακουργήματα είναι άλλα 12 πρόσωπα , μεταξύ των οποίων η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, πατέρας και αδελφός της κατηγορουμένης ,ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος , ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς , η πρώην Διευθύντρια του υπουργείου Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη , ο πρώην αντιπρόεδρος και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και άλλοι.

Οι αποκαλούμενες “ιερές ανταλλαγές” αφορούν στην παράδοση από τη Μονή Βατοπεδίου στο Δημόσιο, της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της, συνολικού εμβαδού περίπου 27 χιλιάδων, με αντάλλαγμα ακίνητα του Δημοσίου την περίοδο 2006 – 2008.

Κατά την κατηγορία, η επίμαχη ανταλλαγή προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο και στηρίχθηκε στην προηγούμενη παραδοχή εκ μέρους των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ότι η αγιορείτικη Μονή έχει στην ιδιοκτησία της τη Βιστωνίδα από το 1080, οπότε της έγινε σχετική δωρεά από τον τότε βυζαντινό Αυτοκράτορα με χρυσόβουλο.

Κατηγορούνται δε, ότι “παρερμήνευσαν το περιεχόμενο των χρυσόβουλων που επικαλείται η Ιερά Μονή ως τίτλους ιδιοκτησίας, υιοθετώντας τους ισχυρισμούς της με ατεκμηρίωτες και προσχηματικές αιτιολογίες” με αποτέλεσμα οι ενέργειες τους να “πλήξουν τα συμφέροντα του Δημοσίου”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα