Δίκη ιστιοπλόου: Ποινή κάθειρξης 13 ετών και στο Εφετείο – “Δεν μετάνιωσε, δικαιολογεί τον εαυτό του”
Διαβάζεται σε 3'Την ενοχή του προπονητή ιστιοπλοΐας για κατάχρηση της 12χρονης τότε μαθήτριάς του, Αμαλίας Π. αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας. Τι αποφάσισε για το αδίκημα του βιασμού.
- 18 Ιουλίου 2024 12:47
Την ενοχή του προπονητή ιστιοπλοΐας για το αδίκημα της κατάχρησης ανήλικου σε ασέλγεια σε βάρος της Αμαλίας Π, όταν εκείνη ήταν 12 ετών, αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας. Του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών, ενώ δεν του αναγνωρίστηκε κάποιο ελαφρυντικό.
«Πρόκειται για μακροχρόνια περίπτωση γενετήσιων πράξεων με ανήλικο. Ο κατηγορούμενος δεν μετάνιωσε. Έλεγε ότι μετάνιωσε αλλά μετά έβαζε ένα αλλά… δηλαδή δικαιολόγησε τον εαυτό του» ανέφερε η πρόεδρος του δικαστηρίου, Σοφία Λιγνού, εξηγώντας τους λόγους που επιβλήθηκε η πρωτόδικη ποινή χωρίς καμία διαφοροποίηση.
Με την Αμαλία Π. να είναι απούσα, τακτικοί δικαστές και ένορκοι έκριναν ομόφωνα και στο δεύτερο βαθμό πως ο τότε 29χρονος προπονητής, θα πρέπει να καταδικαστεί για το συγκεκριμένο αδίκημα. Ως προς το αδίκημα του βιασμού, το δικαστήριο έκρινε αθώο τον κατηγορούμενο κατά πλειοψηφία (6-1). Μειοψήφισε η πρόεδρος η οποία έκρινε πως τελέστηκε μία πράξη βιασμού.
Το σκεπτικό για την αθώωση
Το σκεπτικό του Μικτού Ορκωτού Εφετείου έκανε γνωστό η πρόεδρος με μία αναλυτική τοποθέτηση, αναφέροντας: «Ο βιασμός μας απασχόλησε ιδιαίτερα. Οι πράξεις αυτές δεν γίνονται ποτέ όταν είναι άλλοι μπροστά, είναι πράξεις που γίνονται κρυφά, ο δράστης είναι μόνος του με το θύμα. Πως θα βγάλουμε λοιπόν εμείς πως έγινε πράξη χωρίς άλλο μάρτυρα; Έχουμε το λόγο του ενός εναντίον του άλλου. Δεν έχουμε ιατροδικαστικές εκθέσεις ή εκτιμήσεις, αλλά μόνο αυτό που λένε ο ένας και ο άλλος» ανέφερε η πρόεδρος, και συνέχισε: «Έχουμε έναν κατηγορούμενο που από την πρώτη στιγμή σχεδόν λέει τα ίδια πράγματα και την παθούσα που κατά τις καταθέσεις της μπερδεύεται ως προς το χρόνο ή τον τόπο. Πιστεύουμε ότι κανείς δεν λέει την πλήρη αλήθεια… κάθε αμφιβολία είναι υπέρ του κατηγορούμενου στο δίκαιο μας και όταν γίνεται μια δίκη ο κατηγορούμενος είναι στη «γωνία». Πρέπει να το κάνουμε αυτό σε κάθε δίκη γιατί δεν ξέρουμε ποτέ θα βρεθούμε εμείς στην ίδια θέση. Και πρέπει αν το διαφυλάττουμε αυτό, πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι για να καταδικάσουμε έναν άνθρωπο».
«Όχι» στη χορήγηση ελαφρυντικού
Το δικαστήριο δεν χορήγησε κανένα ελαφρυντικό στον καταδικασθέντα, απορρίπτοντας την πρόταση του εισαγγελέας για αναγνώριση της περίστασης της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, ο καταδικασθείς «απείχε από την τέλεση πράξεων μετά την πράξη, είχε θετική συμπεριφορά για το κοινωνικό σύνολο και τέλος όταν το θέμα ανακοινώθηκε προέχει σε αναφορά και διευκόλυνε τη διαδικασία για να φτάσουμε εδώ σήμερα».
Με τον τρόπο αυτό μπήκαν τίτλοι τέλους στην υπόθεση που έγινε γνωστή στις εισαγγελικές αρχές παίρνοντας το δρόμο της δικαιοσύνης, από την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, κατά την κατάθεση της για την προσωπική της περιπέτεια, στο πλαίσιο του κινήματος #metoo. Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών χωρίς αναστολή και χωρίς ελαφρυντικό για την πράξη της κατάχρησης ανήλικου σε ασέλγεια ενώ κατά πλειοψηφία είχε αθωωθεί για το κακούργημα του βιασμού κατ’εξακολούθηση.