Δίκη για το Μάτι: “Ο μπέμπης έγινε αγγελάκι και η Μαργαρίτα πήγε να τον βρει”

Διαβάζεται σε 3'
Δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι
Δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτισε τη ζωή σε 104 άτομα, Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η συγκλονιστική κατάθεση της Μαρία Διονυσιώτη στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που συγκίνησε το δικαστήριο.

Το πένθος που έπεσε πάνω στην οικογένεια της, μετά το θάνατο της κόρης της, Μαργαρίτας, και του μόλις έξι μηνών εγγονού της από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018, αποτύπωσε η Μαρία Διονυσιώτη, προκαλώντας έντονα συναισθήματα ακόμα και στα μέλη του δικαστηρίου.

Η γυναίκα, που ήδη είχε χάσει το γιο της σε τροχαίο δυστύχημα, φορώντας μαύρα ρούχα, θέλησε να φωτίσει την ελληνική Δικαιοσύνη γύρω από τα αίτια της εξάπλωσης της πυρκαγιάς μέσα στο Μάτι, αλλά και τί αυτό συνεπάγεται για τα θύματα αυτά της ιστορίας και τους συγγενείς τους.

«Η Μαργαρίτα και τόσοι άνθρωποι έφυγαν μαρτυρικά. Αν είχε εγκαίρως το λιμεναρχείο στείλει βάρκες ο μπέμπης μας θα τα είχε καταφέρει. Αλλά κανένας δεν έκανε τη δουλειά του, αλλά μας εγκατέλειψαν, μας άφησαν στην τύχη μας. Εγώ δεν κάηκα, αλλά έχει καεί η ψυχή μου. Ζω με αυτή την καύτρα μέχρι να κλείσω τα μάτια  μου. Η Μαργαρίτα μετά την απώλεια του γιου μας ήταν το στήριγμα μας. Ο μπέμπης μας  θα ζούσε και θα πήγαινε σχολείο. Εμείς δεν ζούμε, απλά υπάρχουμε. Εμείς και ο Αντρέας (σ.σ. σύζυγος της Μαργαρίτας και πυροσβέστης) είμαστε τρία κομμάτια κρέας που απλά υπάρχουμε» κατάθεσε η μάρτυρας με δάκρυα στα μάτια, προκαλώντας θλίψη σε όλη τη δικαστική αίθουσα.

Η γυναίκα είχε επιχειρήσει μαζί με τον σύζυγό της και το γαμπρό της να βρουν τη Μαργαρίτα και το μωρό μετά το πέρασμα της πυρκαγιάς, μπαίνοντας οι ίδιοι μέσα στην πόλη.

Όπως εξήγησε «η κατάσταση ήταν απελπιστική. Ένας μαύρος καπνός υπήρχε παντού. Ο αέρας έντονος. Για να προστατευθώ είχα πάρει αγκαλιά μια κολώνα. Ψάχναμε μαζί με κόσμο και τον άντρα μου να βρούμε την Μαργαρίτα. Δεν απαντούσε. Κάποια στιγμή μάθαμε ότι η Μαργαρίτα με το μωρό είναι στην Αργυρά Ακτή. Εμείς είμαστε εκείνη την ώρα στην πλατεία της Ραφήνας και πήγε ένας φίλος μας στο λιμεναρχείο να τους πει να στείλουν ένα σκάφος να μαζέψει τη Μαργαρίτα. Μετά ξαναπήγε και του είπαν πως ήταν ενήμεροι αλλά οι βάρκες δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν γιατί είχε πολλά βράχια».

Φωτιά στο Μάτι: «Ο μπέμπης μας έγινε αγγελάκι»

Στη συνέχεια ενημερώθηκαν πως η Μαργαρίτα εισήχθη στον Ευαγγελισμό: «Περιμέναμε ενημέρωση από γιατρούς. Μετά από ώρα ήρθε ο Ανδρέας, με έβαλε σε μια καρέκλα να καθίσω, με αγκάλιασε και μου είπε ότι ο μπέμπης μας έγινε αγγελάκι. Από εκεί και πέρα δεν θυμάμαι κάτι. Όταν γυρίσαμε στο σπίτι το πρωί αντικρίσαμε ένα σκηνικό που θύμιζε πυρηνικό πόλεμο. Ακόμα στο σπίτι μας υπήρχαν φλόγες και μικρές εστίες. Και το σπίτι μας ήταν σαν σκηνικό. Από μπροστά άθικτο και πισω καμένο. Μετά από λίγο καιρό και αφού έγινε η κηδεία του μπέμπη είχα πάει στον Άγιο Εφραίμ να προσκυνήσω και επιστρέφοντας έζησα το ίδιο σκηνικό. Με έβαλαν σε έναν καναπέ και μου είπε ο Ανδρέας ότι η Μαργαρίτα δεν άντεξε μακριά από τον μπέμπη. Η Μαργαρίτα, όταν μπήκε στο ασθενοφόρο ζήτησε από τους διασώστες να υπαγορεύει ένα γράμμα ότι ευχαριστεί εμάς και τον Ανδρέα και ότι μας αγαπάει…».

Η δίκη συνεχίζεται την ερχόμενη εβδομάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα