Δίκη Χρυσής Αυγής: Κενό μνήμης για το τηλεφώνημα με τον Λαγό
Τον ισχυρισμό ότι επιχείρησε να αποτρέψει τη συμπλοκή με τους αφισσοκολλητές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα το 2013 εξέφρασε στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Χρ. Χατζηδάκης, επιχειρώντας να παρουσιάσει πως ήταν φίλοι με τους παθόντες. Και αυτός δεν μπόρεσε να θυμηθεί σημαντικές λεπτομέρειες.
- 12 Σεπτεμβρίου 2019 12:56
Τον ρόλο «ειρηνοποιού» υποστήριξε ότι είχε ο Χρ. Χατζηδάκης, ο οποίος φέρεται ότι ήταν μέλος του τάγματος εφόδου στην επίθεση κατά των αφισσοκολητών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα το 2013. Ο κατηγορούμενος απολογούμενος στη δίκη της Χρυσής Αυγής κατέθεσε ότι επιχείρησε πολλές φορές να κατευνάσει τα πνεύματα μαζί με τον Σωτ. Πουλικόγιαννη, ενώ, ωστόσο, δεν μπόρεσε να θυμηθεί λεπτομέρειες για το τηλεφώνημα που είχε μετέπειτα με τον Ιω. Λαγό.
Ο Χρ. Χατζηδάκης, εργαζόμενος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, έφτασε στο σημείο να αναφερθεί στην «εργατική αλληλεγγύη» που είχε με τον παθόντα Σωτ. Πουλικόγιαννη, αναφέροντας σειρά περαστικών πριν και μετά το συμβάν που παρουσίαζε μία καλή σχέση μεταξύ των δύο πλευρών. Οι περιγραφές του κατηγορούμενου οδήγησαν την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη να σχολιάσει: «Αν είναι οι σχέσεις σας τόσο καλές, δεν μπορεί να εξηγηθεί η παρουσία σας στο σημείο. Εσείς μιλάτε για τον Πουλικόγιαννη και τους υπόλοιπους με τα καλύτερα λόγια. Αυτά που λέτε δεν συνηγορούν με το ότι ήσασταν στο δρόμο. Λέτε «φίλος», λέτε «αγαστή συνεργασία»…».
Κατηγορούμενος: Αυτό πληρώνω. Επικράτησε η πολιτική τους βούληση…
Αναφερόμενος στο περιστατικό, είπε: «Βγήκα μπροστά γιατί φοβήθηκα μην δημιουργηθούν επεισόδια. Αυτή την πρωτοβουλία πήρα και αυτή με έμπλεξε. Αν είχα φύγει, θα είχα γλιτώσει» ενώ ισχυρίστηκε πως 15 άτομα της Χρυσής Αυγής Λ, που επρόκειτο να μαζέψουν τρικάκια, τυχαία συνάντησαν στη Λ. Δημοκρατίας με 15 άτομα του ΠΑΜΕ που έκαναν αφισοκόλληση. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, «όταν συναντηθήκαμε, υπήρχε μία ενόχληση, ήταν και το νέο σωματείο στη Ζώνη που επρόκειτο να γίνει. Ζήτησα τον Πουλικόγιαννη για να μιλήσουμε, να τελειώσει η ένταση. Εκείνοι μας είδαν, έβαλαν κράνη και βγήκαν μπροστά. Πέντε λεπτά μιλήσαμε, μου είπε: «στο είπα ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι και είσαι καλό παιδί». Πώς ξεκίνησε δεν ξέρω».
Πρόεδρος: Πώς χτυπήθηκαν οι άλλοι; Με τα χαρτιά που κρατούσατε;
Κατηγορούμενος: Έπεσαν πέτρες. Μπορεί να υπήρχαν και άλλα αντικείμενα αλλά δεν μπορώ να ξέρω. Εγώ δεν κρατούσα τίποτα. Δεν κρατούσαμε σημαίες, αλλά μπορεί και να υπήρχαν… αν ήρθαν άτομα μετά, συμπληρωματικά, δεν μπορώ να ξέρω.
Όσο για τους συγκατηγορούμενούς του, αποδέχθηκε ότι στο επεισόδιο συμμετείχε μόνο ο Αν. Πανταζής, ενώ οι άλλοι δύο απλά βρέθηκαν στο σημείο στο τέλος της σύγκρουσης. «Τον Πανταζή μόνο φραστικά τον άκουσα να επιτίθεται. Ήταν ένας τσαμπουκάς που υπήρχε γενικώς. Δεν είδα κάτι άλλο» είπε.
Το τηλεφώνημα με το Λαγό
Παρά τις επίμονες ερωτήσεις της έδρας, ο Χρ. Χατζηδάκης δεν μπόρεσε να δώσει κάποια σαφή απάντηση για το πως κατέληξε μετά την επίθεση να μιλάει στο τηλέφωνο με τον τότε βουλευτή Ιω. Λαγό. «Μιλήσαμε για να δει αν είμαι καλά, γιατί είχα χτυπήσει. Είχαμε μιλήσει και στο παρελθόν για δουλειές στα γραφεία. Μου είπε αν πρέπει να πάω στο νοσοκομείο να προσέξω μην είναι εκεί οι άλλοι και συνεχιστεί ο τσακωμός, αλλά εγώ δεν ήθελα να πάω. Δεν ξέρω αν με πήρε εκείνος τηλέφωνο ή εγώ, ούτε πως έμαθε ότι χτύπησα».
Νωρίτερα απολογήθηκε ο κατηγορούμενος Ιω. Καστρινός, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν συμμετείχε στη συμπλοκή και πως ήταν περαστικός από το σημείο, για αυτό και τον αναγνώρισαν οι πολιτικοί ενάγοντες.