Δίκη Τσοχατζόπουλου: ‘Λυπάμαι για σένα και για το ΠΑΣΟΚ’. Όλοι οι διάλογοι της Βάσως Παπανδρέου με τον Άκη
Με την έντονη αντιπαράθεση της Βάσως Παπανδρέου με τον Άκη Τσοχατζόπουλο έληξε η εξέταση της μάρτυρα ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για το "μαύρο πολιτικό χρήμα". Τί κατέθεσε ο Γιάννος Παπαντωνίου. Αναστολή της ποινής της και τη χρήση "βραχιολιού" ζητά η Βίκυ Σταμάτη
- 20 Μαΐου 2015 16:08
“Λυπάμαι πολύ για σένα και για το ΠΑΣΟΚ“. Με αυτά τα λόγια η Βάσω Παπανδρέου απάντησε στο “μονόλογο” του Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε λάβει το λόγο προκειμένου να προχωρήσει σε ερωτήσεις.
Όπως είχε συμβεί και την προηγούμενη εβδομάδα, όταν εξετάστηκε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, η πρώην υπουργός “ξέσπασε” λίγο πριν ολοκληρώσει την κατάθεσή της, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Γίνομαι έξω φρενών, γιατί εγώ έδωσα τη ζωή μου. Άλλα πράγματα πιστεύαμε και θέλαμε να υπηρετήσουμε και το να καταρρέει αυτό για το οποίο πάλεψες όλη σου τη ζωή, είναι πάρα πολύ λυπηρό”.
Η Βάσω Παπανδρέου υπεραμύνθηκε των αποφάσεων του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ενώ δεν δίστασε να στραφεί κατά του καταδικασθέντα πρώην υπουργού, κατά την εξέτασή της από τον ίδιο:
Τσοχατζόπουλος: Κυρία Πρόεδρε να ευχαριστήσω και το προεδρείο που εξασφάλισε την παρουσία πρώην μελών ΚΥΣΕΑ σε αυτό δικαστήριο. Με την κυρία Παπανδρέου επί χρόνια βρισκόμασταν μαζί και ζήσαμε αρκετές περιπτώσεις ενίσχυσεις των ενόπλων δυνάμεων. Το ΚΥΣΕΑ ήταν το βασικό ανώτατο όργανο που έπαιρνε κυβερνητικές και πολιτικές αποφάσεις. Η κυρία Παπανδρέου συμφωνεί σε αυτά που λέω…Οι αποφάσεις που λαμβάνουν εκεί έχουν ισχύ για όλους. Κανείς δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει. Γνωρίζει η κυρία Παπανδρέου ότι ο χώρος ενόπλων δυνάμεων δεν είναι όπως ο χώρος του Δημοσίου.
Παπανδρέου: Δεν κατηγορείστε για τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο ΚΥΣΕΑ, ούτε για τη διαδικασία, ούτε για τίποτα. Κατηγορείστε για δωροδοκία.
Τσοχατζόπουλος: Αυτό είναι άλλο θέμα… Δεν κάνω διάλογο μαζί σας…
Πρόεδρος : Μέχρι τώρα δεν άκουσα ερώτηση…
Τσοχ: Όλα αυτά ερωτήσεις ήταν,
Παπανδρ: Λυπάμαι πάρα πολύ για σένα και για το ΠΑΣΟΚ!
Τσοχ: Το συμβούλιο άμυνας εισηγείται στο ΚΥΣΕΑ. Εν συνεχεία όμως, η απόφαση λαμβάνεται στο ΚΥΣΕΑ…
Πρόεδρος: Η εξέταση του μάρτυρας τελείωσε….
Τσοχ: Συνεχίζετε να μην μου επιτρέπετε να μιλήσω. Εντάξει κυρία πρόεδρε…
“Τη μίζα την πλήρωσαν οι πολίτες”
Αφού υποστήριξε ότι “τη μίζα την πλήρωσαν οι πολίτες”, αλλά και ότι “το ΠΑΣΟΚ έχει πληρώσει την υπόθεση Τσοχατζόπουλου πάρα πολύ ακριβά”, μίλησε εκνευρισμένη για “αντισταθμιστικά που αποδείχθηκαν φούσκα”, ενώ η ίδια τα είχε ψηφίσει “χωρίς να ξέρω τελικά πως δεν θα γινόταν τίποτα”.
Κοτσαλής (υπεράσπιση Τσοχατζόπουλου): Σ’ αυτό δεν ευθύνεται ο Τσοχατζόπουλος..
Παπανδρέου: Όταν ήμουν εγώ υπουργός, μπορεί να συνέβαιναν διάφορα από τους υφιστάμενούς μου όμως, εγώ είχα την πολιτική ευθύνη.
Παγορόπουλος (υπερ. Τσοχατζόπουλου): Ο κ. πρωθυπουργός δεν είναι υπεύθυνος;
Παπανδρέου: Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει. Ο κάθε υπουργός έχει ευθύνη και ο πρωθυπουργός μόνο για τις επιλογές του στα πρόσωπα.
Παγορόπουλος: Δηλαδή ο κ. πρωθυπουργός δεν πρέπει και δεν μπορεί να ξέρει τίποτα;
Πρόεδρος: Κ. συνήγορε, δεν σέβεστε το δικαστήριο.
Κοτσαλής: Κ. Παπανδρέου, είχατε ακούσει για έκνομες ενέργειες την περίοδο 1998 – 2000;
Παπανδρέου: Αργότερα μετά το 2000, υπήρχε περιρρέουσα ατμοσφαίρα γενικώς περί διαφθοράς για την οποία όμως δεν υπήρχαν στοιχεία. Και ο κόσμος πολύ εύκολα πιστεύει ό,τι λέγεται. Μερικά πράγματα αποδεικνύονται όμως, και έχουν αποδειχθεί. Έβλεπα ότι ορισμένοι από τον τρόπο ζωής τους, και δεν αναφέρομαι σε υπουργούς, δεν δικαιολογούνταν από τα έσοδά τους. Δεν γινόταν κάποιος έλεγχος.
Γιάννος: “οι δωροδοκίες είναι υπόγειες διαδρομές, δεν σχετίζονται με το ΚΥΣΕΑ”
Ακολούθησε η κατάθεση του Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος υπήρξε ο διάδοχος του καταδικασθέντα υπουργού στο Εθνικής Αμύνης. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο ρόλο του ΚΥΣΕΑ που λαμβάνει “πολιτική απόφαση” και “δεν έχει την κατάρτηση ή την ικανότητα να αμφισβητεί”.
Ο πρώην υπουργός, που δεν δέχθηκε ερωτήσεις από τον Άκη Τσοχατζόπουλο, μεταξύ άλλων κατέθεσε για:
* πιθανές δωροδοκίες: “μιλάμε για υπόγειες διαδρομές και δεν σχετίζονται με το ΚΥΣΕΑ. Δεν έπεσε κάτι τέτοιο στην αντίληψή μου. Αν είχαν υποπέσει θα είχα λάβει τα μέτρα μου. Δεν αντελήφθην γιατί τίποτα δεν προέκυψε για αρκετά χρόνια μετά, έως ότου έγιναν δίκες σε Γερμανία και Ρωσία.
* τη σύμβαση των υποβρυχίων: “δεν είχα αίσθηση, γιατί δεν ασχολήθηκα. Είχε μόλις αρχίσει η εκτέλεση της σύμβασης και ήταν πολύπλοκη διαδικασία. Κανείς υπηρεσιακός παράγοντας δεν μου διαβίβασε έγγραφο για να ενημερωθώ και να πάρω θέση”.
* την προμήθεια των Tor M1: “διαπίστωσα ότι ως προς το υπηρεσιακό σκέλος οι στρατιωτικοί ήταν πολύ ικανοποιημένοι, ως προς το οικονομικό σκέλος των αντισταθμιστικών ωφελημάτων έγινε μία τεράστια απάτη. Προσέφυγα στην πολιτική διαδικασία, γιατί η Ελλάς δεν εισέπραττε από τη ρωσική εταιρία αυτά που έπρεπε”.
* για το ρόλο του υπουργού Εθνικής Αμύνης: “Ο υπουργός ελέγχει και έχει την ευθύνη. Μετέχει στα ελεγκτικά όργανα και λαμβάνει γνώση των συμβάσεων. Και να μην έχει ο ίδιος γνώση, έχει το επιτελείο του και φυσικά μπορεί να διαφοροποιηθεί”.
Βραχιολάκι ζητά η Βίκυ Σταμάτη
Με την ολοκλήρωση των δύο καταθέσεων, το λόγο έλαβε ο Φραγκίσκος Ραγκούσης, συνήγορος της Βίκυς Σταμάτης, ο οποίος υπέβαλε αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής.
Η ίδια απευθυνόμενη στο δικαστήριο είπε: “Είναι μεγάλο κατόρθωμα που ήρθα εδώ και σήμερα και τις προηγούμενες φορές. Μην ξεχνάτε ότι είμαι 522 μέρες στο ψυχιατρείο και 1,5 χρόνο στις φυλακές Κορυδαλλού”.
Είχε προηγηθεί η αγόρευση του υπερασπιστή της. “Έχουμε αυτοκτονικό ιδεασμό, έχουμε ένα παιδί που δεν μπορούμε να το σφίξουμε στην αγκαλιά μας” υποστήριξε ο συνήγορος και εξήγησε ότι το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει την αναστολή εκτέλεσης της ποινής με την επιβολή περιοριστικών όρων. Αναφέρθηκε στον κατ’ οίκον περιορισμό και στη χρήση “βραχιολιού”.
Πρόσθεσε δε, ότι μετά την παράδοση της Βίκυς Σταμάτη, στις 3 Απριλίου ο γιατρός που εξέτασε την κατηγορούμενη σύζυγο Τσοχατζόπουλου, διαπίστωσε ότι εκείνη βρισκόταν σε καλή επικοινωνιακή κατάσταση, οι απαντήσεις της ήταν ικανοποιητικές και κατ ‘επέκταση μπορεί η θεραπεία της να γίνεται εξωνοσοκομειακά.
“Δεν θέλουμε να διασκεδάσουμε ή να κάνουμε γνωριμίες. Μόνο να μας επιτρέπουν να πηγαίνουμε το παιδί μας στο σχολείο και το μεσημέρι να το παραλαμβάνουμε” είπε ο Φρ. Ραγκούσης και συνέχισε: “Δώστε μας μία διέξοδο να δει το παιδί τη μάνα. Νιώθω μια απογοήτευση. Οι δικαστές που απορρίπτουν, είναι πάνω απ’όλα άνθρωποι. Νιώθω ανεπαρκής που δεν μπορώ να μεταφέρω την αγωνία και το σπαραγμό αυτής της γυναίκας. Εμείς ζήσαμε μια ζωή που μας προσέφερε ο Άκης Τσοχατζόπουλος”.
Ο εισαγγελικός λειτουργός αναμένεται να προτείνει σχετικά κατά την επόμενη συνεδρίαση.