Διίστανται οι απόψεις για τη συνεργασία

Διίστανται οι απόψεις για τη συνεργασία
8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ--2η ΜΕΡΑ-- ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ--ΔΙΑΚΡΙΝΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΖΕΛΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ(2οςΔ),,ΒΟΙΩΤΙΑΣ(1οςΔ) --(ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI) EUROKINISSI

Μετά το άνοιγμα Παπανδρέου στο ΣΥΡΙΖΑ, η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται με τις ομιλίες κορυφαίων στελεχών του κόμματος

Μετά το χθεσινό άνοιγμα του Γιώργου Παπανδρέου προς το ΣΥΡΙΖΑ, η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται με τις ομιλίες κορυφαίων στελεχών του κόμματος κατά τις οποίες τοποθετούνται και για το συγκεκριμένο ζήτημα. Κοινή άποψη όμως είναι ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από το βήμα του συνεδρίου, επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι διόγκωσε όλα τα προβλήματα καθώς και ότι επέλεξε τη σύγκρουση στο Ασφαλιστικό για να αλλάξει την ατζέντα  Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το κίνημα περνάει την πιο δύσκολη φάση στην ιστορία του, εμφανιζόμενο ως μέρος και όχι ως λύση του προβλήματος. Ανέφερε επίσης ότι από τον Ιανουάριο και μετά στις έρευνες της κοινής γνώμης καταγράφεται μια καθαρή τάση που πρέπει να ταρακουνήσει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του, παρά το γεγονός ότι οι ίδιες έρευνες καταγράφουν κεντροαριστερή πλειοψηφία. Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης ζήτησε να μην εγκλωβιστεί το ΠΑΣΟΚ σε μια παραλυτική εσωστρέφεια ενώ αναφερόμενος στην προσωπική του στάση τόνισε ότι είναι επιλογή η υπεύθυνη συμβολή στην ενότητα, την ανανέωση και τη νικηφόρα επαναφορά της παράταξης. “Το τρίπτυχο το οποίο θα δώσει νόημα σε μια προοδευτική πολιτική είναι ανασυγκρότηση του κράτους, υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών και του γενικού συμφέροντος και αναδιανομή” είπε ο κ.Βενιζέλος. Αναφερόμενος τέλος στη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναμιλήσει με τα μεγάλα προοδευτικά ρεύματα και δεν χρειάζεται να ζαλίζει τους πολίτες με υποτιθέμενες αριστερές ή δεξιές στροφές. Τάχθηκε υπέρ της αυτοδύναμης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ, διότι, όπως τόνισε, αν το ΠΑΣΟΚ δεν βγει πρώτο κόμμα και δεν κερδίσει τις εκλογές, δεν θα υπάρχουν οι αριθμητικές προϋποθέσεις για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης. Αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να απασχολεί και τους συντρόφους του Συνασπισμού.

Ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης σημείωσε χαρακτηριστικά :”Δωρητές σώματος ή δωρητές οργάνων μπορεί να γίνουμε – είναι εξάλλου και καλή πράξη – αλλά δωρητές ψηφοφόρων δεν θα γίνουμε” . Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να μπει σε “φάση αυτοκτονικού ιδεασμού”, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε εκείνους που ονειρεύονται μεγάλους συνασπισμούς ή κατακερματισμό των κομμάτων καθώς και εκείνους που θέλουν το ΠΑΣΟΚ να υποταχθεί στους αριθμούς των δημοσκοπήσεων.

Ο κ.Αθανσάκης αναφερόμενος στο παρελθόν είπε το ΠΑΣΟΚ δεν αντελήφθη έγκαιρα την χρεωκοπία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου και αφέθηκε ορισμένες στιγμές “στην μαγεία των δεικτών και των αριθμών”. Επικαλούμενος στοιχεία της σημερινής πραγματικότητας, διεθνούς και εσωτερικής, ο κ. Αθανασάκης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και ταυτόχρονα να ανοίγει τον “άλλο δρόμο”.

“Τη λύση το ΠΑΣΟΚ θα την βρει μόνο του, με τον κόσμο του και χωρίς δεκανίκια”, τόνισε ο Χρήστος Βερελής και επισήμανε ότι το Κίνημα δεν πρέπει να χάσει το δικαίωμά του να ηγεμονεύει στον δημοκρατικό χώρο. Αναφερόμενος στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Βερελής μίλησε για “απολιθωμένο ΚΚΕ” και για “Συνασπισμό σε αμηχανία” και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο που “μπορεί να μιλήσει προνομιακά με τις λαϊκές δυνάμεις”, απορρίπτοντας ουσιαστικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα.

Ο  Μίμης Ανδρουλάκης κάλεσε τους συνέδρους να αναλάβουν την επανίδρυση του Κινήματος. Έθεσε τρεις παραμέτρους: τη νέα ενότητα, την ανάδειξη μιας ηγεσίας που θα καθρεφτίζει τη δυναμική και την προοπτική του κόμματος και το γρήγορο πέρασμα μιας νέας γενιάς στο προσκήνιο.Αναφερόμενος στην άνοδο του ΣΥΝ είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έπεσε στην “παγίδα της επιτυχίας” και έχασε τα “μικρά” που συμβαίνουν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί, όπως είπε, “να εκφράσει τους “παλιούς πελάτες” και πολύ περισσότερο τους “νέους εν δυνάμει πελάτες”. Τότε, πρόσθεσε, εμφανίζεται στην αγορά ένας απρόβλεπτος νεοεισερχόμενος με ένα νέο ή δήθεν νέο προϊόν και την κάνει άνω – κάτω. Συμπλήρωσε: “καλωσορίζουμε το μήνα του μέλιτος στον ΣΥΝ. Μακάρι να μην είναι μια μικρή, πρόωρη άνοιξη. Χρειαζόμαστε ανταγωνιστές- συμπαίκτες για να συνδημιουργήσουμε τον “πράσινο- κόκκινο” νέο πολιτικό αστερισμό της πολυφωνικής πλειοψηφικής προοδευτικής Αριστεράς”.

 Η χώρα και το πολιτικό σύστημα βρίσκονται σε κρίση, την πρώτη καθολική κρίση του πολιτικού συστήματος μετά τη μεταπολίτευση, ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος τάχθηκε κατά της λεγόμενης μεγάλης συμμαχίας διότι κάτι τέτοιο θα διέλυε τη χώρα. Ο κ. Λοβέρδος επισήμανε τον κίνδυνο να χάσει το ΠΑΣΟΚ το ρόλο του ως πλειοψηφικού εκφραστή της κεντροαριστεράς το οποίο θα έχει ως συνέπεια αυτό να εκφραστεί στα συνδικάτα, στους δήμους, στις νομαρχίες και γενικά στους μαζικούς χώρους. Και απέδωσε τον κίνδυνο αυτό στην έλλειψη πολιτικού στίγματος του ΠΑΣΟΚ. Ως πρώτη προτεραιότητα και ως μείζον εθνικό θέμα ο κ. Λοβέρδος πρότεινε να αναχθεί ο ριζοσπαστικός μετασχηματισμός του κράτους, προσθέτοντας ότι αυτό επιτάσσει και η επιστροφή στις σοσιαλιστικές ρίζες του Κινήματος. Αναφορικά με το διάλογο με τα κόμματα της άλλης αριστεράς και ειδικότερα με τον Συνασπισμό τόνισε ότι πρέπει να απευθυνθεί πρόταση διαλόγου και ενδεχόμενης σύγκλισης, αλλά όχι μια αφηρημένη πρόταση.

Κατά της συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε και η Μιλένα Αποστολάκη. Σε εποχές κλιμακούμενης κρίσης της χώρας το ΠΑΣΟΚ είναι και πάλι πίσω- έχουμε χρέος να υπερβούμε τη δική μας κρίση άμεσα, ανέφερε η βουλευτής και τόνισε ότι “το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δώσει προοπτική στα μικρομεσαία στρώματα που πιέζονται πολύ”, ενώ πρόσθεσε ότι “η αναδιανομή δεν είναι ουδέτερη, πολιτικά, διαδικασία”. Τέλος σημείωσε ότι εάν το ΠΑΣΟΚ ηττοπαθώς και μοιρολατρικά μιλά για το τέλος του πολιτικού του κύκλου, τότε αρνούμαστε τη φυσιογνωμία της παράταξης και συμπλήρωσε ότι ευθύνη του κόμματος είναι ένα μεγάλο πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ.

   

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

   

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα