Δίκη ιστιοπλόου: Καταδίκη και για βιασμό της 12χρονης ζητά ο εισαγγελέας

Διαβάζεται σε 5'
Ιστιοπλοΐα
Ιστιοπλοΐα George Vitsaras / SOOC

Συνεχίζεται η δίκη του προπονητή ιστιοπλοΐας για τα τη σεξουαλική κακοποίηση της 12χρονης τότε μαθήτριάς του, Αμαλίας Π., με τον εισαγγελέα να ζητά την ενοχή του και για το αδίκημα του βιασμού.

Την ενοχή του προπονητή ιστιοπλοΐας για τα κακουργήματα του βιασμού και της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια, αδικήματα που φέρονται να τελέστηκαν σε βάρος της Αμαλίας Π. πρότεινε ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου.

Ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρθηκε στην αποκαλούμενη υπόθεση metoo την οποία είχε γνωστοποιήσει στις εισαγγελικές αρχές η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, υποστηρίζοντας ότι ο κατηγορούμενος τέλεσε και τις δύο πράξεις. Να σημειωθεί ότι πρωτοδίκως έχει καταδικαστεί για κατάχρηση ανήλικου σε ασέλγεια σε ποινή κάθειρξης 13 ετών χωρίς αναστολή, ενώ αθωώθηκε για την πράξη του βιασμού.

Μεταξύ άλλων, ο εισαγγελέας επεσήμανε ότι οι σχέσεις μεταξύ της οικογένειας της καταγγέλλουσας αθλήτριας και του κατηγορούμενου προπονητή καταστράφηκαν, όταν ο πατέρας του παιδιού πληροφορήθηκε για τις ερωτικές σχέσεις.

Ως προς το αν υπήρχε συναίνεση ή όχι του θύματος, ο εισαγγελέας αναρωτήθηκε: μπορεί ένα παιδί έως 13 ετών να θεωρηθεί ικανό να αυτοδιαθέσει τον εαυτό του ερωτικά ή θα πρέπει το δικαστήριο να το δει με επιφύλαξη;

«Η Αμαλία αναφερόμενη στις ερωτικες πράξεις, μίλησε για απειλές όπως τότε τις καταλάβαινε, ότι δηλαδή θα γίνουν ρεζίλι οι γονείς της και άλλα και εξαιτίας αυτών πιέστηκε να προβεί στις ερωτικες πράξεις. Ο κατηγορούμενος τα αρνείται αυτά. Ωστόσο είναι καταγεγραμμένο στην απολογία του, ότι είπε «έκανα λάθος και έπρεπε να περιμένω και να το ήθελε». Είπε αυτό και άλλαξε θέμα. Εδώ ισχύει το ρητό «γλώσσα λανθάνουσα την αλήθεια λέει». Μέσα στο δικό του μυαλό ίσως να πίστευε ότι ο τι και να γίνει θα καλυφθεί με το γάμο» ανέφερε ο εισαγγελέας και συνέχισε: «Μου δίνει την εντύπωση ότι έμμεσα επιβεβαιώνεται ο βιασμός. Χρησιμοποίησε εξαναγκαστικά μέσα -υπήρχε διαφορά εμπειρίας 16 ετών- και θεωρουσε πως οι πράξεις αυτές δεν ήταν εξαναγκαστικές. Ερωτική αυτοδιάθεση δεν είναι δυνατόν να υπάρχει γιατί πρέπει να προστατέψουμε το ίδιο το άτομο. Υπήρξαν κουβέντες του κατηγορούμενου που στο ανήλικο μυαλό λειτούργησαν για να την εξαναγκάσουν στις πράξεις αυτές».

Τέλος ο εισαγγελέας επεσήμανε στο δικαστήριο ότι ο κατηγορούμενος διευκόλυνε τη διαδικασία με τη συμπεριφορά του και την ομολογία του. «Θεωρώ ότι έχει κάνει πολύ μεγάλο λάθος και έχει διαπράξει τις πράξεις αυτές, αλλά δεν είναι ένα τέρας» υποστήριξε.

Η απολογία

Νωρίτερα, ο κατηγορούμενος απολογήθηκε εμμένοντας στην θέση του ότι ο ίδιος με την 12χρονη ήταν ερωτευμένοι και επρόκειτο να παντρευτούν με την συγκατάθεση των γονέων της. Μάλιστα, απήγγειλε Ερωτόκριτο και Παύλο Σιδηροπουλο, υποστηρίζοντας πως εκείνος την αγάπησε πραγματικά, αλλά η Αμαλία Π. δέχθηκε πλύση εγκεφάλου από τη μητέρα της για να πιστέψει ότι βιάστηκε.

Ο κατηγορούμενος καθηγητής ιστιοπλοΐας αναφέρθηκε και στη Σοφία Μπεκατώρου, η οποία πρώτη κατήγγειλε στις εισαγγελικές αρχές τόσο την προσωπική της εμπειρία όσο και την περίπτωση της Αμαλίας Π. Χαρακτήρισε «ψεύτικη και χυδαία» την προσωπική καταγγελία της Ολυμπιονίκη, υποστηρίζοντας πως όλα έγιναν για την ανατροπή της τότε διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας. «Μαζί πήγε και η Αμαλία. Πίστευε ότι θα βγει αλώβητη και θυματοποίησε τον εαυτό της γιατί το θύμα το αγαπάει ο κόσμος και ήθελε να αποκτήσει δόξα».

«Εγώ έκανα ένα λάθος και κάπως πρέπει να εξιλεωθεί. Είναι ανατριχιαστικό, ακραίο, απρεπές. Η φυλακή είναι μεγάλο σχολείο… η κατηγορία, η συκοφαντία είναι σαν μια πέτρα στο κεφάλι. Όταν κατηγορήθηκα είχα χιλιάδες πέτρες από τους τηλεδικαστές, τους δημοσιογράφους, που βίασαν τη δική μου ψυχή. Όταν όλοι μαζί σε κατηγορούν το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, είναι να γυρίσεις την πλάτη σου και να κάνεις την πορεία σου. Ο λόγος που βγήκα στην τηλεόραση ήταν να με δει η Αμαλία. Είχα την αίσθηση ότι στο πρωτόδικο θα σπάσει γιατί δεν μπορεί όλες αυτές οι αναμνήσεις να τις μετέτρεψες σε βιασμό. Κρίμα που αντάλλαξες τον πρώτο έρωτα της ζωής σου με βιασμό..” κατέθεσε.

Ειδικότερα, όταν ρωτήθηκε για την πράξη του βιασμού, αρνήθηκε την κατηγορία. «Η Αμαλία θέλει να το πιστέψει γιατί δεν τη συμφέρει. Θα ήταν ανισόρροπο να το δεχόταν ότι τα έφτιαξε με το δάσκαλο της, εδώ εγώ το λέω. Η Αμαλία έχει μάθει από μια οικογένεια που ζει από αυτό, που κάνει καταγγελίες» είπε μεταξύ άλλων. Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στους γονείς της Αμαλίας, οι οποίοι -όπως είπε- αρχικά την ώθησαν σε αυτόν και στη συνέχεια, στον επόμενο προπονητή, προσθέτοντας: «Με απορρόφησε η Αμαλία. Κάποιες κινήσεις μου ήταν ώριμες αλλά με είχε συνεπάρει. Ντρέπομαι, δεν με τιμάει αυτό το πράγμα. Αλλά δεν πρόδωσα αυτό που αγάπησα».

Πρόεδρος: Για έναν άνδρα που μας δείχνει εδώ τόσο μεγάλη αγάπη, να σας πει η Αμαλία στα 14 δεν σε θέλω πια, δεν σας προκάλεσε ένα αίσθημα οργής;

Κατηγορούμενος: Αυτά είναι καραγκιοζιλίκια. Εγώ είμαι πολύ υπερήφανος. Μέσα μου πόναγα βέβαια.

(…)

Εισαγγελέας: Ήσασταν 29 ετών, μια αναστολή δεν είχατε;

Κατηγορούμενος: Αν την είχα δεν θα ήμουν εδώ. Με ρούφηξε αυτό. Δεν με ένοιαζε ότι ήμουν προπονητής. Είχα σκοπό το γάμο. Υπήρχε τεράστια έλξη.. Δικαιολόγησα τον εαυτό μου γιατί θα έσβηνε η αμαρτία, θα ερχόταν η αποκατάσταση της πράξης αυτής με το γάμο.

Εισαγγελέας: Εσείς αντιλαμβάνεστε το βιασμό με τη στυγνή βία, τη σωματική και πρέπει το θύμα να είναι χτυπημένο, μελανιασμένο;

Κατηγορούμενος: όχι. Υπάρχουν διάφορες μορφές. Εδώ και 3,5 χρόνια ζω με το βιαστή, μένω μαζί του στη φυλακή. Με το Αμαλάκι βγαίναμε, αγαπιόσασταν, της έλεγα να σπουδάσει όπου θέλει, να έχει το αυτοκίνητο της… Ήθελα να είμαι ένα χέρι που θα γίνει σκάλα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα