Δίκη Χρυσής Αυγής: Η “απλή ανθρωποκτονία” του Γ. Ρουπακιά
Ένα αφήγημα για την απεμπλοκή της πλειοψηφίας των κατηγορουμένων, κυρίως της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, αναπαράγεται στις απολογίες. Μια «απλή ανθρωποκτονία», χωρίς δηλαδή σχεδιασμούς, ηθικούς αυτουργούς και δίχως τη στοχοποίηση του Παύλου Φύσσα, τον οποίο προσπαθούν να μετατρέψουν σε έναν τυχαίο θαμώνα της καφετέριας «Κοράλλι».
- 19 Ιουλίου 2019 07:12
Ένα αφήγημα που στόχο έχει την απεμπλοκή όσων το δυνατόν περισσοτέρων κατηγορουμένων -ιδίως της πρώην πολιτικής ηγεσίας της Χρυσής Αυγής– επιχειρείται να κατατεθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση. Από την πρώτη έως την πιο πρόσφατη απολογία, αυτή του Γιώργου Ρουπακιά, όλοι οι κατηγορούμενοι -πλην του Γ. Δήμου που έχει αποστασιοποιηθεί κάνοντας λόγο για απειλές κατά της ζωής του- προσπαθούν να καταδείξουν πως επρόκειτο για μια «απλή ανθρωποκτονία» όπως περίτρανα αναφώνησε αρχικά ο Γ. Ρουπακιάς. Ότι δηλαδή, δεν υπήρχε καμία εντολή, κανένας σχεδιασμός και καμία στοχοποίηση κατά του Παύλου Φύσσα.
Η μέχρι σήμερα υπερασπιστική γραμμή δεν επιχειρείται να κρυφτεί, αφού ακόμη και η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη σχολίασε το πόσο πολύ ο Γ. Ρουπακιάς ενδιαφέρεται για την ποινική τύχη των συγκατηγορουμένων του. Για το λόγο αυτό η πλειοψηφία των κατηγορουμένων έχει αναφερθεί σε μία κινητοποίηση από τα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας, η οποία ωστόσο δεν έχει αποδοθεί σε κανέναν. Ακόμα και ο πυρηνάρχης Νίκαιας, Γ. Πατέλης, υποστήριξε πως σκοπός ήταν η διανομή φυλλαδίων (από τα οποία ούτε ένα δεν έχει προσκομιστεί στο δικαστήριο) και πως η συγκέντρωση δεν είχε καμία σχέση με τη λεκτική ενόχληση που φέρεται να δέχθηκε ο Ιω. Άγγος μέσα στην καφετέρια «Κοράλλι».
Στον αντίποδα, ο Γ. Ρουπακιάς απολογούμενος μίλησε για κινητοποίηση, κατά την οποία -όπως του αναφέρθηκε- «έπρεπε να πάνε να απεγκλωβίσουν έναν συναγωνιστή», χωρίς όμως, να αναφέρει ούτε ποιος τους οργάνωσε, ούτε ποιος ήταν ο επικεφαλής τους. Χωρίς δε να έχει δει κανέναν γνωστό του, αφού όλοι οι συμμετέχοντες φορούσαν κράνη, ο Γ. Ρουπακιας ακολούθησε με το αυτοκίνητό του τη μοτοπορεία, υπολογίζοντας από το… σωματότυπο ότι μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν άτομα που γνώριζε.
Το μαχαίρι
Έτσι, έφτασε στην Παναγή Τσαλδάρη στο νούμερο 62, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ ο Γ. Ρουπακιας μίλησε για μια τυχαία συνάντηση με ένα άγνωστο πρόσωπο (τον Παύλο Φύσσα) και 3-4 φίλους του. Άλλωστε, όπως είπε, μια θέση πάρκινγκ έψαχνε για να μπορέσει να πάει στη συνέχεια στους «συναγωνιστές» του στο Κοράλλι, ωστόσο ο Π. Φύσσας -χωρίς να μπορεί να εξηγήσει επαρκώς το λόγο- ήρθε προς αυτόν με απειλητική διάθεση, λέγοντας του ένα «τί είναι ρε;».
Σε όλη αυτή τη σκηνή, στο δρόμο -κατά το Γ. Ρουπακιά- δεν υπήρχαν άλλες συμπλοκές. Αν και αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν μία άλλη πραγματικότητα, εκείνος είδε μόνο τους φίλους του Π. Φύσσα και περαστικούς. Παρ’όλα αυτά, ένιωσε τόσο έντονο το φόβο για τη ζωή του, που βγήκε από το όχημα κρατώντας ένα πτυσσόμενο μαχαίρι, το οποίο είχε για να κόβει ταινίες στη δουλειά.
Σύμφωνα με το Γ. Ρουπακιά, ο Παύλος Φύσσας του επιτέθηκε με γροθιές και η απάντηση του κατηγορούμενου ήταν να τον χτυπήσει στο πόδι για να τον αποδυναμώσει, αλλά τελικά του κατάφερε ακόμα δύο χτυπήματα στη θωρακική κοιλότητα. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την απολογία, ο 34χρονος «έσκυψε» και η λεπίδα πήγε στην καρδιά του… Όσο για το μαχαίρι που φαίνεται να έχει στρίψει στις πληγές, κι αυτό ο Γ. Ρουπακιάς το απέδωσε στις κινήσεις του σώματος του Παύλου Φύσσα.
Οι αντιδράσεις
Αναμενόμενες ήταν όλες οι ερωτήσεις που ακολούθησαν από την έδρα. «Τόσα χρόνια οδηγός βυτιοφόρου δεν σας έχει βρίσει άλλος στο δρόμο;» αναρωτήθηκε η ίδια πάρεδρος που λίγο αργότερα τον ρώτησε «Θέλετε να πείτε ότι έφταιγε ο Παύλος;». Αλλά και το άλλο μέλος της έδρας μίλησε για ένα χτύπημα που έγινε από καλό γνωστή και όχι με τυχαίο τρόπο.
Η Μαρία Λεπενιώτη που έκανε και τις περισσότερες ερωτήσεις συχνά συμβούλεψε τον Γ. Ρουπακιά να μιλά «στα πλαίσια της λογικής», ενώ ζητούσε διευκρινίσεις όποτε η απάντησή του δεν ευσταθούσε.
Αναφορικά με τις μαρτυρίες και τα στοιχεία που έρχονται σε αντίθεση με την υπερασπιστική γραμμή, ο Γ. Ρουπακιάς είναι κάθετος: είναι όλα ψευδή. Ψέμματα αναφέρουν οι αστυνομικοί στα σήματα τους προς το κέντρο (τόνισε πως ουδέποτε τους είπε «είμαι δικός σας»), ψέμματα και ο ιατροδικαστής που στην έκθεσή του δεν κατέγραψε ότι ο Γ. Ρουπακιάς χτυπήθηκε από τις γροθιές του Π. Φύσσα. Συμπεράσματα χαρακτήρισε η υπεράσπιση κάποια περιστατικά που καταγράφονται σε βίντεο από κάμερες ασφαλείας, ενώ όσο για το άλλοθι ότι ήταν στο Περιστέρι για κάποια δουλειά, όταν η Τοπική Νίκαιας κλήθηκε στα γραφεία, δεν μπόρεσε να βρει ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο, έστω ένα παραστατικό.