Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: Στο βήμα η Σοφία Μπεκατώρου- “Μου είπε ότι στα 12 της τη βίασε”
Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου κατέθεσε η Ολυμπιονίκης ιστιοπλοΐας, Σοφία Μπεκατώρου. Τι είπε για το child grooming και τη στάση του δράστη απέναντι στο θύμα.
- 27 Μαΐου 2022 19:12
Τη βεβαιότητα ότι πρόκειται για περίπτωση βιασμού που ακολούθησε μιας μέθοδος χειραγώγησης γνωστής ως child grooming, ιδιαίτερα διαδεδομένη στον αθλητισμό, κατέθεσε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, η οποία πρώτη αποκάλυψε στις εισαγγελικές αρχές την ύπαρξη αθλήτριας της ιστιοπλοΐας που σε ηλικία 13 ετών κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον προπονητή της.
Η Ολυμπιονίκης που συγχρόνως έχει και πτυχίο ψυχολογίας, αναφέρθηκε αναλυτικά στο child grooming λέγοντας:
«Επειδή έχουν έρθει πολλά θύματα σε επαφή μαζί μου μού έκανε εντύπωση ότι ήταν ευθέως και ξεκάθαρο και βαρύ αυτό που μου είπε. Ήθελα να αξιολογήσω αν έχει καταλάβει τι λέει και τι σημαίνει αυτό. Όταν ήρθα σε επαφή μαζί της, όλες οι λεπτομέρειες, η συμπεριφορά της και η παγωμάρα και δυσκολία της να μπορέσει να εκφραστεί περισσότερο ήταν πολύ γνώριμο για μένα», είπε και πρόσθεσε: «Δεν είναι ένας ακόμα βιασμός. Είναι μέσα από το γκρούμινγκ. Όλα ξεκινάνε από μια καλά σχεδιασμένη τακτική που ένα ανήλικο δεν μπορεί να το καταλάβει, για αυτό και συναντάται συχνά στον αθλητισμό. Σε όλες τις περιπτώσεις το θύμα επιλέγεται και συνήθως δεν έχει ένα σταθερό περιβάλλον. Στη συνέχεια αρχίζει η διαδικασία που ο δράστης προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη και λόγω της ιδιαίτερης σχέσης προπονητή και αθλητή. Ο δράστης μετά κάνει μικρά τεστ για να καταλάβει αν θα μιλήσει το θύμα. Όταν καταλάβει ότι έχει την εχεμύθειά του, τότε θα δράσει. Είναι ένα ανήλικο που δεν μπορεί να αντιληφθεί. Επίσης ο δράστης χτίζει μια σχέση με το περιβάλλον του θύματος και φτάνει σε σημείο να κάνει ακραία πράγματα αυτοθυσίας για να μην μπορεί κανείς να πει κάτι».
Η μάρτυρας αναφέρθηκε στον τρόπο που την προσέγγισε η ίδια η καταγγέλλουσα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης: «Στις 17/1 έμαθα ένα μήνυμα από την Αμαλία. Τότε λάμβανα ένα μεγάλο όγκο αλλά αυτό με τάραξε γιατί μιλούσε για πολλαπλούς βιασμούς από άτομο της ιστιοπλοΐας. Με επιβεβαίωσε ότι ήταν από τον προπονητή της, τη ρώτησα αν θα κάνει κάτι και αν θέλει βοήθεια για δικηγόρο. Μου είπε ότι έχω συνειδητοποιήσει ότι έχω υποστεί βιασμό. Στο γραφείο της δικηγόρου την είδα πρώτη φορά. Τη ρώτησα αν συμφωνεί να αναφέρω την περίπτωσή της στον εισαγγελέα γιατί είχα ήδη κληθεί και μου είχε πει ότι μπορώ να αναφέρω το όνομά της. Της εξήγησα τι σημαίνει αυτή η καταγγελία και μου είπε ναι, θέλω να το κάνω».
“Ό, τι γνωρίζω είναι από αυτά που μου έχει πει η ίδια και οι γονείς της”
Η Ολυμπιονίκης διευκρίνησε αρκετές φορές ότι πηγή πληροφόρησής της ήταν η ίδια η καταγγέλουσα και οί γονείς της, τονίζοντας ότι «μου είπε ότι στα 12 της τη βίασε. Μου είπε ότι υπήρχαν στοιχεία βίας και όσο μεγάλωνε και αντιστεκόταν τόσο πιο βίαιος ήταν και της έλεγε ότι το θέλει. Ουσιαστικά με χειραγώγηση».
Η Σοφία Μπεκατώρου αναφέρθηκε και σε μια ακόμα καταγγελία που έφτασε για τον ίδιο κατηγορούμενο και στην οποία έχει αναφερθεί και η ίδια η καταγγέλουσα. Μετά από αίτημα της υπεράσπισης, το δικαστήριο αποφάσισε να μην ληφθεί υπόψη η συγκεκριμένη καταγγελία αφού η μάρτυρας δεν θέλησε να γνωστοποίησει τα στοιχεία της καταγγέλλουσας.
Είπε χαρακτηριστικά: «Το ίδιο μήνυμα έλαβα και από μια άλλη κοπέλα η οποία είπε ότι είχε τύψεις ότι αν είχε μιλήσει δεν θα πάθαινε τίποτα η Αμαλία. Μου είπε ότι από την καταγγελία κατάλαβε ποιος ήταν ο κατηγορούμενος και ότι εκείνος είχε ακολουθήσει την ίδια τακτική και σε εκείνη, ότι αποπειράθηκε πρώτη φορά ότι ήταν 15 ετών αλλά αντιστάθηκε και τελικά ο κατηγορούμενος τα κατάφερε στα 20 αλλά δεν ήθελε να μιλήσει γιατί ζει Αγγλία και έχει ένα παιδί». Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης που ζήτησε είτε να μη ληφθεί υπόψη η καταγγελία αυτή ή να κλητευθεί η κοπέλα αυτή να καταθέσει στο δικαστήριο για «να μην υπάρξουν σκιές κατά του κατηγορούμενου».
Σε άλλο σημείο, η Σοφία Μπεκατώρου είπε ότι: «Η κοπέλα πήρε το θάρρος να κάνει μια κίνηση που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι γονείς της όταν ήταν ανήλικη. Αυτό είναι πιο σημαντικό για να πάρει πίσω τη ζωή της». Πρόσθεσε ότι η καταγγέλουσα έζησε σε ένα ασταθές οικογενειακό περιβάλλον, αφού «δεν υπήρχε η ωριμότητα, τα ξεκάθαρα όρια, μια ηρεμία δεν υπήρχαν. Εννοώ ότι στη συναναστροφή μου με τη μητέρα της είναι ακραίος τύπος. Κατάλαβα ότι οι γονείς της λειτουργούν με βάση μιας συγκεκριμένης θέσης στην κοινωνία. Έβλεπα μια αστάθεια. Η ροή του λόγου δεν είχε συνοχή».
Στη συνέχεια, ρωτήθηκε γιατί άργησε τόσο η κοπέλα να κάνει τη καταγγελία η μάρτυρας απάντησε: «Κάθε θύμα έχει δυνατότητα να το επεξεργαστεί τη στιγμή που είναι έτοιμο. Όσο μεγαλώνουμε, νοηματοδοτουμε διαφορετικά τα πράγματα.»
Πρόεδρος: «Τελικά είναι θύμα του κατηγορούμενου ή του περιβάλλοντός της…»
Μάρτυρας: «Το ένα βοήθησε το άλλο. Θύμα του κατηγορούμενου αλλά επειδή υπήρχαν οι αντιλήψεις για τον καλό γαμπρό, υπήρχαν αντιστάσεις για την καταγγελία. Ενώ γνώριζαν ότι έχει βιαστεί το παιδί, δεν το κατήγγειλαν.»
Σύνεδρος: «Αν μου επιτρέπετε και εσείς το ίδιο επιλέξατε στην προσωπική σας υπόθεση…»
Μάρτυρας: «Θα ήθελα να περιοριστούμε σε αυτήν την υπόθεση…»
Σύνεδρος: «Αν ο κατηγορούμενος εξασφαλίσει όλα αυτά, χρειάζεται να βιάσει; Χρειάζεται βία;»
Μάρτυρας: «Μπορεί να καμφθούν όλες οι αντιστάσεις, αλλά μπορεί κι όχι. Όσο η Αμαλία μεγάλωνε και άρχισε να αντιστέκεται άρχισαν οι απειλές και η βία. Όταν απειλεί ότι θα σκοτώσει στη ζωή της ή τα χτυπήματα… ούτε κανείς θα την πίστευε, γιατί στην ιστιοπλοΐα οι αθλήτριες είναι γεμάτες μώλωπες…»
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις