Δίκη Πισπιρίγκου: Η υπεράσπιση αμφισβητεί τη μεθολογία των εξετάσεων

Διαβάζεται σε 3'
Η Ρούλα Πισπιρίγκου
Η Ρούλα Πισπιρίγκου eurokinissi

Ο μάρτυρας υπεράσπισης και καθηγητής Τοξικολογίας, Αρ. Τσατσάκης έκανε λόγο για μεθοδολογικά κενά που δεν επιτρέπουν να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα ως προς τα αίτια του θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Την πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία για να καταλήξει η Δικαιοσύνη στα αίτια θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας εξέφρασε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Αρ. Τσατσάκης καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Ο μάρτυρας υπεράσπισης, που χαρακτήρισε τον εαυτό του τον καλύτερο καθηγητή στον κόσμο, υποστήριξε ότι τα τοξικολογικά στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία δεν είναι αρκετά για ένα ασφαλές συμπέρασμα, καθώς τα όργανα δεν εξετάστηκαν για ίχνη κεταμίνης.

«Η συνολική μου άποψη είναι ότι η διερεύνηση ως προς το αποτέλεσμα είναι ελλιπής. Δεν πιστοποιεί αυτό το αποτέλεσμα, ότι έχω μια δηλητηρίαση που προκάλεσε το θάνατο. Αυτό δεν σημαίνει αν έγινε έτσι ή δεν είναι, εγώ μιλάω επιστημονικά στο ποιες είναι οι ελλείψεις που δεν αποδεικνύουν το αποτέλεσμα. Ήρθα εδώ για να εκθέσω μια δίκη μου επιστημονική άποψη με βάση την τεράστια εμπειρία που έχω» κατέθεσε.

Όπως εξήγησε, τα μεθοδολογικά κενά που δεν επιτρέπουν να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα. «Για να γίνει κατανοητό το μεθοδολογικό κομμάτι… ο ιατροδικαστής παίρνει ένα αποτέλεσμα, αλλά πριν θα πρέπει να έχουν πιστοποιηθεί οι μεταβολίτες στα όργανα αλλά εδώ όλα έγιναν μετά. Ωστόσο, δεν πήραν κάποιο από τα όργανα που θα πιστοποιούσε την εύρεση κεταμίνης σε αυτά» ανέφερε και συνέχισε: «Δεν βλέπω τις υψηλές δόσεις στα όργανα, τις υψηλές συγκεντρώσεις στα ουρά γιατί δεν ελήφθησαν».

Ο μάρτυρας κατέληξε πως η κεταμίνη θα πρέπει να χορηγήθηκε λίγο πριν τις 2:30 και όχι 15 λεπτά νωρίτερα, ενώ κατέθεσε ότι «η κεταμίνη είναι ασφαλές νοσοκομειακό φάρμακο για την αναισθησία και όλα τα πρωτόκολλα την περιλαμβάνουν πανευρωπαϊκά. Από που λοιπόν προκύπτει ότι είναι εξωνοσοκομειακό αυτό; Αλλά το πρόβλημα είναι ότι δίνουμε ως αποτέλεσμα μια υψηλή κεταμίνη που δεν είναι απαραίτητα θανατηφόρα».

Μάρτυρας: Για μένα θα πρέπει να είχες ζητήσει ένα χρώματογράφημα με όλα τα φάρμακα και όχι με ένα

Πρόεδρος: Αλλάζει κάτι στην ουσία των αποτελεσμάτων;

Μάρτυρας: Αλλάζει γιατί δεν υπάρχει σύγκριση, δεν ξέρουμε αν κάποιο άλλο ήταν πιο ψηλούς δείκτες. Υπήρχε μόνο αποσπασματικά το ενα και αποςπασματικά το άλλο. Αυτό εργαστηριακά δεν είναι αποδεκτό για να το παρουσιάσεις. Με αυτο δεν μπορείς να μιλήσεις ούτε για συγκεντρώσεις ούτε τίποτα. Δεν είναι αποδεικτικό στοιχείο για μένα. Μιλάω εργαστηριακά, τεχνικά. Μιλάμε για ένα αποτέλεσμα που βγήκε πρόωρα και δέσμευσε τον ιατροδικαστή.

Πρόεδρος: Ο ιατροδικαστής δεσμεύεται; Δεν μπορεί να ζητήσει και άλλες ενέργειες;

Μάρτυρας: Όχι, θεώρησε ότι είναι ασφαλές το αποτέλεσμα, ενώ δεν ήταν.

Σύνεδρος: Από το προφίλ που είδατε, πότε δόθηκε η κεταμίνη;

Μάρτυρας: Δεν βγάζεις συμπέρασμα, είναι αντικρουόμενα τα αποτελέσματα. Δεν μπορώ να αποφανθώ. Υπάρχει ασυνέχεια και ασυνέπεια. Δεν φαίνεται. Εάν η αιτία ήταν η κεταμίνη, θα έπρεπε να έχει δοθεί 10, 15, 20 λεπτά πριν το περιστατικό. Εγώ αυτή τη στιγμή λέω ότι ας μην πιανόμαστε από το 6,5 γιατί εξαρτάται από πού ελήφθη το αίμα, ποια στιγμή.

Πολ. Αγωγή: Δηλαδή θεωρείτε ότι είναι αναξιοποίητη η έκθεση του Ράικου;

Μάρτυρας: Δεν είναι πλήρης για να αποτελέσει πιστοποιημένο και τελικό εύρημα όπως εδόθη.

Υπεράσπιση: Παγκοσμίως έχει πιστοποιηθεί πόση είναι η θανατηφόρα δόση κεταμίνης;

Μάρτυρας: Όχι, δεν υπάρχει.

Τέλος, ο Αλ. Κούγιας επανέφερε το αίτημα για την εξέταση του αίματος της Τζωρτζίνας, ύστερα από την τοποθέτηση του Λ. Τσατσάκη ότι αμόκ η και σήμερα θα μπορούσε να γίνει εξέταση στο μεταθανάτιο αίμα της από το εργαστήριο του και να λάβει πληρέστερα αποτελέσματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα