Diversity in Business Conference: Καταπολέμησε τα στερεότυπα και γέμισε το Ζάππειο με διαφορετικές ιστορίες συμπερίληψης

Διαβάζεται σε 5'
diversity
5th Diversity in Business Conference 2023 NEWS 24/7

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (5/10) για 5η συνεχόμενη χρονιά το Diversity in Business Conference 2023 στο Ζάππειο Μέγαρο.

Να φτιάξουμε έναν δίκαιο κόσμο, όπου όλοι να μπορούν να εξελιχθούν με τον τρόπο που τους αντιπροσωπεύει”. “Ας εστιάζουμε στο πώς μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τους εργαζόμενους, ώστε να υποστηρίζουν τη διαφορετικότητα και να την ενισχύουν”. “Η συμπερίληψη ξεπερνά τα οικονομικά. Αφορά την κουλτούρα“. “Όταν σε μια εταιρεία επιτρέπεται στους εργαζόμενους να είναι ο εαυτός τους αυξάνεται η αποδοτικότητα τους”. “Δεν γίνεται να τα κάνεις όλα τέλεια, πρέπει να βρεις συμμάχους, να ζητήσεις βοήθεια”. “Ακόμα και το καθημερινό γλωσσάρι χρειάζεται πολλή δουλειά, π.χ. Καλημέρα σε όλες και όλους!”

Αυτές ήταν μόνο μερικές από τις φράσεις που ακούστηκαν στο Ζάππειο Μέγαρο στις 5 Οκτωβρίου οπότε και για 5η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε το Diversity in Business Conference, με εκπροσώπους της Πολιτείας, Θεσμών και Φορέων, καθώς και κορυφαία στελέχη από σημαντικές επιχειρήσεις και οργανισμούς της Ελλάδας με αποδεδειγμένη δράση στον πυλώνα της ένταξης και της διαφορετικότητας να δίνουν το “παρών” και να αγγίζουν ζητήματα τα οποία αν και για πολλούς θεωρούνται δεδομένα για πολλές κοινωνικές ομάδες δεν είναι.

Μέσα από ομιλίες και ενδιαφέροντα Fireside Chats, στα οποία συμμετείχαν θεσμικοί εκπρόσωποι και στελέχη κορυφαίων brands, συζητήθηκαν και αναλύθηκαν ζητήματα, δράσεις και πρακτικές σε όλους τους πυλώνες της Διαφορετικότητας, όπως φύλο, ηλικία, φυλή, αναπηρία, χρόνιες παθήσεις, καταγωγή, σεξουαλικός προσανατολισμός και ταυτότητα φύλου, ενώ παρουσιάστηκαν οι διεθνείς τάσεις και οι νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις από την υιοθέτηση της διαφορετικότητας.

diversity
5th Diversity in Business Conference 2023 NEWS 24/7

Μία από τις ομιλίες που ξεχώρισαν ήταν αυτή της Emmanuelle Verhagen, Diversity Consultant – Leadership Coach – Human Rights Activist, η οποία εξήγησε, μεταξύ άλλων, τη διαφορά σώματος και ταυτότητας ενώ ανάμεσα σε όσα είπε ξεχώρισε το στατιστικό στοιχείο πως “το 1,7% του πληθυσμού είναι ίντερσεξ. Όσοι έχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών”.

diversity
Η Emmanuelle Verhagen στο 5th Diversity in Business Conference 2023 NEWS 24/7

Όταν το neurodiversity αποτελεί επαγγελματική ευκαιρία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και το Fireside Chat με τίτλο “Neurodiversity = Business Opportunity” στο οποίο αναλύθηκε ο όρος της νευροδιαφορετικότητας αλλά και το αυξανόμενο ενδιαφέρον που εκδηλώνουν οι εταιρείες, οι οποίες αρχίζουν να αναγνωρίζουν τα ωφέλη για αυτούς που είναι διαφορετικά “καλωδιωμένοι”.

Ο όρος νευροδιαφορετικότητα αναφέρεται στην ποικιλομορφία όλων των ανθρώπων, αλλά συχνά χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ), καθώς και άλλων νευρολογικών ή αναπτυξιακών καταστάσεων, όπως η ΔΕΠΥ ή οι μαθησιακές δυσκολίες.

Το κίνημα της νευροδιαφορετικότητας εμφανίστηκε κατά τη δεκαετία του 1990, με στόχο την αύξηση της αποδοχής και της ένταξης όλων των ανθρώπων, αγκαλιάζοντας παράλληλα τις νευρολογικές διαφορές. Μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, όλο και περισσότερα αυτιστικά άτομα μπόρεσαν να συνδεθούν και να σχηματίσουν ένα κίνημα αυτο-συνηγορίας. Παράλληλα, η Judy Singer, μια Αυστραλή κοινωνιολόγος, επινόησε τον όρο νευροδιαφορετικότητα για να προωθήσει την ισότητα και την ένταξη των “νευρολογικών μειονοτήτων”.

“Πρέπει να τους αγκαλιάσουμε, να δείξουμε σε όλα αυτά τα ταλέντα το δρόμο να βγάλουν τον καλύτερο τους εαυτό. Με γνώμονα την καθολική συμμετοχή”, δήλωσε η HR Director EY Greece & South CESA, Ιωάννα Φαναριώτη, ενώ ο Ευάγγελος Θεοχάρης, EY Procurement Director EMEIA & APAC, Pan-GDS and Executive, ανέφερε μεταξύ άλλων πως “στην Αμερική οι εταιρίες επενδύουν σε αυτά τα άτομα, παρέχοντας τους τις κατάλληλες συνθήκες”.

Δεν έλειψαν τα inspirational talks για την ελευθερία του να “ζεις όπως επιλέγεις” και τις ίσες ευκαιρίες στον επαγγελματικό τομέα, ενώ κατά το 5o Diversity in Business Conference παρουσιάστηκαν μετρήσιμα αποτελέσματα και πιστοποίηση πολιτικών διαφορετικότητας και ένταξης.

diversity
Ο Γιάννης Χανιώτης στο 5th Diversity in Business Conference 2023 NEWS 24/7

Ο Γιάννης Χανιώτης, Εκπαιδευτής Diversity Charter Greece ανέλαβε μέσω μίας ομαδικής δράσης εκπαίδευσης με τίτλο “Privileges for sale” να υπενθυμίσει στους παρευρισκόμενους την αξία των προνομίων σήμερα, ενώ η stand-up comedian και ιδρύτρια του Snap – Athens Queer Comedy Club, Χριστίνα Βούλγαρη με την παράστασή της “Έχω πάρα πολλές απορίες” προβλημάτισε και έθεσε με έναν πιο χιουμοριστικό τρόπο θέματα περί σεξουαλικής ταυτότητας.

diversity
Η Χριστίνα Βούλγαρη στο 5th Diversity in Business Conference 2023 NEWS 24/7

Το ραντεβού για το επόμενο Diversity in Business προγραμματίστηκε για τον Οκτώβριο του 2024.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα