Δημήτρης Κουφοντίνας: Η λύση στα χέρια των αρχών
Ακόμα δύο αιτήματα του Δημήτρη Κουφοντίνα έχουν μείνει αναπάντητα. Η απόκριση των αρχών τις επόμενες ημέρες θα κρίνουν την «τύχη» του απεργού πείνας.
- 05 Μαρτίου 2021 06:15
Εν αναμονή της απόκρισης των αρχών για δύο ακόμα αιτήματα με τα οποία διεκδικεί την μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού, βρίσκεται ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος βρίσκεται στην 58η ημέρα απεργίας πείνας.
Η χθεσινή απόρριψη του Πρωτοδικείου Λαμίας, το οποίο απέρριψε την αίτηση να διακοπή η εκτέλεση της ποινής του για λόγους υγείας, δεν εκμηδενίζει τις πιθανότητες να βρεθεί λύση. Ενώπιον του Συμβουλίου Πρωτοδικών βρίσκεται ήδη το αίτημα του καταδικασθέντα για συμμετοχή στη 17Ν για ανάκληση της απόφασης της γενικής γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, με την οποία κρίθηκε η μεταγωγή του Δημ. Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού.
Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο δεν αποκλείεται και εντός της ημέρας να εξετάσει το ζήτημα προκειμένου να ελέγξει κατά πόσο ισχύει η θέση της πλευράς Κουφοντίνα ότι σύμφωνα με το Σωφρονιστικό Κώδικα, θα έπρεπε να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού από την αγροτική φυλακή Κασσαβέτειας όπου κρατείτο. Ωστόσο, ακόμα και αυτό το αίτημα δεν είναι το τελευταίο που έχει μείνει στη «φαρέτρα» του Δημ. Κουφοντίνα. Όπως έχει γίνει γνωστό, σε εκκρεμότητα ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπή Μεταγωγών βρίσκεται η αίτηση μεταγωγής του απεργού πείνας.
«Οριακά δεν έχουν καταρρεύσει οι ζωτικές του λειτουργίες»
Πάντως, η αιτιολογία του σοβαρού λόγου υγείας και της ανήκεστου βλάβης που επικαλέστηκε η πλευρά Κουφοντίνα, δεν έγινε δεκτή από το Πρωτοδικείο Λαμίας. Η πρόεδρος του δικαστηρίου εκφώνησε την απόρριψη του αιτήματος, επισημαίνοντας ότι: «η αντιμετώπιση της σοβαρής ασθενείας μπορεί να γίνει μέσω της ιατρικής βοήθειας που του προσφέρεται. Ο αιτών είναι αυτός που θέτει ως προϋπόθεση τη διακοπή της έκτισης της ποινής για να δεχτεί ιατρική βοήθεια. Το δικαστήριο κρίνει πως η παραμονή του στο νοσοκομείο δεν αποτελεί δυσμενή μεταχείριση».
Το δικαστήριο πριν υιοθετήσει την εισαγγελική πρόταση, εξέτασε ως μάρτυρας τον προϊστάμενο της ΜΕΘ του νοσοκομείου Λαμίας για να ενημερωθούν για την κατάσταση υγείας του Δημ. Κουφοντίνα. «Διατηρεί τη συνείδηση του, έχει σώας τας φρένας. Βρίσκεται σε οριακή κατάσταση» κατέθεσε επισημαίνοντας πως ο απεργός πείνας μετρά παράλληλα απεργία δίχως δέκα ημερών.
Μάρτυρας: Οριακά δεν έχουν καταρρεύσει οι ζωτικές του λειτουργίες. Η βοήθεια που του δίνουμε είναι κυρίως παρεμβάσεις σε κάποιες διαταραχές. Ανάλογα με τις εξετάσεις κατά καιρούς του δίνουμε ηλεκτρολύτες. Το μυϊκό του σύστημα πάσχει, δεν κουνιέται καθόλου.
Πρόεδρος: Η κατάσταση του εγκυμονεί κίνδυνο για τη ζωή του;
Μάρτυρας: Ναι. Έχει και άλλες επιπλοκές.
Πρόεδρος: Αν σήμερα ο Κουφοντίνας πει ότι διακόπτει την απεργία, θα χρειαστεί συγκεκριμένη αγωγή;
Μάρτυρας: Η επανασίτιση πρέπει να γίνει προσεκτικά. Δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί αυτή τη στιγμή. Για κάποιες μέρες, θα χρειαστεί ιατρική φροντίδα ακόμη κι αν διακόψει τώρα την απεργία πείνας.
«Υπάρχουν συμπτώματα απειλητικά για τη ζωή του»
Ερωτήσεις δέχθηκε ο μάρτυρας και από την εισαγγελέα της έδρας σχετικά με τα προβλήματα υγείας του Δημ. Κουφοντίνα.
Εισαγγελέας: Πάσχει από κάποια πάθηση;
Μάρτυρας: Δεν λέγεται ακριβώς πάθηση η απεργία πείνας αλλά οι ζωτικές του λειτουργίες είναι οριακά.
Εισαγγελέας: Έχει κάποια ασθένεια;
Μάρτυρας: Καμία επισήμως.
Εισαγγελέας: Υπάρχουν συμπτώματα απειλητικά για τη ζωή του;
Μάρτυρας: Υπάρχουν συμπτώματα απειλητικά για τη ζωή του. Οριακή υπογλυκαιμία, οριακή αναιμία. Δεν μπορώ να το βάλω σε μια λέξη. Δεν είναι διαβήτης ή στεφανιαία νόσος. Είναι επιπλοκές της άρνησης του να φάει.
Εισαγγελέας: Η κατάσταση του σήμερα προκλήθηκε από τι;
Μάρτυρας: Από την απεργία πείνας και δίψας.
Εισαγγελέας: Ο συνήθης χρόνος επιβίωσης ενός απεργού πείνας ποιος είναι;
Μάρτυρας: Μπορεί και μήνες, αλλά ο συγκεκριμένος δεν έχει μεγάλο περιθώριο. Είναι πια σε ένα όριο που κινδυνεύει η ζωή του.
Εισαγγελέας: Στη σημερινή του κατάσταση, αν παραμείνει νοσηλευόμενος φρουρούμενος, όπως σήμερα, αυτό συνιστά σκληρή μεταχείριση;
Μάρτυρας: Αυτό που μας δημιουργεί πρόβλημα είναι η δική του άρνηση να φάει. Αν αλλάξει με την απόφαση του δικαστηρίου η δική του απόφαση να φάει θα μας βοηθήσει.
Η πλευρά του απεργού πείνας πάντως, τόνισε ότι «πρωτίστως πρέπει να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις αποκατάστασης της υγείας του. Έχει έρθει προς κρίση ένα αίτημα υπό περιστάσεις δηλώσεων της εκτελεστικής εξουσίας, με τις οποίες εγώ προσβάλλομαι. Όταν έρχεται η εκτελεστική εξουσία να δημιουργεί εμπόδια στο έργο του υπερασπιστή, ήδη προσβάλλει τα δικαιώματα του κρατούμενου. Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε δηλώσεις υπουργών και γενικών γραμματέων». Ωστόσο, αυτό το σχόλιο του Θέμη Σοφού δέχθηκε την απάντηση του Προέδρου του δικαστηρίου: «Δεν μας ενδιαφέρει τι λέει η εκτελεστική εξουσία. Εμείς κοιτάμε το νόμο. Δεν προσβαλλόμαστε και δεν δίνουμε σημασία».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις