Διαβατά: Έκλεισε το πρώτο “Safe Zone” που είχε δημιουργηθεί για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Διαβατά: Έκλεισε το πρώτο “Safe Zone” που είχε δημιουργηθεί για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
Πρόσφυγες στο κέντρο υποδοχής στα Διαβατά AP

Μετά από πέντε χρόνια, η δομή που είχε φιλοξενήσει ασυνόδευτα προσφυγόπουλα μετά το κλείσιμο του της του καταυλισμού Ειδομένης έπαυσε τη λειτουργία της.

Ήταν η πρώτη δομή όπου, πριν από 5 χρόνια, φιλοξενήθηκαν ασυνόδευτα προσφυγόπουλα μετά το κλείσιμο του άτυπου καταυλισμού της Ειδομένης αλλά τώρα, στις 30 Ιουνίου, σταμάτησε τη λειτουργία της έχοντας προσφέρει καταφύγιο σε συνολικά 669 παιδιά.

Η πρώτη Ασφαλής Ζώνη (Safe Zone) στην Ελλάδα που τη δημιούργησε το 2016 η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στα Διαβατά, δυναμικότητας 30 θέσεων, τέθηκε σε λειτουργία πριν από πέντε χρόνια προκειμένου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης, «να αντιμετωπιστεί η επείγουσα ανάγκη προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων όταν εκκενώθηκε ο άτυπος καταυλισμός της Ειδομένης, στην αιχμή της προσφυγικής κρίσης».

Το Safe Zone Διαβατών ήταν το πρώτο από τα συνολικά δέκα που λειτούργησαν σταδιακά σε όλη την επικράτεια ως δομές βραχυχρόνιας φιλοξενίας και φιλοξένησε από τον Απρίλιο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2021, συνολικά 669 ασυνόδευτους ανήλικους αιτούντες άσυλο από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής.

Στη διάρκεια των πέντε χρόνων λειτουργίας του Safe Zone Διαβατών, διοργανώθηκαν εργαστήρια, μαθήματα αυτονόμησης και ένταξης, εξοικείωσης με την ευρωπαϊκή κουλτούρα, εκδρομές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση της ΑΡΣΙΣ, «οι ασυνόδευτοι ανήλικοι υποστηρίχθηκαν ψυχοκοινωνικά και νομικά, ενώ δεχόταν καθημερινά φροντίδα σε 24ωρη βάση, αφού η διαμονή σε προσφυγικό καταυλισμό ενέχει κινδύνους με σοβαρότερο αυτόν της γκετοποίησης». Επιπλέον, «σε αρκετές περιπτώσεις η παραμονή των ασυνόδευτων δεν ήταν βραχυχρόνια, εξαιτίας της έλλειψης των αναγκαίων θέσεων φιλοξενίας και κατάλληλων δομών» .

Για την ΑΡΣΙΣ, «η κάλυψη του κενού αυτού για τη φροντίδα των ασυνόδευτων ανηλίκων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση, ώστε η «επόμενη μέρα» του κλεισίματος των Safe Zones να μην αφήσει κενό στην προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, της πλέον ευάλωτης ομάδας του προσφυγικού πληθυσμού».

Σημειώνεται ότι οι φιλοξενούμενοι ασυνόδευτοι ανήλικοι των Safe Zones μεταφέρθηκαν, ύστερα από ενέργειες της ΑΡΣΙΣ και των αρμόδιων υπηρεσιών και Αρχών, σε άλλες δομές φιλοξενίας.

Η λειτουργία των Safe Zones έγινε εφικτή με τη χρηματοδότηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Home).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα