Δικαστές και Εισαγγελείς για δηλώσεις Ερντογάν: Η δικαιοσύνη αποφασίζει με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα
Αυστηρή ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου αναφορικά με τη μη έκδοση των 8 εκζητούμενων τούρκων στρατιωτικών
- 07 Δεκεμβρίου 2017 11:34
Την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης υπερτονίζει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή της με την οποία απαντά στις χθεσινές αναφορές του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις αποφάσεις της δικαιοσύνης που αφορούν τη μη έκδοση στην Τουρκία των οκτώ στρατιωτικών, οι οποίοι κατηγορούνται στη χώρα τους ως πραξικοπηματίες.
Αφού σημειώνεται ότι στην Τουρκία έγιναν 4.000 απολύσεις δικαστών, πολλοί εκ των οποίων παραμένουν κρατούμενοι σε κελιά απομόνωσης, χωρίς καν να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει ότι:’Η ελληνική δικαιοσύνη έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνει ζητήματα έκδοσης πολιτών τρίτων χωρών και δεν εξαρτά την κρίση της από φιλοφρονήσεις ή αποδοκιμασίες ελλήνων ή ξένων πολιτικών”. Παράλληλα τονίζεται ότι βάση των αποφάσεων που έχει λάβει για την υπόθεση η δικαιοσύνη είναι ¨η προτεραιότητα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, που επιβάλλουν η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία”.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ακολουθεί:
Οι χθεσινές αναφορές του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας περί «διατάραξης του σεβασμού του για την Ελληνική Δικαιοσύνη» και η διαπίστωσή του ότι «μέχρι ένα σημείο λειτουργεί το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα» με αφορμή την μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, μας υποχρεώνουν να επισημάνουμε τα ακόλουθα: Σε επιστολή μας με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 2017 προς την Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών αναφέραμε ότι με τρεις αποφάσεις του το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας μας στις 26 Ιανουαρίου 2017 δέχθηκε, ότι ενδεχόμενη έκδοση των τούρκων αξιωματικών θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους και θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και εξευτελισμό και με το σκεπτικό αυτό αποφάσισε την μη έκδοσή τους. Η προτεραιότητα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, που επιβάλλουν η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, αποτέλεσαν τη βάση των αποφάσεων. Στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, που ακολούθησε στις 19 Μαϊου στο Κισινάου της Μολδαβίας το ζήτημα που θέσαμε, συζητήθηκε ως κορυφαίο θέμα στην ημερήσια διάταξη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών αντιλαμβανόμενη την ανεπίτρεπτη πίεση που ασκήθηκε από Κυβέρνηση τρίτου κράτους στο δικαστικό σύστημα της Χώρας μας, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση πλήρους υποστήριξης.
Η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνει ζητήματα έκδοσης πολιτών τρίτων χωρών και δεν εξαρτά την κρίση της από φιλοφρονήσεις ή αποδοκιμασίες ελλήνων ή ξένων πολιτικών.
Στο σχόλιο του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας ότι «το δικαστικό σύστημα στην Τουρκία είναι περισσότερο δίκαιο απ’ ότι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα» θυμίζουμε τις συνεχείς δηλώσεις διαμαρτυρίας της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών στις μαζικές απολύσεις 4.000 δικαστών και εισαγγελέων στην Τουρκία μετά την 15η Ιουλίου 2016, πολλοί από τους οποίους είναι κρατούμενοι σε κελιά απομόνωσης, χωρίς να τους απαγγελθούν συγκεκριμένες κατηγορίες.