Δίκη Χρυσής Αυγής: Καταθέτει για πρώτη φορά δημόσια η σύντροφος του Παύλου Φύσσα
Διαβάζεται σε 9'Την πρώτη της δημόσια κατάθεση αναμένεται να δώσει σήμερα η σύντροφος του Παύλου Φύσσα, σχεδόν εννιάμισι χρόνια μετά τη δολοφονία του. Οι συγκλονιστικές περιγραφές.
- 18 Ιανουαρίου 2023 06:27
Σχεδόν εννιάμισι χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα η γυναίκα που τον κράτησε στην αγκαλιά της τα τελευταία λεπτά της ζωής του, αναμένεται ότι θα βρεθεί σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων που δικάζει σε δεύτερο βαθμό την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.
Θα είναι η πρώτη φορά που η Χρύσα, η τότε σύντροφος του μουσικού, θα βρεθεί σε δικαστική αίθουσα για να εξιστορήσει δημόσια, εκείνα που έγιναν λίγο πριν και λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι. Τότε που ο Παύλος εγκλωβίστηκε από ομάδα χρυσαυγιτών και δέχθηκε θανάσιμες μαχαιριές από το στέλεχος της οργάνωσης, καταδικασμένο σε ισόβια, Γιώργο Ρουπακιά.
Την κατάθεση της Χρύσας Τοσλούκου ζητούσε από την έναρξη των μαρτυρικών καταθέσεων η υπεράσπιση των κατηγορουμένων, χωρίς ποτέ να εναντιωθεί στο αίτημα τους η πλευρά των θυμάτων της εγκληματικής οργάνωσης. Οι συνήγοροι κατηγορουμένων που έχουν καταδικαστεί για την δολοφονία του Φύσσα, ζήτησαν να αναζητήσει το δικαστήριο την γυναίκα ώστε να καταθέσει για ζητήματα που κατά τους υπερασπιστές “χρήζουν διευκρινίσεων”.
Ο ισχυρισμός που εξαρχής προβάλει η υπεράσπιση είναι πως η σύντροφος του μουσικού πρέπει οπωσδήποτε να κληθεί να πει στο δικαστήριο τι έγινε μέσα στην καφετέρια “Κοράλι, υπονοώντας πως κάτι συνέβη που αιτιολογεί την “ιδιωτικού τύπου” συμπλοκή που ακολούθησε κατά την διάρκεια της οποίας μαχαιρώθηκε θανάσιμα από τον Ρουπακιά ο μουσικός.
Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων που αιτήθηκαν την κλήση της Χρύσας, άλλος ευθέως άλλος πιο προσεκτικά, σε όλη την διάρκεια των καταθέσεων των φίλων του Φύσσα επιμένουν με ερωτήσεις, πως μέσα στην καφετέρια “κάτι έγινε”, πιθανολογώντας μία ένταση η οποία αιτιολογεί την συνέχεια του “μεμονωμένου” και “ανεξάρτητου” από την Χρυσή Αυγή περιστατικού.
Κατά την υπεράσπιση “αυτό που συνέβη” μέσα στο μαγαζί αιτιολογεί και την κίνηση της παρέας του Φύσσα “να καλέσει και άλλους φίλους εκεί ως ενισχύσεις”.
Με τον τρόπο αυτό η πλευρά των κατηγορουμένων επιχειρεί να αποδομήσει την παραδοχή του πρωτόδικου δικαστηρίου που δέχθηκε ότι ο Παύλος Φύσσας ήταν “στοχοποιημένος” από την εγκληματική οργάνωση ως ένας “ιδεολογικός αντίπαλος” που έπρεπε να “αντιμετωπιστεί” με τον τρόπο που προέβλεπε η οργάνωση για όσους θεωρούσε εχθρούς της.
Τι είχε πει όμως η ίδια η κ. Τοσλούκου που αναμένεται σήμερα στο δικαστήριο, όταν στις 30 Σεπτεμβρίου 2013 κατέθεσε στην Ανακρίτρια Πειραιά που επιλήφθηκε αρχικά της δολοφονίας του μουσικού;
“Είμαι η σύντροφος του Παύλου Φύσσα. Ήμασταν μαζί δυόμισι χρόνια. Προανακριτική κατάθεση δεν έχω δώσει γιατί δε με κάλεσε κανείς, αν κι έδωσα το τηλέφωνό μου σε μια γυναίκα αστυνομικό” είχε πει η Χρύσα η οποία σε κατάθεση της που είχε αναγνωσθεί στο πρώτο δικαστήριο χαρακτήριζε «ψυχρό, αδικαιολόγητο και παντελώς αναίτιο» το χτύπημα που δέχθηκε ο 34χρονος μουσικός.
Στην κατάθεση της για το κρίσιμο -κατά την υπεράσπιση- θέμα κατέθεσε τότε: “Τίποτα το ιδιαίτερο δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου όσο ήμασταν μέσα στο μαγαζί. Όταν τελείωσε ο αγώνας και βγήκαμε έξω για να κανονίσουμε τι θα κάνουμε, ήρθε ο υπεύθυνος του μαγαζιού και μας είπε να μη κάνουμε καμία φασαρία στο μαγαζί. Εμείς δεν καταλάβαμε για ποιο λόγο μας το έλεγε αυτό αφού απολύτως τίποτα δεν είχε προηγηθεί. Όταν τον ρωτήσαμε γιατί μας το λέει αυτό, μας υπέδειξε κάποια άτομα που μαζεύονταν στη γωνία Π. Μελά και Κεφαλληνίας, απέναντι από το Κοράλλι. Εγώ είδα τότε να στέκονται στο σημείο νομίζω 3 άτομα. Ήταν μαυροντυμένοι, κι έκαναν νευρικές κινήσεις”.
Η σύντροφος του Φύσσα είχε πει επίσης : “Ταυτόχρονα έρχεται προς το μέρος μας με παπάκι ένα άτομο μελαχρινό με ριγέ χρωματιστή μπλούζα και μας είπε να φύγουμε γιατί θα γινόταν φασαρία. Εμείς δεν μπορούσαμε να αντιληφθούμε για ποιο λόγο θα γινόταν φασαρία, κι ούτε μπορούσαμε να καταλάβουμε τον υπερβάλλοντα ζήλο του συγκεκριμένου ατόμου να μας διώξει από το σημείο που βρισκόταν η καφετέρια.
Δεν άκουσα το άτομο αυτό να λέει ότι ήταν αστυνομικός. Επειδή επέμενε πολύ να σηκωθούμε και να φύγουμε, γιατί -όπως μας είπε- τα άτομα αυτά ήταν χρυσαυγίτες και αγριεμένοι, αποφασίσαμε να πάμε να πάρουμε μπίρες και να πάμε στο σπίτι του Παύλου ή στη Βλαχέρνα, την εκκλησία, και να περιμένουμε να αραιώσει ο κόσμος. Με τους τρεις χρυσαυγίτες που ήταν στο σημείο δεν αντιπαρατεθήκαμε σε καμία στιγμή.
Μάλιστα ο φίλος μας ο Δ. απευθυνόμενος προς τον υπεύθυνο του μαγαζιού, είπε κάτι σαν «γερμανόσποροι, που κάψανε τις οικογένειές μας», είπα στον Παύλο να τον μαζέψει γιατί θα μας ακούσουν και τότε θα γίνει πραγματικά φασαρία και ο Παύλος πήγε και του είπε «βούλωνε και πάμε να φύγουμε.
Όταν φτάσαμε στη γωνία Τσαλδάρη και Κεφαλληνίας, είδαμε να καταφτάνουν 4-5 μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ. Όλες είχαν πλήρωμα δυο ατόμων. Μας είδαν, έστριψαν μέσα στην Κεφαλληνίας και κατευθύνθηκαν προς το Κοράλλι. Πριν φτάσουν όμως εκεί, σταμάτησαν σε μία ομάδα μαυροφορεμένων ατόμων, γύρω στους 15 που είχε ήδη μαζευτεί στο σημείο. Δεν μπόρεσα να δω αν τους μιλούσαν.
Δεν ήταν παρατεταγμένοι οι αστυνομικοί, ούτε σχημάτισαν κάποιο προστατευτικό κλοιό. Καθόντουσαν χαλαρά όλοι μαζί σαν να ήταν παρέα. Κάποιοι αστυνομικοί είχαν κατέβει από τις μηχανές τους και είχαν βγάλει και τα κράνη τους. Εκείνη τη στιγμή ξαναήρθε ο τύπος με το μηχανάκι προς εμάς. Φάνηκε τσατισμένος που δεν είχαμε φύγει ακόμη.
Ο Παύλος του είπε πως θέλει να περπατάει ελεύθερα στη γειτονιά του και πως σε κάθε περίπτωση έπρεπε να επιστρέψουμε για να πάρουμε τα αυτοκίνητα των φίλων μας από το σημείο. Από τη στιγμή που είδαμε τους αστυνομικούς εφησυχάσαμε, συνεχίσαμε να περπατάμε περνώντας στο απέναντι πεζοδρόμιο της Τσαλδάρη”.
“Ούρλιαζα στους αστυνομικούς και τους παρακαλούσα να έρθουν να βοηθήσουν”
Η εξιστόρηση της Χρύσας για όσα έλαβαν χώρα μετά είναι καθοριστική για την κινητοποίηση που έγινε ώστε σε χρόνο ταχύτατο, να κινητοποιηθεί το τάγμα που μέλη του τελικά περικύκλωσαν τον Πάυλο Φύσσα:
“Ξαφνικά από την Κεφαλληνίας βγήκαν 7-8 άτομα, ηλικίας 35-40 ετών περίπου, όλοι εύσωμοι, φορούσαν μαύρα ρούχα, κάποιοι με ξυρισμένα κεφάλια, κάποιοι όχι. Με δυνατές φωνές, κατευθύνθηκαν με απειλητικές διαθέσεις προς τα αγόρια της παρέας. Γύρισα πίσω και πήγα τρέχοντας προς τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στην Κεφαλληνίας. Ούρλιαζα λέγοντας πως οι φίλοι μου κινδυνεύουν, και τους παρακαλούσα να έρθουν να βοηθήσουν.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά έναν αστυνομικό ψηλό και πολύ σωματώδη, άγρια φυσιογνωμία, τετράγωνο πρόσωπο να μου λέει: “Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, είναι πάρα πολλοί”. Μόνο μία κοπέλα αστυνομικός κι ένας νεαρός αστυνομικός, ήταν οι μόνοι από την αστυνομική δύναμη που κινήθηκαν πεζοί προς το σημείο που βρίσκονταν οι φίλοι μου και κινδύνευαν. Ταυτόχρονα πήγα κι εγώ προς το μέρος που είχα αφήσει τον Παύλο.
Δεν ξέρω τι έκαναν στη συνέχεια οι δυο αστυνομικοί γιατί τότε ήταν που είδα τον Παύλο μαχαιρωμένο. Ο Παύλος είχε μαχαιρωθεί, ήταν όρθιος, κρατούσε το στήθος του κι έλεγε ότι τον μαχαίρωσαν κι έδειχνε προς την κατεύθυνση του δράστη. Αφότου ήρθε το ασθενοφόρο και πήρε τον Παύλο με πλησίασε ο αστυνομικός που σας περιέγραψα παραπάνω και μου ζήτησε τα στοιχεία μου.
Όταν τον ρώτησα γιατί δεν έκανε τίποτα για να προστατεύσει τον Παύλο και τους υπόλοιπους όταν εγώ τον παρακαλούσα, προσποιήθηκε ότι μόλις είχε έρθει στο σημείο και ότι δεν βρισκόταν προηγουμένως εκεί. Όταν εγώ σε κατάσταση σχεδόν υστερική παρακαλούσα και σχεδόν τους τραβούσα από το μπουφάν τους για να έρθουν να βοηθήσουν τους φίλους μου, με πλησίασε ένας σωματώδης άντρας, έφερε το πρόσωπό του πολύ κοντά στο δικό μου και μου είπε “Τον π…. σου που μου τον έφερες στο μαγαζί”.
Αυτό το άτομο έχει λίγα μακριά γκρίζα μαλλιά, ανοιχτόχρωμα, ήταν σωματώδης γύρω στα 40 ή παραπάνω. Το άτομο αυτό το είδα σε βίντεο αναρτημένο στο youtube από επεισόδιο που είχε κάνει η Χρυσή Αυγή σε λαϊκή αγορά στο Μεσολόγγι”.
Η περιγραφή της μάρτυρα συμπίπτει με τα τηλέφωνα και τα μηνύματα που προηγήθηκαν μεταξύ των μελών της Χρυσής Αυγής, με συγκεκριμένη σειρά από κατώτερο σε ανώτερο ιεραρχικά, για την κινητοποίηση του τάγματος . Μία κινητοποίηση που τελικά έγινε από τον αρχηγό της Τοπικής της Νίκαιας, Γιώργο Πατέλη (καταδικασμένος σε 10 ετή κάθειρξη) μισή ώρα πριν τα μεσάνυχτα από τον υπολογιστή της τοπικής.
Το μήνυμα ήταν επιτακτικό και “διέτασσε” τα μέλη που το λάμβαναν να παραστούν αμέσως στα γραφεία της οργάνωσης: «Όλοι τώρα στην Τοπική. Όσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα» .
Εκείνο που πυροδότησε την οργάνωση του Τάγματος ήταν η ειδοποίηση του Ιωάννη Άγγου (καταδικασμένος σε κάθειρξη 9 ετών για την υπόθεση) που βρισκόταν στο Κοράλι, για την παρουσία της παρέας του Φύσσα στην καφετέρια. Αυτό σύμφωνα με την κατηγορία, προκύπτει από την αλληλουχία των τηλεφωνημάτων που πυροδοτούνται από το τηλεφώνημα Άγγου και μετά.
Το πρώτο δικαστήριο δέχθηκε ότι η δολοφονία Φύσσα “ήταν έγκλημα στοχευμένο και οργανωμένο” από την εγκληματική οργάνωση και αυτό το σημείο είναι που επιχειρεί να αποδομήσει η πλευρά των κατηγορουμένων αποσυνδέοντας το έγκλημα από την δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής. Έστω και αν στην πρωτόδικη απόφαση αναφέρεται για τον δολοφόνο του μουσικού “Ο εν λόγω δράστης δεν είχε οποιαδήποτε προσωπική σχέση, αντιπαλότητα, αντιδικία η αντιπαράθεση με το θύμα, αλλά η εγκληματική του ενέργεια αποτέλεσε εκτέλεση συγκεκριμένου σχεδίου και εντολής. Συνάγεται αβίαστα ότι το σχέδιο επίθεση σε βάρος του ήταν στοχευμένο και οργανωμένο”.
Να σημειωθεί πως μία βδομάδα πριν την δολοφονία Φύσσα, μέλη της Χρυσής Αυγής οργανωμένα είχαν επιτεθεί στο Πέραμα σε μέλη του ΠΑΜΕ, ενώ δύο ημέρες πριν και πάλι οργανωμένα με την παρουσία του Λαγού και άλλων βουλευτών τότε του κόμματος, είχαν εμφανιστεί με στρατιωτικό βηματισμό στην Μεσσηνία για την “γιορτή” της Μάχης του Μελιγαλά.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις