Διαφήμιση μέσω Spam

Διαφήμιση μέσω Spam

Τα spam (διαφημιστικά email) αποδίδουν κέρδος αλλά όχι τόσο μεγάλο όσο πολλοί πιστέυουν.

Τα spam (διαφημιστικά email) αποδίδουν κέρδος αλλά όχι τόσο μεγάλο όσο πολλοί πιστέυουν.Εξαρθρώνοντας ένα ενεργό δίκτυο που αποκτούσε παράνομα κέρδη αποστέλλοντας ηλεκτρονικά μηνύματα (Spam), αμερικάνοι ερευνητές κατάφεραν να αποκαλύψουν τα οικονομικά μυστικά αυτού του τρόπου διαφήμισης.



Παράλληλα, η έρευνα τους απέδειξε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικερδή επιχείρηση παρά το ότι μόνο ένα ανά 12,5 εκατομμύρια ηλεκτρονικά μηνύματα παίρνουν απάντηση. Επίσης απέδειξε ότι και οι ίδιοι οι Spammer είναι ευάλωτοι σε επιθέσεις που κάνουν την αποστολή κακόβουλων μηνυμάτων ιδιαίτερα δαπανηρή υπόθεση.

Η έρευνα διεξήχθη από το τμήμα πληροφορικής των πανεπιστημίων του Μπέρκλι, του Σικάγο και του Σαν Ντιέγκο και διήρκεσε αρκετούς μήνες, Μια ισχυρή ομάδα εφτά προγραμματιστών κατόρθωσε να διεισδύσει στους υπολογιστές του δικτύου Storm, να μελέτησει τις τεχνικές τους και τον τρόπο αποκόμισης κερδών.



Στον αποκορύφωμα της δράσης της, η Storm θεωρείται ότι είχε καταφέρει να έχει τον έλεγχο σε πάνω από ένα εκατομμύριο προσωπικούς υπολογιστές ανυποψίαστων πολιτών και μέσω αυτών να διεξάγει τις επιχειρήσεις της χωρίς να φαίνεται.



Η ομάδα με επικεφαλής των αναπληρωτή Καθηγητή Στέφαν Σάβατζ κατάφερε με τις σειρά της να αποκτήσει τον έλεγχο μερικών από τους υπολογιστές της Storm και να καταλάβει πως λειτουργούσαν.

Κάτι άλλο που επιχείρησε η ομάδα ήταν να στρέψει τους υπολογιστές ζόμπι, όπως αποκαλούνται όταν μέσω λογισμικού έχουν παραχωρήσει πρόσβαση σε άλλους υπολογιστές, εναντίον της Storm και να τους στέλνει τις δικές της ψεύτικες διαφημιστικές καμπάνιες.



Για παράδειγμα, δημιούργησαν μια ψεύτικη εταιρεία εμπορίας φαρμάκων και στη συνέχεια άρχισαν να στέλνουν δύο είδους spam μηνύματα. Το ένα προσομοίαζε το είδος των μηνυμάτων που έστελνε η Storm και το άλλο προσπαθούσε να πείσει για την αγορά ενός προϊόντος που ενισχύει τη λίμπιντο.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής των μηνυμάτων ο αριθμός τους έφτασε τα 469 εκατομμύρια που συνετέλεσαν σε 28 πωλήσεις. Το ποσοστό που υπολογίζεται σε ένα προς εκατό χιλιάδες είναι σαφώς μικρότερο από το 2,15 που ισχυρίζονται οι νόμιμες εταιρείες αποστολής διαφημιστικών e-mail.



Τα νούμερα αυτά θεωρείται ότι μπορούν να αποδώσουν περίπου 100 δολάρια την ημέρα για ένα δίκτυο του μεγέθους της ερευνητικής ομάδας. Με την ίδια απόδοση, η Storm θα μπορούσε να φτάσει τα 7000 δολάρια ή περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.



Αν και αυτά είναι σημαντικά κέρδη δεν είναι το μέγεθος που κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορούν να βγάλουν μέσω Spam. Και το πολύ μικρό περιθώριο κόστους υποδεικνύει ότι και οι Spammer είναι ευάλωτοι σε διαφημιστικές εκστρατείες με ανάλογο τρόπο.



Οι ερευνητές κατέληξαν: «
Το περιθώριο κέρδους είναι πολύ μικρό και οι Spammer πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τις λεπτομέρειες του τρόπου διεξαγωγής μιας εκστρατείας όπως επίσης και πολύ ευάλωτοι σε νέα συστήματα προστασίας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα