Δίκη Χρυσής Αυγής: Ακόμα δύο δηλώνουν “απόντες”
Ο υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, Γ. Σκάλκος, επιχείρησε να δώσει μία διαφορετική εικόνα για τα όσα συνέβησαν το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου του 2013, σε σχέση με τον συγκατηγορούμενό του, Γ. Δήμου.
- 22 Ιουλίου 2019 14:27
Σε πλήρη αντίθεση με τον Γ. Δήμου, ο οποίος έχει ήδη καταγγείλει πως έχει δεχθεί απειλές κατά της ζωής του, απολογήθηκε ο υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, Γ. Σκάλκος. Ο κατηγορούμενος στη δίκη της Χρυσής Αυγής επιχείρησε να δώσει μία διαφορετική εικόνα για τα όσα συνέβησαν το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου του 2013, υποστηρίζοντας πως δεν αντιλήφθηκε αυτά που κατέθεσε ο συγκατηγορούμενός του, αν και επέβαιναν στο ίδιο μηχανάκι.
Ο Γ. Σκάλκος ανέφερε ότι δεν είχε ιδιαίτερες επαφές με κανέναν από τους συγκατηγορούμενούς του, καθώς τους γνώριζε μόνο φυσιογνωμικά από τα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας, ανάμεσά τους και ο Γ. Ρουπακιάς, ο οποίος πήγαινε εκεί με τη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά, ηλικίας 15 ετών. Παράλληλα, κατέθεσε πως ο ίδιος ήταν υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής από το 2012, χωρίς να γνωρίζει ότι, λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας, «δεν έπρεπε να ανακατευτεί με τα πολιτικά».
Αναφορικά με το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ο Γ. Σκάλκος που φέρεται να συμμετείχε στο τάγμα εφόδου της Νίκαιας, είπε στο δικαστήριο ότι ήταν ο Γ. Δήμου που τον ενημέρωσε περίπου κατά τις 11.30 πως έπρεπε να μεταβούν στην Τοπική. «Είχε πάρει ένα μήνυμα. Τον πήρα για να πάμε στα γραφεία αλλά ήταν κλειστά και φύγαμε με κατεύθυνση το Κερατσίνι, οπου βάλαμε βενζίνη. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, ο Δήμου μίλησε με το Ρουπακιά και του είπε ότι τον έχουν πιάσει. Φύγαμε και πήγαμε στο σπίτι του και μίλησε από εκεί με τον Πατέλη, δεν είμαι σίγουρος, δεν θυμάμαι», υποστήριξε, διαφοροποιώντας την απολογία του σε σχέση με του Γ. Δήμου, ο οποίος περιέγραψε πλήθος μοτοσικλετιστών στο σημείο. Ο Γ. Σκάλκος είπε μάλιστα, πως κοντά στην τοπική είχε δει το συγκατηγορούμενό του, Ιω. Κομιάνο, «πάνω στο μηχανάκι του και πήγαινε προς το Κερατσίνι με ήρεμη ταχύτητα».
Κομιάνος: «Ο Δήμος στα είπε;»
Κατηγορούμενος: «Φορούσα κράνος και δεν άκουγα καλά. Ακουγα μια ομιλία αλλά όχι καλά. »
Πρόεδρος: «Δεν σταματήσατε να μιλήσετε; Εν κινήσει τα λέγατε; »
Κατηγορούμενος: «Ο Δήμου μου έκανε σήμα και πήγα στην άκρη. Μου είπε “έπιασαν κάποιους και πάμε να φύγουν”».
Πρόεδρος: «Που ξέρατε ότι ο Κομιάνος πάει προς το Κερατσίνι; »
Κατηγορούμενος: «Μου το μετέφερε ο Δήμου. Όλη αυτή η στιχομυθία είχε γίνει εν κινήσει. Έμαθε ο Δήμου ότι έχουν πιάσει κάτι δικούς μας στο Κερατσίνι και κάτι τέτοια… Θυμάμαι μόνο το τηλεφώνημα με το Ρουπακιά, ότι τον είχαν πιάσει. »
Πρόεδρος: «Όταν το μάθατε σας έκανε εντύπωση; »
Κατηγορούμενος: «Απόρησα, δεν είχε δώσει -ούτε αυτός, ούτε άλλος- δικαιώματα, ότι ήταν τέτοιος χαρακτήρας.. δεν ενδιαφέρθηκα να μάθω παραπάνω…»
Πρόεδρος: «Άλλα πράγματα λέει ο Δήμου. Ξέρετε τι λέει; »
Κατηγορούμενος: «Ότι ο Κομιάνος μας είπε «πάνε να πιάσουν τους δικούς μας», «πάμε για μάχες» και τέτοια.»
Πρόεδρος: «Άλλο σημείο που να διαφέρουν οι απολογίες σας;»
Κατηγορούμενος: «Δεν θυμάμαι…»
Πρόεδρος: Γιατί να πει ο Δήμου ότι είχε μηχανές έξω από την τοπική; Τον ρωτήσατε;»
Κατηγορούμενος: «Δεν τον ξαναείδα.»
Πρόεδρος: «Κατηγορείστε και οι δύο ότι περνάτε από τα ίδια σημεία μαζί, δεν τον βρήκατε να του πείτε γιατί λέει διαφορετικά πράγματα από εσάς;»
Κατηγορούμενος: «Έλειπα ταξίδι. Πήγα να του τηλεφωνήσω μετά και δεν το σήκωνε, μετά το τηλέφωνο ήταν απενεργοποιημένο. Μέχρι σήμερα δεν του μίλησα ποτέ. Κι εδώ που ήρθε, ήταν με το δικηγόρο του, κατέθεσε κι έφυγε.»
Πρόεδρος:«Εσείς δηλαδή τον Κομιάνο δεν τον ακούσατε να λέει κάτι…»
Κατηγορούμενος: «Όχι»
«Οι γονείς μου γνώριζαν την οικογένεια Φύσσα»
Νωρίτερα, είχε απολογηθεί ο Στ. Σαντοριναίος, ο οποίος τόνισε σχεδόν από την αρχή της απολογίας του: «Δεν ξέρω, δεν γνωρίζω, δεν έχω καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή, καμία απολύτως, ούτε με κανένα άλλο πολιτικό κόμμα». Μάλιστα, ανέφερε πως η οικογένειά του επιχείρησε να έρθει σε επαφή με την οικογένεια του Παύλου Φύσσα: «Δεν τον ήξερα εκ των υστέρων έμαθα ότι οι γονείς μου γνώριζαν την οικογένεια Φύσσα. Οι γονείς μου έπαθαν σοκ όταν έμαθαν για τον Παύλο και η μητέρα μου προσπάθησε να επικοινωνήσει με την οικογένεια του για να συλλυπηθεί».
Υποστήριξε πως η εμπλοκή του ξεκινά και τελειώνει στη φιλία του με τον Μ. Αναδιώτη, επίσης κατηγορούμενος στη δολοφονία Φύσσα. «Το μοναδικό γεγονός είναι επειδή είχα κλήσεις καθημερινά, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, από τον Αναδιωτη. Προφανώς επειδή ο Αναδιώτης είχε αναφέρει ότι είχε γραφτεί στη Χ.Α. μέσω αυτού, συμπεράνανε ότι ήμουν κι εγώ κάποιος» είπε.
Για το βράδυ της δολοφονίας, ισχυρίστηκε πως περίμενε τηλεφωνο από τον Μ. Αναδιώτη, όπως κάθε βράδυ, για να πάνε βόλτα τα σκυλιά τους. «Εκείνο το βράδυ θυμάμαι ότι 12 παρά 10 με πήρε ο Μάριος να μου πει ότι μάλλον δε θα βρεθούμε, γιατί κάπου είχε να πάει, στο Κρατικό Νίκαιας θυμάμαι, για κάποιο φίλο του» είπε και πρόσθεσε: «λίγο πριν βγω, με κάλεσε και μου είπε «κάποιες ομάδες πλακώθηκαν, μαχαιρώθηκαν», λέω «έλα ρε…» και το κλείσαμε». Ωστόσο, όπως είπε, επιχείρησε ξανά να τον καλέσει ύστερα από παράκληση της μητέρας του, για να μάθει λεπτομέρειες.
Κατηγορούμενος: «Πήγα στους γονείς μου, το ανέφερα, μου λέει η μάνα μου «σου είπε ποιος; Στο Κερατσίνι;» Μου λέει «για ξαναπάρε τον, μπορεί να ‘ναι κάποιος γνωστός μας»
Πρόεδρος: «Κατά προτροπή της μητέρας σας, λέτε τώρα;»
Κατηγορούμενος: Ναι.»
Πρόεδρος:: «Εσείς δεν είχατε σκεφτεί μόνος σας να ρωτήσετε ποιος ήταν;»
Κατηγορούμενος: «Μα ρώτησα αλλά δεν ήξερε λεπτομέρειες. Μετά, με προτροπή της μάνας μου…»
“Ο Ρουπακιάς ήταν στη Νίκαια”
Κατά την έναρξη της διαδικασίας, η πολιτική αγωγή προχώρησε σε αίτημα προς το δικαστήριο, ζητώντας να αναγνωστούν δύο τηλεφωνικές κλήσεις από το τηλέφωνο του Γ. Ρουπακιά στις 21.11 και 21.22 που έχουν καταγραφεί από την κεραία της Νίκαιας. Σύμφωνα με τους δικηγόρους, από το έγγραφο αυτό προκύπτει ότι ο Γ. Ρουπακιάς δεν ήταν στο Περιστέρι, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, από τις 20.30 έως τις 22.30. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να απαντήσει.