Δολοφονία Παύλου Φύσσα: Μια δίκη με “μαύρες” πρωτιές

Δολοφονία Παύλου Φύσσα: Μια δίκη με “μαύρες” πρωτιές
Δίκη "Χρυσής Αυγής" Eurokinissi

Ποιοί ήταν παρόντες στη δολοφονία; Ποιός συνέδραμε το Γ. Ρουπακιά; Ποιός έδωσε εντολές στο τάγμα εφόδου; Ποιός ήταν ο ρόλος των ομάδων ΔΙΑΣ; Ερωτήματα που παραμένουν ανοιχτά, πέντε χρόνια μετά.

Στις τελευταίες θέσεις της δικαστικής αίθουσας κάθεται σιωπηλή και συγκρατημένη. Ακούει και βλέπει τα πάντα. Έχει ξεκάθαρη εικόνα για το τί συμβαίνει και τί συζητείται. Κυρίως όμως, περιμένει. Εδώ και πέντε ολόκληρα χρόνια. Περιμένει την ημέρα της δικαίωσης, τη στιγμή που θα ακουστεί η λέξη «ένοχοι».

Η Μάγδα Φύσσα «αναγκάστηκε» εξαιτίας της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013, να ακολουθήσει τα χνάρια του γιου της Παύλου. Έγινε κι αυτή κομμάτι του αντιφασιστικού αγώνα, που δίνει και μέσα στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου εδώ και 3,5 χρόνια δικάζεται η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής

Για το ρόλο αυτό που της επιφύλαξε η ζωή, χρειάστηκαν μόλις μερικά λεπτά και ένας -καθ’ομολογία- δολοφόνος, ο Γιώργος Ρουπακιάς, προκειμένου μία έξοδος με φίλους να μετατραπεί σε αιματηρό κυνηγητό σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Νίκαιας, στην Παναγή Τσαλδάρη.

Οι καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων για τη δολοφονία του 34χρονου, ανάμεσά τους οι δύο φοιτήτριες που είδαν με τα ίδια τους τα μάτια την επίθεση που δέχθηκε η παρέα του Π. Φύσσα, μαζί με τις άρσεις του απορρήτου τηλεπικοινωνιών για αρκετούς εμπλεκόμενους στη δολοφονία, φαίνεται πως έδωσαν το πρώτο στίγμα.

Το μοιραίο βράδυ του Σεπτεμβρίου του 2013 εστάλη μήνυμα σε μέλη και οπαδούς της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι “λειτουργώντας συγκροτημένα και πειθαρχώντας άμεσα στην εντολή που τους δόθηκε” -κατά την πολιτική αγωγή- συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της τοπικής. Μάλιστα, οι συνήγοροι μιλούν για “πλήρως συγκροτημένο το τάγμα εφόδου το οποίο δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για την τέλεση του κακουργήματος της ανθρωποκτονίας και δη κλίμα γενικότερης σύγχυσης και οχλαγωγίας, έντασης και εκφοβισμού του Παύλου Φύσσα και της παρέας του”.

Ποιοί ήταν παρόντες στη δολοφονία; Ποιός συνέδραμε το Γ. Ρουπακιά; Ποιός έδωσε εντολές στο τάγμα εφόδου; Ποιός ήταν ο ρόλος των ομάδων ΔΙΑΣ που βρέθηκαν στο σημείο, υποτίθεται για να αποτρέψουν ένα φονικό; Αν και τα στοιχεία είναι πολλά, ο μόνος αρμόδιος να το κρίνει είναι η ελληνική Δικαιοσύνη.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής θα μείνει στην ιστορία των νομικών χρονικών της χώρας, με πολλές πρωτιές, συνήθως αρνητικές:

– οι συνεχείς προπηλακισμοί σε βάρος της οικογένειας του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα, από ομοϊδεάτες του Γιώργου Ρουπακιά. Αποκορύφωμα το περιβόητο “Πού είναι τώρα ο Παύλος σου;” που ακούστηκε προς την μαυροφορεμένη γυναίκα μέσα στην… εμπόλεμη δικαστική αίθουσα και οδήγησε αυτόν που το ξεστόμισε σε καταδίκη για περιύβριση μνήμης νεκρού. 

– οι καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων με αλλοιωμένη φωνή από ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στη ΓΑΔΑ, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού. Καταθέσεις εφ’όλης της ύλης για τις «εντολές από ψηλά», για την ιεραρχία μέσα στη Χρυσή Αυγή και για τη θέση που κατείχε ο Γ. Ρουπακιάς σε αυτή.

– η απουσία όλων των κατηγορούμενων εδώ και μήνες από το εδώλιο, αφού λόγο της χρονοβόρας διαδικασίας, και οι 68 είναι ελεύθεροι είτε με περιοριστικούς όρους είτε χωρίς. 

Τί έπεται

Ήδη η ακροαματική διαδικασία μετρά 275 συνεδριάσεις και προβλέπεται ακόμη να γίνουν πολλές. Από τη μία έχουν καταθέσει όλοι οι μάρτυρες κατηγορίας, περίπου 150. Παράλληλα, έχουν αναγνωστεί δεκάδες εκατοντάδες έγγραφα που σχετίζονται με τις 40 και πλέον δικογραφίες, οι οποίες έχουν συσχετιστεί με την εγκληματική οργάνωση. Ωστόσο, όλα δείχνουν πως θα χρειαστεί ακόμη αρκετός χρόνος για να υπάρξει απόφαση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η υπεράσπιση έχει προτείνει την εξέταση ακόμη 200 μαρτύρων, ο αριθμός των οποίων ενδέχεται βέβαια να μειωθεί, ενώ ακολουθούν οι απολογίες των συνολικά 68 κατηγορουμένων, εφόσον όλοι προσέλθουν να δώσουν εξηγήσεις. 

Στη συνέχεια, θα έρθει η ώρα των εισαγγελικών λειτουργών, οι οποίοι θα εισηγηθούν επί της ενοχής ή μη των κατηγορούμενων, αναλύοντας με επιχειρήματα και στοιχεία τη θέση τους. Αμέσως, θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των 100 και πλέον συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, για να καταλήξουμε στην απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα