Δημήτρης Παπανικολάου: Έκανα πάνω από 10 χρόνια να πω τη λέξη “αυτισμός” για την κόρη μου
Διαβάζεται σε 3'Η εξομολόγηση του Δημήτρη Παπανικολάου για τη σημασία της αποδοχής και όσα του δίδαξε η κόρη του, η οποία βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού.
- 05 Ιουνίου 2024 16:14
Ο πρώην μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπανικολάου εδώ και δύο χρόνια ασχολείται ενεργά με το autism awareness, σε μια προσπάθεια ευρύτερης συμπερίληψης των ατόμων με αυτισμό. Αφορμή για την ενασχόλησή του αποτελεί η κόρη του, Άρια.
Αυτό όμως δεν συνέβη από τη μία μέρα στην άλλη, αφού όπως παραδέχθηκε σε μία συγκινητική εξομολόγηση σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Ελένη”, άργησε να το αποδεχθεί.
Μιλώντας για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ίδιος και η οικογένειά του λόγω του ότι η κόρη του βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, ανέφερε αρχικά πως “είχαμε βιώσει πολλές κακές συμπεριφορές για την Άρια, bullying, απορρίψεις από σχολεία, από κοντινούς μας ανθρώπους. Δεν μου αρέσει η θυματοποίηση, είναι πραγματικά όλα αυτά“, τονίζοντας το πόσο σημαντική είναι η αποδοχή.
“Η αποδοχή θέλει χρόνο, εγώ σαν Δημήτρης έκανα πάνω από δέκα χρόνια να πω τη λέξη αυτισμός για την κόρη μου. Αλλά δεν έχω τύψεις γιατί από τη στιγμή που το μάθαμε, 3,5 – 4 ετών ξεκίνησα αμέσως δουλειά”, ανέφερε στη συνέχεια και πρόσθεσε: “Αν ρίξεις μια ματιά στον χώρο δεν θα δεις κύπελλα, ενώ έχω πάρει πολλά. Έρχεται λοιπόν η Άρια στη ζωή και σου λέει ‘το σημαντικό δεν είναι να έχεις κύπελλα επειδή κέρδισες απαραίτητα τους άλλους. Σημαντικό είναι να έχεις κύπελλα επειδή κέρδισες τον εαυτό σου και βοηθάς και τους άλλους να πιάσουν το ταβάνι τους“.
Σε ερώτηση για το πού τον έκανε καλύτερο η κόρη του, ο διεθνής παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής είπε: “Στο να μη ζω στον μικρόκοσμό μου και να ξεχωρίζω την ευτυχία από την επιτυχία που δε συμβαδίζουν πάντα. Μας έκανε να αλλάξουμε τις προτεραιότητες”. Περιέγραψε μάλιστα πώς είπαν στη 18χρονη σήμερα κόρη τους ότι είναι στο φάσμα του αυτισμού, αφού όπως είπε κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η ίδια αισθανόταν πολύ καλά ψυχολογικά και το σπίτι της της έδινε την ασφάλεια που ζητούσε.
“Από τη στιγμή που ήταν καλύτερα νιώσαμε ότι ήταν η ώρα να της το πούμε ότι ‘Άρια είσαι στο φάσμα του αυτισμού’. Δεν ξέραμε πώς θα το πάρει, το πήρε όμως πολύ καλά, μας ευχαρίστησε και μας είπε ότι ‘ήμουν σε ένα κλουβί και ελευθερώθηκα‘”.
Δεν ήταν όμως μόνο το bullying από τα άλλα παιδιά που αντιμετώπισαν ως οικογένεια. Όπως εξήγησε ο Δημήτρης Παπανικολάου, “είχαμε να αντιμετωπίσουμε και ενήλικες. Σχολικές κοινότητες που δε δεχόντουσαν την κόρη μας, σχολικές κοινότητες που ήθελαν να τη διώξουν στην αλλαγή βαθμίδας, επειδή έλεγαν ότι δε θα αριστεύσει στο σχολείο. Το σχολείο είναι για να κάνει καλύτερους ανθρώπους, δεν είναι απαραίτητα να τους κάνει όλους για τη NASA. Ο γιατρός που πηγαίναμε είπε στη γυναίκα μου ότι έχει και ο Δημήτρης στοιχεία Άσπεργκερ, που είναι η υψηλότερη μορφή αυτισμού που υπάρχει σε λειτουργικότητα. Όταν το είπε αυτό ο γιατρός ξίνισα, και έτσι αφού δεν με άφηνε η γυναίκα μου να πω για τον αυτισμό της κόρης μας είπα για μένα“.