Δίκη Χρυσής Αυγής: Η εισαγγελική πρόταση για αναστολή, το σκεπτικό και η οργή της πολιτικής αγωγής
Έντονη η αντίδραση της πολιτικής αγωγής για την εισαγγειλκή πρόταση για χορήγηση αναστολών σε όλους τους καταδικασμένους, πλην του Ρουπακιά. Νέα συνεδρίαση το πρωί της Τρίτης.
- 19 Οκτωβρίου 2020 15:44
Σε μία πρόταση επί τη χορήγηση αναστολών ή μη στις ποινές των καταδικασμένων της Χρυσής Αυγής, η οποία συνάδει με τις προηγούμενες εισηγήσεις της, προχώρησε η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου προκαλώντας εντάσεις μέσα στη δικαστική αίθουσα.
Η εισαγγελική λειτουργός παραθέτοντας το σκεπτικό της, κατέληξε ότι όλοι οι καταδικασθέντες στην υπόθεση, με μοναδική εξαίρεση του Γ. Ρουπακιά, δικαιούνται να λάβουν αναστολή της ποινής τους έως το εφετείο και κατ’ επέκταση να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι τότε. Σύμφωνα με την πρότασή της, πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου για όλους τους κατηγορούμενους.
«Πέρασαν 7 έτη και δεν προχώρησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις. Να επισημανθεί ότι διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισαν τα γραφεία της και η εφημερίδα. Ανεξαρτήτως όσων προαναφέρθηκαν η εκτέλεση των ποινών ισοδυναμεί με ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς έως να τελεσιδικήσει η υπόθεση θα έχουν εκτίσει την επιβληθείσα ποινή« υποστήριξε η ίδια και συνέχισε: «Άπαντες οι πολίτες είναι ίσοι χωρίς να γίνεται κάποια διάκριση. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να αναστέλλεται η ποινή. Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι θα διαπράξουν άλλα εγκλήματα».
Παράλληλα, ανέφερε ότι η πλειοψηφία των κατηγορουμένων έχει λευκό ποινικό μητρώο, επισημαίνοντας ότι εξαίρεση αποτελούν ο Νικ. Μιχαλολιάκος, ο οποίος εχει μια καταδίκη σε ηλικία 22 ετών αλλά και οι Χρυσ. Αλεξόπουλος και Στ. Μπούκουρας που έχουν κάποιες καταδίκες για παραβάσεις.
«Αποδείχθηκε ότι οι καταδικασθέντες έχουν νόμιμη διανομή, δεν υπηρξαν υπόδικοι ούτε παραβίασαν περιοριστικούς ορους της διαμονής τους. Ακόμα κι οι κατηγορούμενοι που προφυλακίστηκαν μετά την αποφυλάκιση τους τους επιβλήθηκαν όροι ορισμένοι ιδιαίτερα αυστηροί, αλλά εμφανίστηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ορισμένοι εξ αυτών παρουσιάστηκαν στο ακροατήριο. Περαιτέρω δεν είναι ύποπτοι φυγής» ανέφερε η Αδαμαντία Οικονόμου επισημαίνοντας: «Περιμένουν τη δίκαια κρίση του δικαστηρίου σας και εμφανίστηκαν όταν σας ζητήθηκε από το δικαστήριο σας». Κατονομάζοντας μεταξύ άλλων και τους πρώην βουλευτές Κασιδιάρη, Λαγό και Ματθαιόπουλο.
Η εισαγγελική αγόρευσή προκάλεσε την αντίδραση της πολιτικής αγωγής, η οποία ωστόσο δεν νομιμοποιείται να μιλήσει εντός της δικαστικής αίθουσας στο παρόν στάδιο. «Η εισαγγελέας δεν κρατά πια ούτε τα προσχήματα. Είναι εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Υπάρχει κάτι σάπιο στην εισαγγελία της χώρας όταν η εισαγγελέας λέει ψέματα προς το δικαστήριο ότι ο Λαγός δεν παραβίασε τους όρους. Όταν λέει ότι η προμήθεια εκρηκτικών υλών είναι χαμηλής απαξίας. Αν όπως λέει, η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί, ας πάρει ένα τηλέφωνο το Μιχαλολιάκο να τον ενημερώσει», θα πει χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο Θαν. Καμπαγιάννης, εκ των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής.
Η δήλωση αυτή, αφού το δικαστήριο είχε διακόψει λίγα λεπτά αφού η εισαγγελέας είχε ολοκληρώσει την πρότασή της, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της υπεράσπισης. Εν μέσω των δευτερολογιών συχνά ακούστηκαν αντιρρήσεις των συνηγόρων για το ζήτημα, με κορύφωση την αγόρευσή της υπεράσπισης Ματθαιόπουλου. «Έχουν δικαίωμα να μιλούν για την ποινή και για την αναστολή; Αυτά είναι πειθαρχικά αδικήματα στο ΔΣΑ αλλά αυτά δεν αφορούν στο δικαστήριο. Σας προσβάλει αυτό εσάς και την εισαγγελική αρχή. Στην κρίση σας» κατέθεσε ο συνήγορος και κατέθεσε στο δικαστήριο τις σχετικές δηλώσεις.
Το σχόλιο συνηγόρου της πολιτικής αγωγής «Φέρτε και του Λαγού τη δήλωση» προκάλεσε ένταση μέσα στη δικαστική αίθουσα. Η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη θέλοντας να ηρεμήσουν τα πνεύματα, διέκοψε τη διαδικασία, ανακοινώνοντας ότι το δικαστήριο θα συνεδρίαση ξανά το πρωί της Τρίτης.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr