Δίκη Πισπιρίγκου: Η δεκάωρη εισήγηση και το “κατηγορώ” της εισαγγελέως- “Σε πρώτη μοίρα, ο εαυτός της”
Διαβάζεται σε 6'Για περισσότερες από δέκα ώρες η εισαγγελέας αναλύει το βαρύτατο “κατηγορώ” σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου.
- 25 Ιανουαρίου 2024 20:58
Σε μια μαραθώνια – εισήγηση η οποία καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Ρούλας Πισπιρίγκου, καταδεικνύοντας τα κενά της υπεράσπισης αλλά και των μαρτύρων που θέλησαν να καταθέσουν υπέρ της κατηγορούμενης, προχωρά η εισαγγελέας Ευαγγελία Σπυριδωνίδου, η οποία για περισσότερες από δέκα ώρες αναλύει το βαρύ «κατηγορώ» της.
Η εισαγγελική λειτουργός περιέγραψε αναλυτικά όλη τη νοσηλεία του παιδιού από τα πρώτα συμπτώματα μέχρι το θάνατο του, τα φάρμακα που δόθηκαν στη Τζωρτζίνα, ενώ αναφέρθηκε και στις ιατροδικαστικές εξετάσεις που συντάχθηκαν, με την κατηγορούμενη να παραμένει ψύχραιμη κάθε στιγμή.
Καθ’ όλη τη διάρκεια, η εισαγγελέας επιχείρησε να καταρρίψει τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης για ιατρική αμέλεια και για γονιδιακό πρόβλημα του παιδιού, αλλά και τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης.
Ειδικά για την ιατροδικαστή Ουρανία Δημακοπούλου σχολίασε: «Όλο αιτίες θανάτου μας έλεγε στην κατάθεση της. Αν κάποιος έμπαινε και γκουγκλαρε τις αιτίες θανάτου που είπε, αυτό το παιδί ήταν μια ωρολογιακή βόμβα στο Καραμανδάνειο. Αναρωτιέμαι αν πράγματι είδε τα έγγραφα της δικογραφίας. Μπορεί να έχει γνώσεις, πλην όμως εδώ θα έπρεπε να μην ασχοληθεί με τα κλινικά θέματα αλλά να αρκέστηκε μόνο στο κομμάτι της επιστήμης της, τα νεκροτομικά ευρήματα για τα οποία δεν είπε».
Συγχρόνως κατέδειξε ότι η Τζωρτζίνα ήταν ένα πλήρως υγιές παιδί, υπογραμμίζοντας την εμμονή της Ρούλας Πισπιρίγκου με τον Μάνο Δασκαλάκη. Επεσήμανε ένα προς ένα τα σημεία που οδηγούσαν στην αμφιλεγόμενη συμπεριφορά της κατηγορούμενης, μεταξύ των οποίων οι καθυστερήσεις της στο να ενημερώσει τους γιατρούς κατά τη διάρκεια επεισοδίων αλλά και και τη στάση της να μην εξεταστεί το πτώμα του παιδιού από την Ιατροδικαστική Αθηνών λόγω -κατά τον ισχυρισμό- προηγούμενης διαφωνίας κατά το θάνατο της Μαλένας.
«Έχει χάσει το παιδί της και σκέφτεται την αντιδικία που έχει με την ιατροδικαστική Αθηνών…» σχολίασε η Ευαγγελία Σπυριδωνίδου.
Η κεταμίνη
Ως προς τον ισχυρισμό ότι μπορεί οι θεράποντες ιατροί να χορήγησαν κατά λάθος τη θανατηφόρα κεταμίνη, καθώς φιαλίδιο της υπάρχει σε βαλιτσάκι του νοσοκομείου που χρησιμοποιείται σε επείγουσες καταστάσεις, η εισαγγελέας είπε: «Αν είχε γίνει λάθος θα το έβλεπε η νοσηλεύτρια βάρδιας, ενώ και η νοσηλεύτρια που αντικατέστησε τα φάρμακα αργότερα, θα έβρισκε την σπασμένη αμπούλα. Κανένα στοιχείο δεν υπάρχει ότι χρησιμοποιήθηκε κεταμίνη εκείνη την ημέρα».
Για την εισαγγελική λειτουργό, η Ρούλα Πισπιρίγκου αδιαφορούσε για οτιδήποτε άλλο εκτός από το Μάνο Δασκαλάκη, ακόμα και όταν έπρεπε να είναι κοντά στο παιδί της. «Σε πρώτη μοίρα ήταν ο εαυτός της, όχι το παιδί της. “Εμένα ποιος με σκέφτεται” έλεγε στα μηνύματα, όχι το παιδί της που είχε εγκεφαλοπάθεια» σχολίασε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας.
Ακόμα μια φορά κατακεραύνωσε την κατηγορούμενη η οποία ενώ το παιδί της ήταν στο μαγνητικό τομογράφο με αναισθησία, εκείνη ασχολιόταν «με τα ρούχα και τα κλειδιά του κ. Δασκαλάκη». Πρόκειται για προγραμματισμένη εξέταση η οποία έβγαλε εκτός προγράμματος το παιδί. Ωστόσο, όταν επέστρεψαν σπίτι αντί να λάβει φαρμακευτική αγωγή και τροφή, η Τζωρτζίνα εστάλη στο κέντρο αποκατάστασης.
Και μάλιστα, όλη εκείνη την ώρα, όπως εξήγησε, «η κατηγορούμενη δεν έχει ενδιαφερθεί για το παιδί. Δεν πήρε ένα τηλέφωνο. Και με τι ασχολήθηκε εκείνη την ημέρα; Φαίνεται από τα μηνύματα: «να πάρεις ρούχα, κιθάρες, μικρόφωνα και να φύγεις. Πέθανες για μένα. Θα στα πληρώσει όλα ο θεός».
Για την εισαγγελική λειτουργό, από το πρωί όλα κινούνταν γύρω από «τα πράγματα του κ. Δασκαλάκη» και το χωρισμό τους. Διάβασε δε σειρά μηνυμάτων «για το τικ τοκ και το Facebook και αν θα μπλοκαριστούν. Τη ρωτάει για το παιδί της κι αυτή ασχολείται για τη σχέση τους. Αυτά είναι τα ενδιαφέροντα της κυρίας κατηγορούμενης ενώ είναι το παιδί στη μαγνητική….»
Η εισαγγελική λειτουργός επιχείρησε να καταδείξει με κάθε τρόπο πως επρόκειτο για ένα παιδί υγιές, με «οχυρωμένη καρδιά». Μάλιστα, σχολιάστηκε το γεγονός ότι η Τζωρτζίνα μόνο στη ΜΕΘ δεν έκανε επεισόδια. «Είχε πάντα καλύτερη εικόνα στη ΜΕΘ όποτε έλειπε η μητέρα της», ενώ όπως αναφέρθηκε δεν υπήρχε μοτίβο στα επεισόδια.
Όπως εξήγησε, από ένα σημείο και μετά οι γιατροί «οδηγήθηκαν στη σκέψη ότι η μητέρα εμπλέκεται στην κατάσταση της μικρής, καθώς όταν απουσίαζε η μητέρα το παιδί δεν εμφάνιζε επεισόδια», αλλά δεν ήταν δυνατόν να αποδειχθεί κάτι τέτοιο.
Οι ισχυρισμοί κατά των γιατρών
Αναφορικά με τους ισχυρισμούς της κατηγορούμενης για ευθύνες του ιατρικού προσωπικού, είπε: «Δεν έχει προκύψει μέχρι εκείνη τη στιγμή καμία παράλειψη από το προσωπικό, ούτε από τους νοσηλευτές που την χαρακτήρισαν “ψύχραιμη και ήρεμη”».
Όσο για το ρόλο του εντατικολόγου Ηλιάδη, που πλέον η κατηγορούμενη αποδίδει αμελή πρακτική και προσπάθεια να την πείσει να δωρίσει τα όργανα της Τζωρτζίνας, η εισαγγελέας κατέληξε ότι οι σχέσεις τους ήταν καλές. «Ένιωθε ασφαλής με τον κ. Ηλιάδη και του τηλεφωνούσε όταν χρειαζόταν κάτι» ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο γιατρός «είχε μέλημα να σώσει τον εγκέφαλο της Τζωρτζίνας και παρ’ όλα αυτά τη στιγμή εκείνη την προσέγγισε για μεταμόσχευση οργάνων;
Δεν υπήρξε επουδενί καμία προσέγγιση να δωρίσει τα όργανα. Μπορούσε να τον κατηγορήσει για τα πάντα, αλλά με αποδείξεις. Είναι αστείο να λέει ότι ήθελε να πάρει όργανα όταν δεν υπάρχει εγκεφαλικά νεκρό παιδί… είναι δυνατόν να μιλάμε για μεταμόσχευση οργάνων σε ένα γιατρό που έχει κάνει τα πάντα για να σώσει τον εγκέφαλο της μικρή; Είναι πολύ ευαίσθητο θέμα αυτό της μεταμόσχευσης οργάνων και δεν νομίζω ότι αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση».
Σύμφωνα με την αγόρευση πάντως, η Ρούλα Πισπιριγκου είχε «ιδιαίτερη ευκολία» να ενεργεί με τα φάρμακα της Τζωρτζίνας, όπως καταδείκνυε και μήνυμα του εντατικολόγου Ηλιάδη.
«Γράφει ο γιατρός “Δεν παίζουμε με τα φάρμακα γιατί είναι κατασταλτικά, δεν το συνιστώ”. Κι όμως ενήργησε αυτόβουλα εκείνη». Επίσης, αναφορά έγινε και για τις «παρά πολλές αναζητήσεις το διαδίκτυο με φάρμακα και ιατρικούς όρους» ωστόσο «όλες αναζητήσεις σε ένα συγκεκριμένο πεδίο και συγκεκριμένα φάρμακα».