Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης: Διήμερο εκδηλώσεων του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών

Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης: Διήμερο εκδηλώσεων του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών

Η καθιερωμένη πορεία μνήμης για τα τρανς θύματα θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής με εκκίνηση από την πλατεία Ομονοίας και προορισμό τη Βουλή με αναμμένα κεριά.

Διήμερο εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης οργανώνει στην Ελλάδα το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ). Η ημέρα αυτή πραγματοποιείται για δωδέκατη συνεχή χρονιά στη μνήμη των τρανς προσώπων που υπήρξαν θύματα τρανσφοβικού μίσους, εγκλημάτων και βίας, αλλά και για την αφύπνιση γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τρανς πρόσωπα στην καθημερινότητά τους.

Τριακόσιες είκοσι επτά δολοφονίες τρανς και φυλοδιαφορετικών ατόμων καταγράφηκαν σε όλο τον κόσμο την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Δολοφονιών Τρανς Προσώπων, ενώ μαζί με τις αυτοκτονίες και τους θανάτους που δεν εξιχνιάστηκαν τα αίτιά τους, οι καταγραφές φαίνεται ότι ξεπερνούν τις 390.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΣΥΔ, Κίμωνα Μελικέρτη, από τον Σεπτέμβριο του 2008 ως τον Σεπτέμβριο του 2022 καταγράφηκαν 4.369 δολοφονίες τρανς και φυλοδιαφορετικών ανθρώπων παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, τα ποσοστά ρατσιστικών περιστατικών και διακρίσεων κατά τρανς αποτελούν περίπου το 20% των συνολικών καταγεγραμμένων περιστατικών.

Η αυλαία των εκδηλώσεων του ΣΥΔ άνοιξε σήμερα με διαδικτυακή συζήτηση και τη συμμετοχή εκπροσώπων κομμάτων του ελληνικού Κοινοβουλίου και άλλων θεσμών.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρία Συρεγγέλα, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων, όπως η ένταξη των διεμφυλικών στο πρόγραμμα στήριξης της ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ, η κατάργηση των περιορισμών αιμοδοσίας, η απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής και των εγχειρήσεων σε ίντερσεξ βρέφη και παιδιά, καθώς και η νομοθετική κατοχύρωση της μεταγωγής των κρατουμένων σε φυλακές με βάση την ταυτότητα φύλου. Επίσης, εξήγγειλε ότι το υπουργείο Εργασίας το επόμενο διάστημα θα υλοποιήσει πρόγραμμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε υπαλλήλους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, διαπίστωσε την κοινή πρόθεση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για τη διεύρυνση του νόμου περί ίσης μεταχείρισης, αλλά και για τη θέσπιση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών. Επίσης, αναφέρθηκε σε πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας για επικαιροποίηση του εκπαιδευτικού υλικού για εκπαιδευτικούς για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας με αναφορά στην τρανσφοβία και ομοφοβία. Ο ίδιος παρατήρησε ότι έχει καθυστερήσει η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία την αποψυχιατρικοποίησης της ταυτότητας φύλου, που αποφασίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «που είναι μια χρονοβόρα διαδικασία», ενώ αναγνώρισε και τα ζητήματα που δημιουργεί η δικαστική διαδικασία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. «Εξετάζουμε πώς θα τη θεραπεύσουμε και στο μεσοδιάστημα έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες ενημέρωσης των δικαστών σε θέματα ταυτότητας φύλου για τη σωστή εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας», πρόσθεσε.

Η Ειρήνη Αγαθοπούλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, επεσήμανε ότι στα θέματα που αφορούν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα «φαίνεται ότι το κράτος έχει συνέχεια και οι πολιτικές που ξεκίνησαν τα προηγούμενα χρόνια επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται με τη σημερινή κυβέρνηση». Επιπλέον, η κ. Αγαθοπούλου πρότεινε να εξεταστεί από την επόμενη κυβέρνηση η ύπαρξη ενός συντονιστικού οργάνου σε επίπεδο υπουργείου ή γενικής γραμματείας ώστε τα θέματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας να μην είναι κατακερματισμένα. Σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση για τη θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών η ίδια ανέφερε ότι ήταν «τομή για τα ελληνικά δεδομένα, παρά τις ανεπάρκειες και τις ατολμίες του» και θύμισε το εχθρικό κλίμα που αντιμετώπισε η προηγούμενη κυβέρνηση συμπληρώνοντας ότι πέντε χρόνια μετά η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη για να γίνει το επόμενο βήμα, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, υπογράμμισε ότι «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε συγκεκριμένες πολιτικές που στοχεύουν στην επίλυση ζητημάτων που αφορούν στα τρανς άτομα στο θέμα της ισότητας». Επίσης, ζήτησε την ενίσχυση της θέσης των τρανς ατόμων στην αγορά εργασίας, την εκπαίδευση εκπαιδευτικών και επαγγελματιών υγείας για τη συμπεριληπτικότητα και τη στήριξη από την ελληνική πολιτεία των τρανς ατόμων άνω των 60 ετών μέσω προγράμματος συνταξιοδότησης.

Ο Κρίτων Αρσένης, βουλευτής του ΜΕΡΑ25, ανέφερε ότι το κόμμα που εκπροσωπεί ζητάει μεταξύ άλλων τη διεύρυνση του νόμου για την εφαρμογή ίσων ευκαιριών, την αφαίρεση της διεμφυλικότητας από τον κατάλογο των ψυχιατρικών διαταραχών, την απαγόρευση διακρίσεων για λόγους ταυτότητας φύλου στο χώρο της υγείας, την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τον πολιτικό γάμο, την παιδοθεσία και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου και το συνταξιοδοτικό δικαίωμα στις τρανς γυναίκες άνω των 50 ετών που δεν είχαν δυνατότητα άλλης εργασίας.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι η σημερινή ημέρα «είναι ημέρα μνήμης αλλά και μέρα ελπίδας ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να έχουμε μια Αθήνα που να μας αποδέχεται όλους, ανοιχτή, συμπεριληπτική, ασφαλή». Επίσης, παρατήρησε ότι τα τελευταία χρόνια «έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα μπροστά, αλλά είναι και πολλά τα βήματα που πρέπει να γίνουν» και εξέφρασε την ελπίδα να τελέσει ως δήμαρχος της Αθήνας τον πρώτο γάμο ομοφύλων στο δημαρχείο. Σημειώνεται ότι ο δήμος Αθηναίων χορηγεί, μέσω του ΣΥΔτρόφιμα σε 60 τρανς άτομα που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, από τον Σεπτέμβριο του 2022 και για έξι μήνες.

Τα ζητήματα που χειρίστηκε ο Συνήγορος του Πολίτη για διεμφυλικά άτομα αφορούσαν σε «ένα ευρύ φάσμα παραβιάσεων και προβλημάτων», υπογράμμισε η βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Λυκοβαρδή. Στις παραβιάσεις αυτές εντάσσονται ο τρόπος που η Διοίκηση μεταχειρίζεται σε επίπεδο συμπεριφοράς, αστυνομίας και σχολείου τους διεμφυλικούς και η ύπαρξη διοικητικών ζητημάτων σχετικών με την αλλαγή ονόματος των διεμφυλικών ατόμων. Επίσης, εξήγησε ότι ο Συνήγορος έχει διεκδικήσει την πρόσβαση των διεμφυλικών στις σχολές Αστυνομίας και Στρατού, «για την οποία περιμένουμε το αποτέλεσμα».

Αναλύοντας εξάλλου μερικά από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διεμφυλικοί, η πρόεδρος του ΣΥΔ, Άννα Απέργη Κωνσταντινίδη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα ποσοστά ανεργίας στην τρανς κοινότητα ξεπερνούν το 60%. «Παρ’ ότι όλες οι πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί είναι θετικές πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα σε επίπεδο νομοθεσίας», τόνισε φέρνοντας ως παράδειγμα τη συμπερίληψη των τρανς προσώπων στα ειδικά προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων του πρώην ΟΑΕΔ, που αν και ήταν «ένα πρώτο πολύ θετικό βήμα», ωστόσο υπάρχει «περιοριστικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις που μπορούν να ενταχθούν σε αυτό».

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών διαπιστώνει, εξάλλου, ότι εξακολουθούν οι ελλείψεις και οι περιορισμοί στη νομοθεσία της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, ενώ παραμένει ελλιπής η αντιρατσιστική νομοθεσία, καθώς ο ρατσιστικός λόγος τιμωρείται μόνο όταν συνδέεται με πράξη. Την ίδια ώρα η νομοθεσία της ίσης μεταχείρισης δεν καλύπτει την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, την πρόνοια, την παροχή υπηρεσιών και αγαθών και τη στέγαση. Επίσης, η κ. Απέργη τόνισε ότι τα τρανς άτομα αποκλείονται από πολλές προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, «καθώς προαπαιτούνται δικαιολογητικά, όπως πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης ή ψυχιατρικές γνωματεύσεις». Το ΣΥΔ ζητάει να προχωρήσει η Ελλάδα στην αποψυχιατρικοποίηση της ταυτότητας φύλου, μέσω της άμεσης ενσωμάτωσης του νέου Καταλόγου Διεθνούς Ταξινόμησης Νοσημάτων (ICD-11) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σημειώνεται ότι αύριο, στις 19:00, θα διεξαχθεί η καθιερωμένη πορεία μνήμης με αναμμένα κεριά. Η αφετηρία θα είναι η πλατεία Ομονοίας, όπου το σιντριβάνι θα φωταγωγηθεί ειδικά για την εκδήλωση στα χρώματα της τρανς υπερηφάνειας. Η πορεία θα καταλήξει στη Βουλή των Ελλήνων, όπου θα γίνει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των τρανς θυμάτων. Επίσης, στην πορεία θα παρουσιαστούν πορτρέτα των τρανς δολοφονημένων ζωγραφισμένα από τον εικαστικό Δημήτρη Αστερίου. Η εκδήλωση οργανώνεται υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων με την υποστήριξη του International Trans Fund.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα