Διευθύντρια Βυζαντινού Μουσείου: Ακουμπούσαν με λαδωμένες παλάμες όλα τα εκθέματα

Διευθύντρια Βυζαντινού Μουσείου: Ακουμπούσαν με λαδωμένες παλάμες όλα τα εκθέματα
Στιγμιότυπο από το Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο Eurokinissi

Η Κατερίνα Δελαπόρτα περιγράφει πώς έλαβε χώρα το πρωτοφανές περιστατικό βανδαλισμού. Για "προμελετημένο κακόβουλο συμβάν" μιλά η ΠΕΥΦΑ.

Επί περίπου μιάμιση ώρα κυκλοφορούσαν στους διαδρόμους του Βυζαντινού Χριστιανικού Μουσείο και ράντιζαν τα εκθέματά του με baby oil οι δύο μεσόκοπες γυναίκες που αναζητούνται από τις αρχές, ανέφερε σε δηλώσεις της στην εκπομπή «Πεζοί στον Αέρα» με την Ιωάννα Κλεφτόγιαννη στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 η διευθύντρια του μουσείου Κατερίνα Δελαπόρτα.

«Οι γυναίκες δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Το υλικό αυτό βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας. Η σήμανση ήρθε αμέσως για να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία. Δεν γνωρίζουμε ποιες είναι, είναι δυο μεσόκοπες κοινές γυναίκες που συναντούμε στα λεωφορεία.» δήλωσε σχετικά με την εξέλιξη των ερευνών για το περιστατικό και σημείωσε ότι έχουν ληφθεί τα δαχτυλικά αποτυπώματα των δύο γυναικών.

Ερωτηθείσα για το εάν είναι πιθανό να ανήκουν σε κάποια σέχτα ή αίρεση και αυτό να ήταν το κίνητρο πίσω από την πράξη τους, η κα. Δελαπόρτα απάντησε ότι «τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Το Βυζαντινό – Χριστιανικό Μουσείο εκφράζει τον πολιτισμό μιας ζώσας θρησκείας, όπως είναι και το Εβραϊκό Μουσείο και το Ισλαμικό Μουσείο. Περιλαμβάνει αντικείμενα τα οποία αναφέρονται στη χριστιανική θρησκεία και δη την ορθόδοξη. Τα κίνητρα των γυναικών αυτών δεν μπορώ να τα γνωρίζω, εκτός από το γεγονός ότι το μυαλό τους δε λειτουργεί πάρα πολύ σωστά.»

Ως προς το μέγεθος του βανδαλισμού υπογράμμισε: «Όλο το μουσείο, όλα τα εκθέματα έχουν εκτεθεί στην ουσία. Είναι λάδι με παραφίνη. (..) Το λάδι έχει οξύτητα, σε ορισμένες επιφάνειες μπορεί να βγει αμέσως, σε άλλες όμως επιφάνειες μπορεί να προκαλέσει μια φθορά, η οποία είναι πάρα πολύ νωρίς να την εκτιμήσουμε τώρα. Οι συντηρητές ανέλαβαν βεβαίως και καθάρισαν οτιδήποτε καθαρίζεται.»

Γιατί δεν έγινε αντιληπτός ο βανδαλισμός από τους φύλακες

«Στο μουσείο ήταν 26 φύλακες εκείνη τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένων των φυλάκων του Πανάγιου Τάφου. Δύο φύλακες αντιλήφθηκαν τις γυναίκες και για αυτόν τον λόγο στον χώρο ευθύνης τους δεν έχουμε βανδαλισμούς. Όταν περιηγήθηκα στον χώρο και τον εξέτασα εξονυχιστικά είδα ότι κάπου σταματάει το λάδι. (Οι δύο γυναίκες) σταμάτησαν τη δράση τους όσο ήταν υπό την παρακολούθηση των δύο αυτών φυλάκων. Οι υπόλοιποι δεν μπορώ να πω, δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο είναι εύλογο το ερώτημα, το οποίο γεννάται σε όλους (σ.σ.: γιατί δεν αντελήφθησαν τον βανδαλισμό)» δήλωσε η κα. Δελαπόρτα.

«Την Κυριακή το μεσημέρι που ενημερώθηκα για το συμβάν στις 13.00 περίπου διαπίστωσα ότι όλο το μουσείο, από τους χώρους υποδοχής κιόλας, είχε λάδι. Ψηφιδωτά, μάρμαρα, τα ράντιζαν όλα ή ακόμα χειρότερα τα ακουμπούσαν με τις παλάμες τις λαδωμένες. Όλο το μουσείο είναι λαδωμένο, οι τοίχοι, τα δάπεδα…»

Οι δηλώσεις της από το 09.32′ και μετά:

Προμελετημένο και κακόβουλο σχέδιο

Ως «προμελετημένο κακόβουλο συμβάν» χαρακτηρίζει το περιστατικό η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) σε ανακοίνωσή της.

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας και την ανησυχία μας για το συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο δυστυχώς δεν είναι το μόνο που έχει συμβεί και που αφορά θέματα ασφάλειας και λειτουργίας ενός Μουσείου ή Αρχαιολογικού Χώρου και βέβαια δεν θα είναι και το τελευταίο», τονίζουν οι αρχαιοφύλακες, συμπληρώνοντας ότι «σαφώς και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες αναλογικά σε όλους τους εμπλεκόμενους του περιστατικού. Εννοούμε βέβαια ότι η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τους Αρχαιοφύλακες, αλλά και την διεύθυνση του Μουσείου», αφήνοντας ανοιχτά αιχμές κατά της διευθύντριάς του.

Παράλληλα, τονίζεται το θέμα της απουσίας ιματιοθήκης. «Όλοι γνωρίζουμε ότι για να λειτουργήσει ένα σύστημα ασφάλειας, προϋποθέτει συγκεκριμένους κανόνες, δηλαδή υποδομές όπως π.χ. μια ιματιοθήκη όπου ο επισκέπτης υποχρεωτικά πρέπει να αφήσει τσάντες, σακίδια κλπ., τα οποία θα μπορούσαν εν δυνάμει να κρύβουν αντικείμενα πιθανού βανδαλισμού. Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο καθώς και η συντριπτική πλειονότητα των Μουσείων, δεν διαθέτει τέτοιους ανάλογους χώρους όπου υποχρεωτικά στην παρούσα φάση, οι συγκεκριμένες επισκέπτριες θα είχαν αφήσει τις μεγάλες τσάντες που κουβαλούσαν μαζί τους με τα διάφορα σύνεργα που χρησιμοποίησαν», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΠΕΥΦΑ, που καταλήγει ότι «το περιστατικό αυτό, κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για πρόσληψη μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, την αναθεώρηση των κανόνων ασφάλειας και λειτουργίας των Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων καθώς και την άμεση εκπαίδευση του υφιστάμενου μόνιμου προσωπικού».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα