Εφιαλτική νύχτα με τη φωτιά στην Αττική – Εκκενώνονται Μαραθώνας, Διόνυσος και Ραπεντώσα

Διαβάζεται σε 7'
Εφιαλτική νύχτα στον Βαρνάβα
Εφιαλτική νύχτα στον Βαρνάβα SOOC Nick Paleologos

Ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων καλούνται να περιορίσουν μέσα στη νύχτα οι Πυροσβεστικές δυνάμεις στην ευρύτερη ανατολική Αττική. Μπαράζ εκκενώσεων, καταστροφές σε σπίτια και ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή. Οι φωτιές σε όλη την επικράτεια.

Ανεξέλεγκτο μαίνεται το μέτωπο της φωτιάς στην ανατολική Αττική, ένα μέτωπο που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα το μεσημέρι της Κυριακής και πήρε πολύ γρήγορα ραγδαίες διαστάσεις.

Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν κατέστησαν αδύνατο για τις Πυροσβεστικές δυνάμεις να “πιάσουν” αμέσως τη φωτιά. Χαρακτηριστικό της έντασής τους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, είναι το γεγονός ότι μόλις έγινε αντιληπτή η πυρκαγιά, εναέριο μέσο έκανε ρίψη νερού στα πρώτα πέντε λεπτά. Ωστόσο, ο αέρας ήταν τόσο δυνατός που εξαπλώθηκε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Η φωτιά εξαπλώθηκε αστραπιαία, δημιουργώντας της ακραία συμπεριφορά, με συνεχόμενες κηλιδώσεις και νέα μέτωπα πίσω από τις γραμμές ανάσχεσης.

Φωτιά στο Βαρνάβα Αττικής
Φωτιά στο Βαρνάβα Αττικής Nick Paleologos / SOOC

Λίγο αργότερα, ήρθε και το πρώτο μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους του Βαρνάβα, να απομακρυνθούν προς Γραμματικό και Καπανδρίτι. Από την πρώτη στιγμή, οι δυνάμεις που επιχειρούσαν στη φωτιά ήταν ισχυρές, ωστόσο η πυκνή βλάστηση την εξάπλωσε γρήγορα, με τις πρώτες φλόγες να φτάνουν και στο χωριό.

Σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την έγκαιρη απομάκρυνση των κατοίκων από τις οικίες τους.

Πυρκαγιά στον Βαρνάβα Αττικής EUROKINISSI

Οι εικόνες που ακολούθησαν ήταν συγκλονιστικές. Το πύρινο μέτωπο συνέχισε να εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα μέχρι και το βράδυ της Κυριακής να έχουν εκδοθεί συνολικά 13 μηνύματα από 112.

Το τελευταίο που εκδόθηκε αργά το βράδυ καλούσε σε εκκένωση τους κατοίκους του Διονύσου προς Δροσιά και Κηφισιά μέσω Λ. Διονύσου.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, είχε εκδοθεί μήνυμα για εκκένωση της Ραπεντώσα.

Προηγουμένως μήνυμα 112 καλούσε τους κατοίκους του Μαραθώνα να απομακρυνθούν προς Νέα Μάκρη.

Λόγω της φωτιάς σε Σταμάτα και Δροσιά, πραγματοποιούνται οι εξής εκτροπές κυκλοφορίας:

  1. Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΠΟ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟ ΠΡΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
  2. Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
  3. Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  4. Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ
  5. ΣΤΑΜΑΤΑΣ-ΔΡΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙΟΥ
  6. Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
  7. Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ
  8. Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΤΛΟΥ
  9. Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
  10. Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΔΩΝΙΩΝ
  11. Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ Λ. ΚΑΪΡΗ
  12. Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ
  13. ΚΟΜΒΟΣ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ
  14. ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙΟΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες σημειώθηκαν 180 απομακρύνσεις εκ των οποίων οι 80 είναι απεγκλωβισμοί, ενώ στο σημείο βρίσκονται και 300 αστυνομικοί μαζί με τους 430 πυροσβέστες. 

Νωρίτερα, εκδόθηκαν 4 μηνύματα για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Σταμάτα, Μικροχώρι Ωρωπού, Γραμματικό, Ροδόπολη και Αμυγδαλέζα Σταμάτας.

Πυρκαγιά στον Βαρνάβα Αττικής
Πυρκαγιά στον Βαρνάβα Αττικής ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Την ίδια ώρα, λόγω της έκτασης που είχε πάρει η φωτιά και των ισχυρών ανέμων, ο πυκνός καπνός από τον Βαρνάβα “σκέπασε” τον αττικό ουρανό και μάλιστα, ο καπνός έφτασε μέχρι και 100 χιλιόμετρα μακριά.

Η φωτιά συνέχισε να καίει ανεξέλεγκτα, με τις Πυροσβεστικές δυνάμεις να αυξάνονται συνεχώς. Τη νύχτα κατέληξαν να επιχειρούν 430 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 125 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 29 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα, 16 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους.

Πυρκαγιά στον Βαρνάβα Αττικής
Πυρκαγιά στον Βαρνάβα Αττικής (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Οι δυνάμεις ενισχύθηκαν περαιτέρω και οι κύριες γραμμές άμυνας αναπτύχθηκαν βόρεια, στο Μικροχώρι Ωρωπού, ανατολικά, στο Γραμματικό και νότια, στη Σταμάτα, με στόχο να μπορέσουν να ανακόψουν την πυρκαγιά.

Η μάχη με τις φλόγες αναμένεται πολύ δύσκολη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Χωρίς την επιχείρηση των εναέριων μέσων, μόνο η αποδυνάμωση των ισχυρών ανέμων θα μπορέσει να συμβάλει στον μερικό έλεγχο της φωτιάς.

Φωτιά στον Βαρνάβα Αττικής
Φωτιά στον Βαρνάβα Αττικής AP Photo/Michael Varaklas

Δήμαρχος Μαραθώνα: “Είναι μια βιβλική καταστροφή”

«Είναι μια βιβλική καταστροφή, έχουμε ένα τεράστιο μέτωπο. Οι άνεμοι δεν έχουν κοπάσει καθόλου. Στο σημείο βρίσκονται μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής και εθελοντές που κάνουν υπεράνθρωπο αγώνας αλλά είναι κάτι πέραν των δυνατοτήτων μας. Έχει εκκενωθεί ο Μαραθώνας. Η φωτιά έχει φτάσει πάνω από το Μαραθώνα», υπογραμμίζει ο Στέργιος Τσίρκας, Δήμαρχος Μαραθώνα στην ΕΡΤ.

Το σημαντικότερο όλων είναι να απομακρυνθούν οι κάτοικοι με ασφάλεια και «δυστυχώς είναι αυτό το πρόβλημά μας, δεν φεύγουν από τις περιουσίες τους και έτσι προσπαθούμε να φύγουν με όποιον δυνατό» τονίζει ο κ. Τσίρκος.

Υπάρχουν υλικές ζημιές σε καλλιέργειες και σε σπίτια, αν και ακόμα δεν υπάρχει ακριβής εικόνα του μεγέθους των ζημιών, ανέφερε ο Δήμαρχος Μαραθώνα.

Πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκδηλώθηκαν πολλές πυρκαγιές σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τους φόβους της πολιτείας και τις προειδοποιήσεις των προηγούμενων ημερών να γίνονται πραγματικότητα.

Το πρώτο πύρινο μέτωπο της ημέρας εκδηλώθηκε σε δάσος βόρεια του οικισμού Κρανέα στην Πέλλα. Η επέμβαση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση και ευτυχώς η φωτιά δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις.

Φωτιά εκδηλώθηκε αργότερα και στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας και γρήγορα “σηκώθηκαν” και έναερια μέσα για την κατάσβεσή της.

Λίγο αργότερα, ξέσπασε πυρκαγιά και στις Αιγειρούσες Μεγάρων, σημαίνοντας εκ νέου συναγερμό στην Πυροσβεστική. Το εν λόγω μέτωπο πήρε γρήγορα διαστάσεις, με αποτέλεσμα να σταλεί μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Νέο Μάζι.

Παρά τις ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, η πυρκαγιά προκάλεσε ζημιές και σε σπίτια, με τον δήμαρχο Μεγαρέων να κάνει λόγο για τέσσερα καμένα σπίτια.

Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, ξέσπασε ακόμη μια φωτιά στην πολύπαθη Εύβοια, αυτή τη φορά σε δασική έκταση στην περιοχή Αγία Κυριακή Ερέτριας.

Για τη φωτιά εστάλη μήνυμα από το 112, το οποίο καλούσε τους κατοίκους των περιοχών Αγία Κυριακή και Καστρί να απομακρυνθούν προς Ερέτρια.

Οι πιο δύσκολες ημέρες ωστόσο, φαίνεται να βρίσκονται μπροστά. Ήδη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, “έκρουσε” τον κώδωνα του κινδύνου για τις καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών και συγκεκριμένα, μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την ξηρασία και τους ισχυρούς ανέμους δημιουργούν ένα πολύ ευνοϊκό “κοκτέιλ” για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα