Δήμος Αλίμου: Οι πίνακες των 540 χιλιάδων ευρώ και το πόρισμα του ΣΔΟΕ που αγνοείται
Ο ΣΔΟΕ διεξήγαγε έρευνα στον Δήμο Αλίμου το 2018 μετά από καταγγελία πολίτη για το σύννομο της αγοράς πινάκων μεγάλης αξίας. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, το σχετικό πόρισμα αγνοείται. Πρόκειται για υπόθεση για την οποία η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει δώσει εντολή προκαταρκτικής εξέτασης για το κακούργημα της απιστίας.
- 15 Απριλίου 2022 09:56
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δηλαδή τόσο πριν όσο και μετά την επανεκλογή του το 2019, ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης ξόδεψε έναν άκρως σεβαστό ποσό χρημάτων από το ταμείο του Δήμου για αγορά έργων τέχνης, και ιδιαίτερα ζωγραφικών πινάκων. Εκφρασμένη πρόθεσή του είναι να δημιουργήσει στα όρια του Δήμου του μία ξεχωριστή και μεγάλη πινακοθήκη η οποία θα αποτελεί πόλο έλξης στα νότια προάστια για τους φιλότεχνους Αθηναίους.
Οι πρώτες αγορές έγιναν, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, τον Μάρτιο του 2017 όταν η πανδημία βρισκόταν ακόμα μόνο στο μυαλό των συγγραφέων βιβλίων επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο, συνεχίστηκαν και μετά το ξέσπασμα της covid-19, δείγμα ότι ο Δήμαρχος επέμεινε στο στόχο του παρά τις δυσκολίες που συνάντησε στο δρόμο του.
Συνολικά από το Μάρτιο του 2017 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021, από το ταμείο του Δήμου Αλίμου βγήκαν 540.669,19 ευρώ για 98, συνολικά, πίνακες ζωγραφικής και κάποια γλυπτά διαφόρων καλλιτεχνών. Δεν είναι λίγα αυτά τα χρήματα για ένα Δήμο, όπως μπορεί να καταλάβει κανείς.
Θα αναρωτηθεί κανείς που είναι το περίεργο…Το περίεργο στην εν λόγω υπόθεση έχει να κάνει με την… τύχη της σχετικής έρευνας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος η οποία διενεργήθηκε τον Νοέμβριο του 2018 μετά από αναφορά πολίτη στην Εισαγγελία Αθηνών που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.
Η αναφορά, μάλιστα, χαρακτηρίστηκε επείγουσα λόγω δημοσίου συμφέροντος. Από το Νοέμβριο του 2019 μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση γενικά για την υπόθεση και ειδικότερα για το πόρισμα των ελεγκτών του ΣΔΟΕ. Και αυτό γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον αν σκεφτεί κανείς ότι τον Ιούνιο του 2020 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών δίνει παραγγελία στο Πταισματοδικείο Αθηνών για προκαταρκτική εξέταση για κακούργημα!
Παράλληλα, υπάρχει και έρευνα του πρώην ΣΕΕΔΔ (νυν Εθνική Αρχή Διαφάνειας) που επίσης προκλήθηκε από ανώνυμη καταγγελία πολίτη της οποίας το πόρισμα επίσης αγνοειται.
Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα με τη χρονολογική τους σειρά:
Όπως αναφέραμε, η αναφορά πολίτη προς τον προϊστάμενο πλημμελειοδικών της Εισαγγελίας Αθηνών κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2018. Στην αναφορά, μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για αγορά 16 πινάκων μέσα σε 28 ημέρες με απευθείας ανάθεση (δηλαδή με απόφαση μόνο του Δημάρχου χωρίς να προηγηθεί ειδική απόφαση από κανένα άλλο όργανο του Δήμου), αναδεικνύεται το, κατά το συντάκτη της αναφοράς, παράδοξο να προηγείται η ακριβής περιγραφή του αγορασθέντος πίνακα ως αίτημα σε προκαθορισμένη τιμή αλλά και αυτό της σύνταξης ιδιωτικού συμφωνητικού προμήθειας την ίδια μέρα με την έκδοση του εντάλματος πληρωμής.
Διατυπώνονται, επίσης, ερωτήματα για το ποιος καθόρισε την αξία των πινάκων που τελικά αγοράστηκαν, για το πως ελέγθηκε η γνησιότητα των πινάκων αλλά και για το πως πληροφορήθηκαν οι πωλητές για την πρόθεση του δήμου να αγοράσει πίνακες αφού δεν υπήρξε, όπως τονίζεται, δημοσιευμένη προκήρυξη ενδιαφέροντος.
Επίσης τίθεται θέμα κατάτμησης των σχετικών συμβάσεων, αφού υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες την ίδια μέρα και με τον ίδιο πωλητή υπογράφησαν συμβάσεις αγοράς πινάκων των οποίων το ποσά ήταν κατά τι χαμηλότερα των 5.000 ευρώ ετσι ώστε όχι μόνο να μην υπερβαίνουν το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο για τη διαδικασία της «απευθείας ανάθεσης» αλλά και το όριο πάνω από το οποίο τα εντάλματα έπρεπε να ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως προς την νομιμότητα και την πληρότητα των δικαιολογητικών για την αγορά.
Μετά την αναφορά του πολίτη, το ΣΔΟΕ διεξάγει το σχετικό έλεγχο στο Δήμο του Αλίμου. Από την ημέρα του ελέγχου έχουν περάσει πλέον σχεδόν 3 1/2 χρόνια χωρίς να έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικά με το πόρισμα της υπηρεσίας και για το ποιες ενέργειες ακολουθήθηκαν μετά. Εν τω μεταξύ, μέχρι την ημερομηνία της κατάθεσης της αναφοράς πολίτη στην Εισαγγελία Αθηνών είχαν αγοραστεί 81 πίνακες. Οι αγορές ουδόλως σταμάτησαν στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Από τις 6 Δεκεμβρίου του 2018 μέχρι και τις 16 Δεκεμβρίου του 2021 αγοράζονται άλλοι 21 πίνακες ζωγραφικής η αξία πολλών εκ των οποίων ξεπερνά τις 5000 ευρώ άρα τα χρηματικά εντάλματα των οποίων θα πρέπει, σύμφωνα με το νόμο, να έχουν ελεγχθεί από το ελεγκτικό συνέδριο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 13 Αυγούστου του 2021 αγοράζεται ο πίνακας “Παραθαλάσσιο τοπίο στη Σίφνο” του Σπύρου Βασιλείου, αξίας 18.600 ευρώ ενώ πιο πριν, τον Μάρτιο του 2020 (στις 16 Μαρτίου συγκεκριμένα) αγοράζεται, από τον ίδιο προμηθευτή, ο πίνακας “Κόκκινος τρελός και η φανταστική παρέα του” του Κωστή Τριανταφύλλου με αξία 11.160 ευρώ.
Με βάση, τέλος, ότι η επιλογή των πινάκων ανήκει, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Δήμαρχο είναι εξαιρετικά απίθανο να μην έχει κληθεί να καταθέσει ο ίδιος ο Ανδρέας Κονδύλης για το ρόλο του στην εν λόγω υπόθεση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο Δήμαρχος του Αλίμου δεν έχει κάνει την οποιαδήποτε νύξη δημοσίως για τυχόν κατάθεσή του, αν και η υπόθεση αφορά το δημόσιο συμφέρον.
Η προκαταρκτική για κακούργημα
Αφού περνούν άλλοι 15 μήνες, τον Ιούνιο του 2020 από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών “φεύγει” έγγραφο προς τον Πταισματοδίκη Αθηνών για προκαταρκτική για κακούργημα, συγκεκριμένα για το αδίκημα της απιστίας κατά Οργανισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στο εν λόγω έγγραφο τονίζεται ότι θα πρέπει να επισυναφθεί το πόρισμα ελέγχου που διενεργήθηκε από το ΣΔΟΕ στο Δήμου Αλίμο και να διερευνηθεί εάν έχει σχηματιστεί δικογραφία για τα ίδια καταγγελλόμενα πραγματικά περιστατικά κατόπιν του ανωτέρω ελέγχου. Επιπρόσθετα, δίνεται εντολή να ληφθούν ανωμοτί εξηγήσεις από τον Δήμαρχο Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη, από τον Διευθυντή Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου καθώς και από μέλη της οικονομικής του επιτροπής.
Οι προμηθευτές των πινάκων
Αν τα παραπάνω γεννούν ερωτήματα (για την ταχύτητα με την οποία κινείται η δικαιοσύνη και όχι μόνο), η σχετική έρευνα για τους προμηθευτές από τους οποίους ο Δήμος Αλίμου αγόρασε τους πίνακες ζωγραφικής γιγαντώνει τους λογικούς προβληματισμούς.
Από συγκεκριμένο προμηθευτή, που εδρεύει στο κέντρο της Αθήνας, αγοράστηκαν πίνακες συνολικής αξίας 99.000 ευρώ. Η εν λόγω αγορές έγιναν μέσα στο 2020 και το 2021. Κατά το 2020 όμως η εταιρία που προμηθεύει τον Δήμου Αλίμου με τα έργα τέχνης, δηλώνει συνολικό κύκλο εργασιών 71.943,81 ευρώ ενώ η αξία των πινάκων που πουλά κατά το ίδιο έτος στο Δήμο Αλίμου φτάνει τα 43.190 ευρώ. Πάνω δηλαδή από το μισό τζίρο της εταιρίας τον “παράγουν” οι αγορές του Δήμου Αλίμου, γεγονός αν μην τι άλλο αξιοσημείωτο όπως και το γεγονός ότι η εταιρία παρουσιάζει ζημιές μεγαλύτερες των 65.000 ευρώ για το 2020.
Αλλος προμηθευτής, που εδρεύει επίσης στην Αθήνα, έχει πωλήσει ζωγραφικούς πίνακες συνολικής αξίας 61.100 ευρώ στο Δήμο Αλίμου. Η ατομική αυτή επιχείρηση φέρεται να ανήκει στη σύζυγο και στην κόρη δημοτικού συμβούλου της Χρυσής Αυγής σε παραλιακό προάστιο της Αθήνας κατά την περίοδο 2014-2019 και να ασχολείται με εκτιμήσεις κοσμημάτων-ρολογιών αλλά και έργων τέχνης. Είχε επίσης και το ρόλο του ενεχυροδανειστηρίου με τον οποίο μάλιστα έγινε ευρύτερα γνωστή. Η οικογένεια φέρεται επίσης να κατέχει και γραφεία κηδειών τόσο στην Καλλιθέα όσο και σε άλλες περιοχές της Αθήνας.
Είναι φανερό, κοντολογίς, ότι για την προμήθεια των πινάκων δεν έχουν επιλεγεί αναγνωρισμένοι επαγγελματίες του είδους αλλά κάποιες επιχειρήσεις οι οποίες δεν φαίνεται να διαθέτουν μεγάλο ειδικό βάρος στο συγκεκριμένο τομέα.
Ποια κατάληξει έχει αυτή η υπόθεση εν έτει 2022; Οι πληροφορίες έρχονται με το σταγονόμετρο. Γνωρίζουμε ότι την χειρίζεται η οικονομική εισαγγελία της Αθήνας χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες αν και από την αρχική καταγγελία έχουν μεσολαβήσει, όπως τονίστηκε, περισσότερα από 3 1/2 χρόνια. Το κυρίαρχο ερώτημα πάντως εξακολουθεί να είναι απολύτως επίκαιρο: Τι απέγινε το πόρισμα της έρευνας που διενήργησε ο ΣΔΟΕ τον Νοέμβριο του 2018 στο Δήμου Αλίμου;
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις