Δίκη για την δολοφονία Καργιώτη: “Τον έσπρωξαν στη θάλασσα, τον άφησαν κι έφυγαν”
Διαβάζεται σε 5'Η έτερη υποπλοίαρχος η οποία βρισκόταν εντός του επιβατηγού την ημέρα του θανάτου του Αντώνη Καργιώτη, κατέθεσε πως συνάδελφοί της της είπαν ότι έπεσε ένας άνθρωπος στη θάλασσα και να “μην ταράζεται”
- 23 Ιανουαρίου 2025 16:33
Στις διαδικασίες που οφείλουν να τηρήσουν ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος κατά τον απόπλου αναφέρθηκε η έτερη υποπλοίαρχος η οποία βρισκόταν εντός του επιβατηγού την ημέρα του θανάτου του Αντώνη Καργιώτη. «Αν έχει ξεκινήσει το πλοίο, τον βάζουμε μέσα» κατέθεσε μεταξύ άλλων ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πειραιά.
Υπογράμμισε δε ότι «δεν τίθεται θέμα συγκάλυψης», καθώς όπως είπε ήταν η τελευταία που ενημερώθηκε «και μάλιστα από ένα άρθρο». Ερωτηθείσα γιατί ακούγεται στον ασύρματο να αναφέρει «δεν λέμε τίποτα σε κανέναν εντός και εκτός πλοίου», η ίδια εξήγησε ότι το είπε «για να αποφύγω τη μη διαστρέβλωση της αλήθεια την οποία ούτε εμείς γνωρίζαμε. Απευθυνόμουν και σε άτομα που ήταν πρώτη φορά στο πλοίο».
Η μάρτυρας όπως είπε, εκείνη την ώρα βρισκόταν στην καμπίνα της και κοιμόταν. «Δέχθηκα τηλεφώνημα να ανέβω στη γέφυρα. Ρώτησα πάνω στη γέφυρα τι έγινε και μου είπε ο υποπλοίαρχος (σσ είναι κατηγορούμενος) ότι έπεσε ένας άνθρωπος στη θάλασσα. Εγώ έπιασα το κεφάλι μου και μου είπε “μην ταράζεσαι”» κατέθεσε, εξηγώντας ότι ενημερώθηκε από δημοσιεύματα για το τί είχε συμβεί.
Εισαγγελέας: Ήταν ταραγμένος όταν το είπε αυτό;
Μάρτυρας: Ήταν ένας ψύχραιμος άνθρωπος γενικά. Δεν μπορούσα να διακρίνω εκείνη την ώρα, γιατί είχε χαμηλό φωτισμό.
Η μάρτυρας απάντησε σε ερωτήσεις γύρω από το ισχύον πρωτόκολλο όταν επιβιβάζεται κάποιος τελευταία στιγμή, αλλά και όταν υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα.
Εισαγγελέας: Όταν είναι να μπει τελευταία στιγμή κάποιος στο πλοίο, ποιο είναι το πρωτόκολλο;
Μάρτυρας: Από τη στιγμή που βρίσκεται πάνω στο πλοίο; Και έχει ξεκινήσει το πλοίο; Θα τον βάλουμε μέσα και θα ελέγξουμε αν έχει εισιτήριο, αν όχι θα κόψουμε εισιτήριο και αν δημιουργεί θέματα, θα ενημερώσουμε το λιμεναρχείο.
Εισαγγελέας: Έχετε κάνει εκπαίδευση για όταν ένας άνθρωπος πέφτει στη θάλασσα;
Μάρτυρας: Ένα μήνα πριν… Πρώτα πετάμε σωστικό μέσο, ένα κυκλικό σωσίβιο ή κάτι να επιπλέει, κοιτάμε να μην τον χάσουμε από τα ματιά μας και ενημερώσουμε γέφυρα. Από εκεί και πέρα ξεκινάει ο ρόλος του πλοιάρχου. Σε ανοιχτή θάλασσα κάνουμε κύκλο στροφής, στο λιμάνι σταματάει…
Εισαγγελέας: Εδώ δηλαδή τι έπρεπε να γίνει;
Μάρτυρας: Ενημερώνεις τις αρχές, κάνεις κράτει τις μηχανές και ξεκινάς διαδικασίες έρευνας και διάσωσης. Κανονικά υπάρχει και λιμενικός και παρακολουθεί την ασφάλεια, η διάσωση μπορεί να πραγματοποιηθεί και από αυτόν. Τα μέλη του πληρώματος σίγουρα είναι υποχρεωμένα να προχωρήσουν στη διάσωση.
Επιβάτης: “Τον άφησαν και έφυγαν”
Νωρίτερα, ο Σπύρος Κόλιας που ταξίδευε για το Ηράκλειο Κρήτης με την κόρη του, αναφέρθηκε αναλυτικά στο περιστατικό, εξηγώντας στο δικαστήριο πως αφού τα μέλη του πληρώματος έσπρωξαν τον Αντώνη «τον άφησαν και έφυγαν».
Όπως κατέθεσε, είχε δει από το κατάστρωμα τον Αντώνη πολύ πριν ξεκινήσει ο απόπλους του πλοίου. «Ήταν στη δέστρα στο λιμάνι και καθόταν μόνος του εκεί. Μου έκανε εντύπωση γιατί ήταν επικίνδυνο, για 25 λεπτά ήταν εκεί… δεν έκανε σε κανέναν εντύπωση; Μόνο σε εμένα; Τον είδα να κάθεται αμέριμνος και κανείς δεν του είπε να μπει στο πλοίο ή αν έχει εισιτήριο» είπε και πρόσθεσε πως ο 36χρονος «ήταν αρκετά λεπτός, αγνάντευε ήρεμα και ωραία, ατάραχος και ήρεμος, κοιτούσε στη θάλασσα».
Κατά την κατάθεσή του, περιέγραψε οπτικά περίπου στις 21:11, μετά από μικρή καθυστέρηση, άρχισε ξαφνικά να υπάρχει μια κινητικότητα. «Τότε εκείνος κινείται γρήγορα για να μπει, το καράβι αρχίζει να ξεκινάει… βλέπω δύο ανθρώπους να είναι στην μπουκαπόρτα για τα οχήματα. Η πρώτη δεν ήταν βίαια απώθηση, ήταν μια επαφή, η δεύτερη ήταν απώθηση και η τρίτη πιο βίαιη. Μια δυο τρεις, έγινε το κακό….« είπε σχολιάζοντας ότι την τρίτη φορά πλησίασε και ένας δεύτερος άνθρωπος ο οποίος «δεν ηρεμεί την κατάσταση αλλά συνεχίζει στο ίδιο πνεύμα, συγχυσμένος θα έλεγα…».
Και αυτός ο μάρτυρας επεσήμανε στο δικαστήριο ότι παρά την απώθηση του Αντώνη με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα, τα δύο μέλη του πληρώματος ουσιαστικά σηκώθηκαν και έφυγαν. «Αυτοί οι άνθρωποι είχαν ένα ασύρματο για να συνεννοούνται. Υπήρχε μια επικοινωνία, δεν μπορούσα να ακούσω τι έλεγαν, και μια νευρικότητα. Και μετά γύρισαν και έφυγαν.. Δεν επεδίωξε να ρίξει κανείς κάτι στη θάλασσα, η μπουκαπόρτα έκλεινε και δεν υπήρχε οπτικό πεδίο ελεύθερο. Άφησαν πίσω τους συντρίμμια δηλαδή» κατέθεσε.
Στις συνεχείς ερωτήσεις που δέχθηκε για να περιγράψει αναλυτικότερα την παθητική στάση των δύο ανδρών, ανέφερε: «Σαν να είπαν “έλα πάμε, προχωράμε”. Δεν το άκουσα αλλά αυτό κατάλαβα και άλλωστε μετά συνέχισε την πορεία του το πλοίο. Στην κατάθεση μου είχα πει ότι αυτός που τον έσπρωξε και είπε «έλα πάμε», αλλά έχουν περάσει δύο χρόνια».
Εισαγγελέας: Την είπε τελικά τη φράση;
Μάρτυρας: Εγώ θυμάμαι να μιλάει στον ασύρματο και να γυρνάνε να φύγουν. Ας μη σταθούμε εκεί αλλά στο ότι σηκώθηκαν και έφυγαν.
Εισαγγελέας: Επειδή είναι σημαντικό.. βλέπετε τον άνθρωπο να γυρίζει προς τα πίσω; Να γυρίζει προς τα πίσω και να κάνει κάποιο νόημα; Τί ακριβώς;
Μάρτυρας: Να κρατάει ένα ασύρματο και να κάνει ένα νεύμα.. αυτό θυμάμαι, τώρα δεν ξέρω…
Εισαγγελέας: Είδατε κάποιον από το πλήρωμα να κάνει κάτι; Να πετάνε ένα σωσίβιο ή κάτι άλλο;
Μάρτυρας: Εγώ μπήκα μέσα για να ηρεμήσω κι δεν είδα.