Δολοφονία Μίμη Ζουγανέλη: Το χρονικό της υπόθεσης που συγκλόνισε τη χώρα πριν από 10 χρόνια
Το χρονικό της άγριας δολοφονίας του Μίμη Ζουγανέλη τον Οκτώβρη του 2010 στη Μύκονο. Ο ρόλος της τότε ερωμένης του, η ληστεία και το φονικό.
- 03 Ιουνίου 2020 06:16
Με αφορμή τη σύλληψη του 41χρονου κακοποιού, Ντομινίκ Γκρεκόρκο που είχε δραπετεύσει από τις Φυλακές Δομοκού, επέστρεψε στις μνήμες μας η υπόθεση της άγριας δολοφονίας του Μυκονιάτη επιχειρηματία, Μίμη Ζουγανέλη, μέσα στο σπίτι του στην Μύκονο, που μετράει δέκα χρόνια. Ας θυμηθούμε το χρονικό της υπόθεσης.
Το απόγευμα της 6ης Οκτωβρίου του 2010 ο πασίγνωστος στον κόσμο του καλλιτεχνικού στερεώματος, επιχειρηματίας Δημήτρης Ζουγανέλης εντοπίστηκε σε σπίτι που διατηρούσε στη Μύκονο μέσα σε μία λίμνη αίματος.
Οι πρώτες εκτιμήσεις υπολόγιζαν ότι ο 73χρονος επιχειρηματίας δολοφονήθηκε με χτύπημα στο κεφάλι. Οι δράστες είχαν αφαιρέσει προσεκτικά τον ψηφιακό δίσκο από το σύστημα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης στο εσωτερικό του σπιτιού, είχαν κλειδώσει όλες τις πόρτες και δεν είχαν αφήσει πίσω τους ίχνη πάλης ή κάτι που θα μπορούσε να δώσει ενδείξεις για τα αίτια της άγριας δολοφονίας.
Η 28χρονη τότε φίλη του θύματος, η Πολωνή Μαργαρίτα Πιατέκ, είχε εξαφανιστεί αμέσως μετά τη δολοφονία και από τις έρευνες των αστυνομικών αρχών προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον της, όπως και για δύο φίλους συμπατριώτες της , τον Ντόμινικ Γκρεκόρκο και τον Ματέους Ζουλέφσκι.
Όπως επισήμως ανακοινώθηκε στη συνέχεια από την Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων, ενώ η Πιατέκ βρισκόταν στην πατρίδα της, είχε ενημερώσει τους δυο ομοεθνείς της ότι το θύμα διέθετε στην οικία του μεγάλο χρηματικό ποσό. Ήξερε πως το τελευταίο διάστημα είχε προχωρήσει σε αναλήψεις μεγάλων ποσών από τους τραπεζικούς του λογαριασμούς γιατί φοβόταν πως λόγω της οικονομικής κρίσης θα έχανε τα λεφτά του.
Δύο μέρες πριν από τη δολοφονία οι δύο άνδρες είχαν εισέλθει οδικώς με αυτοκίνητο από το συνοριακό σταθμό Ευζώνων στο ελληνικό έδαφος και το επόμενο πρωί είχαν επιβιβαστεί σε πλοίο από το λιμάνι της Ραφήνας με προορισμό την Μύκονο.
Φτάνοντας στο “νησί των ανέμων”, οι άνδρες εισέβαλαν στο σπίτι του Μίμη Ζουγανέλη και αφού τον χτύπησαν, τον ακινητοποίησαν δένοντάς τον με καλώδιο. Στη συνέχεια τον μετέφεραν από το ισόγειο του σπιτιού στη βεράντα του πρώτου ορόφου, όπου και του έδωσαν τα “τελειωτικά χτυπήματα”, που προκάλεσαν τον θάνατό του.
Επόμενη κίνησή τους ήταν να αρπάξουν το χρηματοκιβώτιο, το καταγραφικό μηχάνημα του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή και το κινητό τηλέφωνο του θύματος και να αποχωρήσουν από το νησί. Στις 6 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά τη δολοφονία, οι δράστες έφυγαν από τη χώρα και επέστρεψαν στην Πολωνία.
Η Αστυνομική Διεύθυνση αφού κατέληξε στους τρεις ως υπεύθυνους για τη δολοφονία, σε στενή συνεργασία με την Εισαγγελία Εφετών Αιγαίου, καθώς και με τον Έλληνα εισαγγελέα στην Eurojust , προέβη σε όλες της προβλεπόμενες ενέργειες για τον εντοπισμό και την σύλληψή τους μέσω των διαύλων της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας.
Μέσα σε λίγα 24ωρα συνελήφθησαν από τις πολωνικές αρχές οι δύο από τους δράστες (η γυναίκα και ένας από τους δύο άνδρες) με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης που εξέδωσε η Εισαγγελία Εφετών Αιγαίου, και ακολούθησε η σύλληψη και του τρίτου Πολωνού.
Μερικούς μήνες αργότερα, η Πιατέκ οδηγήθηκε στην εισαγγελέα της Σύρου, όπου και απολογήθηκε για την άγρια δολοφονία.
Αν και είχε ομολογήσει ότι συμμετείχε στη ληστεία, αρνήθηκε ότι το χρηματοκιβώτιο περιείχε 1,5 εκατομμύρια ευρώ αναφέροντας χαρακτηριστικά: “μετρήσαμε τα χρήματα και τα βρήκαμε γύρω στις 78.000”.
Ποινές για τους δράστες
Στις 4 Απριλίου του 2012 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Σάμου επέβαλε στην Πολωνή και τον ομοεθνή φίλο της (Ντομινίκ Γκρεκόρκο) ισόβια κάθειρξη και 20 χρόνια φυλάκιση.
Ο τρίτος κατηγορούμενος κρίθηκε αθώος ως προς την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, ενώ ένοχος κρίθηκε για τη συμμετοχή του στη ληστεία και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 14 χρόνων.
Και οι τρεις κατηγορούμενοι υποστήριξαν στις απολογίες τους ότι ναι μεν διέπραξαν τη ληστεία αλλά δεν σκότωσαν τον 73χρονο επιχειρηματία.