Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ημέρα της κρίσης για τους 68 κατηγορούμενους
Στις 11 το πρωί ξεκινά η εκφώνηση της απόφασης για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Σύσσωμος ο αντιφασιστικός χώρος, και πλήθος κόσμου έχει δώσει “ραντεβού” έξω από το Εφετείο της Αθήνας. Η διαδικασία και όσα πρέπει να ξέρετε
- 07 Οκτωβρίου 2020 06:02
Με το βλέμμα όλων των πολιτών να είναι στραμμένο προς το Μέγαρο του Εφετείου Αθηνών, η ελληνική Δικαιοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Η δίκη της Χρυσής Αυγής, η “δίκη των δικών” όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς, είναι κυριολεκτικά μία ανάσα από την ολοκλήρωση της, αφού μένει μόνο η εκφώνηση της ετυμηγορίας, που θα κρίνει την τύχη των συνολικά 68 κατηγορούμενων.
Η ζωή θα κυλήσει πιο αργά για λίγο στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος έχει κληθεί να αφήσει στην άκρη την καθημερινότητά του και να κατέβει στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, για να διαδηλώσει την ίδια ώρα που η ελληνική Δικαιοσύνη θα κάνει γνωστή την πρωτοβάθμια απόφασή της.
Στις 11 το πρωί, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων -ύστερα από 5,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας- αναμένεται να είναι έτοιμο για να ξεκινήσει την απαγγελία της απόφασης, έχοντας ήδη εξετάσει τόσο τις μαρτυρικές καταθέσεις των 216 μαρτύρων, όσο και τα 438 έγγραφα που αναγνώστηκαν στη δικαστική αίθουσα. Αυτό σημαίνει πως σήμερα θα είναι σε θέση – εκτός απροόπτου – να κρίνει επί της ενοχής ή μη τους 68 κατηγορούμενους, καταλήγοντας εάν και ποιοι από αυτούς θα καταδικαστούν για βαρύτατα κακουργήματα.
Η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη καλείται να εκφωνήσει όσα η ίδια και οι συνάδελφοί της έχουν αποφασίσει, ωστόσο άγνωστο παρέμενε μέχρι αργά χθες το βράδυ εάν η απόφαση θα ξεκινήσει με τα ονόματα των κατηγορουμένων αλφαβητικά είτε ακολουθώντας το πλάνο των απολογιών και των αγορεύσεων, όπου οι κατηγορούμενοι χωρίστηκαν σύμφωνα με τις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται, δηλαδή τη δολοφονία του Π. Φύσσα (2013), την επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών (2012), την επίθεση κατά των μελών του ΠΑΜΕ (2013) και την ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση (187 ΠΚ).
Άγνωστο παραμένει αν οι 68 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και οι 18 βουλευτές της πρώην κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, θα βρίσκονται στο εδώλιο, αφού η παρουσία τους δεν είναι υποχρεωτική, ενώ πλέον, με το νέο Ποινικό Κώδικα, το δικαστήριο δεν έχει δικαίωμα να διατάξει την προσαγωγή και κράτηση τους μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης.
Η διαδικασία
Η απόφαση εκτιμάται ότι θα είναι πολύωρη έως και πολυήμερη, αναλόγως με την τελική κρίση του δικαστηρίου. Αρχικά όλα θα κριθούν αν και πόσοι κατηγορούμενοι θα κηρυχθούν ένοχοι, αφού οι τυχόν απαλλαχθέντες θα αποχωρήσουν ελεύθερα από την αίθουσα με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται για τους ίδιους. Η συνέχεια θα αφορά μόνο όσους καταδικαστούν και όσο περισσότεροι είναι τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί το δικαστήριο για την περαιτέρω διαδικασία.
Συγκεκριμένα, αφού ολοκληρωθεί η απόφαση επί της ενοχής, το λόγο θα λάβουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων, προκειμένου να ζητήσουν την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων. Για το ζήτημα θα αγορεύσει η εισαγελλέας Αδαμαντία Οικονόμου, ενώ αμέσως μετά το δικαστήριο θα συσκεφθεί και θα εκδώσει την απόφασή του. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί τόσο για τις ποινές όσων κατηγορουμένων έχουν κηρυχθεί ένοχοι, αλλά και για τις αναστολές επί των ποινών αυτών, οπότε και η υπεράσπιση θα ζητήσει να μην εκτελεστεί η ποινή σε βάρος κατηγορουμένων μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Θα ακολουθήσει και η διαδικασία για την άρση κατασχέσεων, τραπεζικών λογαριασμών που ενδεχομένως “πάγωσαν” κατά τη διάρκεια της πολυετής αυτής έρευνας και άλλα.
Οι κατηγορούμενοι
Κατηγορούμενοι κατά περίσταση για αδικήματα όπως διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση, συνέργεια σε αυτή, απόπειρα ανθρωποκτονίας, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, οπλοκατοχή και άλλα, είναι οι:
Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαηλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελενη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιώαννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλίας Παναγιώταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Πόπορη, Γεώργιος Ρουπακίας, Σταύρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλία Σκορδέλη, Γέωργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρήστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιός, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr