Δίκη Χρυσής Αυγής: 10 καρέ, 68 κατηγορούμενοι, μια εγκληματική οργάνωση
Τέσσερα χρόνια μετά πλέον η δίκη της Χρυσής Αυγής. Το News 24/7 καταγράφει τα σημαντικότερα σημεία που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός.
- 20 Απριλίου 2019 08:07
Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που για πρώτη φορά εκφωνήθηκε μέσα στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού τα 68 ονόματα των κατηγορουμένων για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.
Η ακροαματική διαδικασία να βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης των μαρτύρων υπεράσπισης, είναι πλέον διάχυτη η ελπίδα ότι τους επόμενους μήνες η ελληνική Δικαιοσύνη θα είναι σε θέση να εκδώσει την πρωτόδικη απόφαση αναφορικά με την εγκληματική οργάνωση που εμφανίζεται να τέλεσε σωρεία κακουργηματικών πράξεων, όπως δολοφονίες και απόπειρες ανθρωποκτονίας. Θύματά της μεταξύ άλλων, ο μουσικός Παύλος Φύσσας, ο Λουκμάν Σαχτζάτ που έπεσε νεκρός στα Πετράλωνα, οι Αιγύπτιοι ψαράδες καθώς και οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την τυφλή βία συγκεκριμένων προσώπων.
Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 350 συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων έχουν εξετασθεί 147 μάρτυρες κατηγορίας, ενώ από τους 230 προταθέντες μάρτυρες υπεράσπισης, έχουν κληθεί οι πρώτοι 120, αλλά εμφανίστηκαν μόνο 40, καθώς οι συνήγοροι υπεράσπισης παραιτήθηκαν από την εξέταση των υπολοίπων. «Η αιτία βρίσκεται στις κραυγαλέες αντιφάσεις των καταθέσεών τους που συχνά εκθέτουν τους ίδιους τους κατηγορουμένους που υπερασπίζονται αλλά και την ίδια τη Χ.Α. στο σύνολό της» αναφέρει ο εκ των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής, Κώστας Παπαδάκης και προσθέτει: «Το αφήγημα ότι πρόκειται για μία πολιτική δίωξη και σκευωρία χωρίς στοιχεία, η οποία εκπορεύεται από το σύνολο των καθεστωτικών δυνάμεων από τη ΝΔ μέχρι το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και με τη στήριξη του διεθνούς σωβινισμού επιδιώκει να δικάσει ένα ολόκληρο κόμμα εκμεταλλευόμενη μερικά μεμονωμένα περιστατικά που προκάλεσαν οπαδοί του, ώστε το κατεστημένο να απαλλαγεί από έναν επικίνδυνο φιλολαϊκό αντίπαλο όχι μόνο δεν πείθει, αλλά ούτε καν διαθέτει αξιόλογους υποστηρικτές. Ακόμα δεν λείπουν οι συγκρούσεις μεταξύ συνηγόρων υπεράσπισης που αντανακλούν σοβαρά ρήγματα μεταξύ των κατηγορουμένων εξαιτίας ανταγωνιστικών υπερασπιστικών κατευθύνσεων».
Μέσα σε αυτή την τετραετία, δεκάδες στιγμιότυπα έμειναν χαραγμένα στη μνήμη, μέσα από τα αμέτρητα «κλικ» που απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός. Ξεκινώντας αντίστροφα, από την πιο πρόσφατη στιγμή μέχρι την αρχή αυτού του δικαστικού αγώνα με κεντρικό πρόσωπο τη μάνα Μάγδα Φύσσα, το News 24/7 επιχειρεί να ξεδιαλύνει τις φωτογραφίες εκείνες που αποτυπώνουν όσα έχουν γίνει στην πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής.
19 Απριλίου 2019: Στις φυλακές Κορυδαλλού που πλέον λίγοι πολίτες επισκέπτονται για να παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία, έκανε την εμφάνισή της η σύντροφος του πρωθυπουργού Μπέτυ Μπαζάνια. Η συμβολική κίνηση πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν την επέτειο των τεσσάρων χρόνων δίκης, ενώ φέτος συμπληρώνοντας και 52 έτη από την εκδήλωση του Απριλιανού πραξικοπήματος. Η Μπέτυ Μπαζιάνα δεν είναι η πρώτη που αυτά τα χρόνια βρέθηκε στο δικαστήριο για να δείξει τη συμπαράστασή της στην οικογένεια του Παύλου Φύσσα και ιδίως στη μητέρα του, Μάγδα. Μέλη της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θαν. Θεοχαρόπουλος, είναι μόνο μερικά από τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν δηλώσει με την παρουσία τους, τη συμπαράστασή τους.
11 Σεπτεμβρίου 2018: Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων παρακολουθεί στο πλαίσιο της ανάγνωσης εγγράφων το βίντεο-ανάλυση του Forensic Architecture. Το κέντρο ερευνών που διορίστηκε από την πολιτική αγωγή, λαμβάνοντας υπόψη την εικόνα από τις κάμερες ασφαλείας καταστημάτων κοντά στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, τις διαβιβάσεις των αστυνομικών αλλά και τις τηλεφωνικές συνομιλίες προς το ΕΚΑΒ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις ως προς τα αντανακλαστικά των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, που κλήθηκαν στο Κερατσίνι λόγω της επίθεση των χρυσαυγιτών, η οποία κατέληξε στη δολοφονία του 34χρονου μουσικού από το χέρι του Γ. Ρουπακιά. Παρά τις φωνές -κυρίως αυτοπτών μαρτύρων- που από την αρχή αναφέρονταν σε κωλυσιεργία των αστυνομικών δυνάμεων που βρέθηκαν στο σημείο, είναι η πρώτη επιστημονική προσέγγιση που συγκλίνει στη θέση αυτή.
1 Νοεμβρίου 2017: Πριν καλά καλά το δικαστήριο κηρύξει την έναρξη της διαδικασίας για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, προκαλείται αναβρασμός στο Μέγαρο του Εφετείου. Η καταγγελία της πολιτικής αγωγής είναι σοκαριστική: μία δικηγόρος που συμμετέχει στη δίκη, η Ευγενία Κουνιάκη, και μία πολίτης δέχονται επίθεση από ομάδα χρυσαυγιτών μερικά μέτρα μακριά από την είσοδο του δικαστηρίου. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, οι χρυσαυγίτες, πέταξαν τρικάκια στην είσοδο του Εφετείου, φώναξαν συνθήματα, ενώ χτύπησαν στο πρόσωπο τη δικηγόρο. «Κατέβηκα από το τρόλεϊ και αμέσως βλέπω ομάδα 10-15 ατόμων να πηδούν τα αμάξια στην λεωφόρο Αλεξάνδρας και να κυνηγούν κάποιον στο τρόλεϊ, βρίζοντας. Φτάνουν μπροστά μου για να μπουν μέσα στο τρόλεϊ. Εμείς φωνάζαμε ‘σταματήστε’ και στον οδηγό να κλείσει τις πόρτες. Ένας με χτύπησε με φόρα στο πρόσωπο. Περάσαμε απέναντι φωνάζοντας την αστυνομία να τους συλλάβει, υπήρχαν ΜΑΤ, αλλά δεν έγινε καμία ενέργεια. Μόνο δύο αστυνομικοί μας είπαν να πλύνουμε το πρόσωπο και να ηρεμήσουμε» δήλωσε σχετικά η Ευγενία Κουνιάκη, φεύγοντας από τη ΓΑΔΑ.
2 Οκτωβρίου 2017: Το πενάκι του Carlos Latuff δεν έμεινε ασυγκίνητο από τη μάχη της Μάγδας Φύσσα, μέσα και έξω από τις δικαστικές αίθουσες. Ο Βραζιλιάνος σκιτσογράφος δίνει το παρών στη δίκη, ενώ παράλληλα σκιτσάρει τη μητέρα του Παύλου Φύσσα, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αλληλεγγύη του στον αγώνα ενάντια στη Χρυσή Αυγή. Σε ένα κομμάτι χαρτί ζωγραφίζει την ίδια με υψωμένη τη γροθιά της και στο φόντο ο Παύλος να τη συντροφεύει φωνάζοντας μαζί της τη λέξη «Δικαιοσύνη». Πριν την έναρξη της διαδικασίας, ο Carlos Latuff συνομίλησε με τη Μάγδα Φύσσα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του για τη δράση της.
5 Σεπτεμβρίου 2017: Ο Στάθης Μπούκουρας αποτελεί το μοναδικό κατηγορούμενο πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, που εμφανίζεται στο δικαστήριο και μάλιστα, κάθεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου. Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, αιτία για την κίνησή του αυτή ήταν να ακούσει συγκεκριμένο μάρτυρα κατηγορίας, ο οποίος αναφερόταν προσωπικά στο Στ.Μπούκουρα. Οι υπόλοιποι βουλευτές ουδέποτε έχουν παρακολουθήσει τη διαδικασία, ούτε καν την πρώτη ημέρα όταν εκφωνήθηκαν μεταξύ άλλων τα ονόματα των Νικ. Μιχαλολιάκο, Ηλ. Κασιδιάρη, Χρ. Παππά, Ιω. Λαγό, Γ. Γερμενή.
14 Φεβρουαρίου 2017: Είναι η μέρα που η αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου της Αθήνας, όπου συνεδριάζει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, μετατρέπεται σε εμπόλεμη ζώνη. Μέλος του ακροατηρίου σε ανύποπτη στιγμή απευθύνει στη Μάγδα Φύσσα το περιβόητο “Πού είναι τώρα ο Παύλος σου;” , προκαλώντας την έντονη αντίδραση της πολιτικής αγωγής, αλλά κυρίως της ίδιας. Η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο των αστυνομικών φρουρών, ένας πυροσβεστήρας καταλήγει στα λάθος χέρια και μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου η δικαστική αίθουσα εκκενώνεται και η διαδικασία διακόπτεται για άλλη ημέρα. Η Μάγδα Φύσσα ωστόσο, δεν το βάζει κάτω και καταφέρνει να εντοπίσει το συγκεκριμένο άτομο, το οποίο και οδηγεί ενώπιον της Δικαιοσύνης. Λίγους μήνες μετά, έρχεται και η καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης επτά μηνών με αναστολή από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, για τα αδικήματα της προσβολής μνήμης νεκρού και της έργων και λόγω εξύβρισης.
29 Νοεμβρίου 2016: Η δίκη της Χρυσής Αυγής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ήδη το δικαστήριο εξετάζει τη δικογραφία που αφορά στην επίθεση που δέχθηκαν αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα. Στο βήμα του μάρτυρα βρισκεται ο ηλεκτροσυγκολλητής στη Ζώνη και μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου, Μιχ. Βαξεβάνης, ο οποίος όπως και οι περισσότεροι μάρτυρες που έχουν προηγηθεί, κάνει λόγο για μια «σχεδιασμένη, συντονισμένη και με ανθρωποκτόνο δράση» επίθεση. Στο συγκεκριμένο φωτογραφικό καρέ αποτυπώνεται το είδος των εγγράφων, που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και σχετίζονται με το ναζισμό.
18 Μαρτίου 2016: Είναι η ημέρα που η οικογένεια του Παύλου Φύσσα φοβάται περισσότερο. Ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο άνθρωπος που έστριψε το μαχαίρι στο σώμα του 34χρονου μουσικού αφήνοντάς τον να ψυχοραγήσει στην άκρη του δρόμου περιμένοντας ασθενοφόρο, είναι πλέον ελεύθερος. Το ανώτατο όριο προφυλάκισης έχει συμπληρωθεί και η Δικαιοσύνη υποχρεούται να τον αφήσει ελεύθερο, επιβάλλοντας αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα θα επιστρέψει ελάχιστες φορές ξανά στη δικαστική αίθουσα, μέχρι να σταματήσει να εμφανίζεται εντελώς.
6 Νοεμβρίου 2015: Είναι οι τελευταίες στιγμές της κατάθεσης της Μάγδας Φύσσας ενώπιον του δικαστηρίου. Η γυναίκα που με περισσή περηφάνια, αναφέρθηκε στον αδικοχαμένο γιο της Παύλο, έχει πλέον γυρίσει την πλάτη στους δικαστές και κατευθύνεται προς τη θέση της. Στα χέρια της ένα μισογεμάτο πλαστικό μπουκάλι με νερό. Ενώ περνάει δίπλα από το εδώλιο των κατηγορουμένων, η Μάγδα Φύσσα χλωμή και εμφανώς ταλαιπωρημένη από τη συναισθηματική φόρτιση, σηκώνει το χέρι της και το εκσφενδονίζει προς την κατεύθυνση του Γ. Ρουπακιά. Η ένταση καταλαγιάζει, μόνο όμως για λίγο. «Δεν θα φύγω από αυτή τη ζωή αν δεν τον κρεμάσω, απόβρασμα της κοινωνίας”, φωνάζει η γυναίκα λίγο αργότερα, πετώντας ακόμα ένα μπουκάλι προς το δολοφόνο του παιδιού της. Βουβό το ακροατήριο κοιτά τη σκηνή: η Μάγδα Φύσσα ξεσπά, ο κατηγορούμενος προφανώς προετοιμασμένος παραμένει ανέκφραστος στη θέση του.
20 Απριλίου 2015: Αντιφασιστικές οργανώσεις, απλοί πολίτες, δημοσιογράφοι, περίπου 200 δικηγόροι, και άλλοι τόσοι μάρτυρες, κατακλύζουν τις φυλακές Κορυδαλλού. Οι πύλες των γυναικείων φυλακών όπου βρίσκεται η ειδικά διαμορφωμένη δικαστική αίθουσα ανοίγουν λίγο πριν τις 9. Τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυξημένα, προκειμένου όλα να κυλήσουν ομαλά την πρώτη ημέρα συνεδρίασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Βέβαια δεν λείπουν οι καταγγελίες για προπηλακισμούς, ακόμα και για επιθέσεις κατά μαρτύρων τα γύρω στενά. Στην κατάμεστη αίθουσα, όλη η ηγετική ομάδα του κόμματος της Χρυσής Αυγής επιλέγει να εκπροσωπηθεί από τους συνηγόρους της και να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο. Από τους 69 κατηγορούμενους μόνο 44 είναι παρόντες, 24 απουσιάζουν και ένας, όπως ανακοινώθηκε κατά την εκφώνηση των ονομάτων, είχε αποβιώσει.