Δίκη Παπακωνσταντίνου: ‘Τους χάλασα τη σούπα. Ένοχο το ΣΔΟΕ και επιχειρηματικοί κύκλοι’

Δίκη Παπακωνσταντίνου: ‘Τους χάλασα τη σούπα. Ένοχο το ΣΔΟΕ και επιχειρηματικοί κύκλοι’
ΑΘΗΝΑ-ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ// ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.(Eurokinissi-ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ) Eurokinissi

Στελέχη του ΣΔΟΕ αλλά και επιχειρηματικοί κύκλοι πιθανολογεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου ότι είναι οι δράστες της διαγραφής των ονομάτων των τριών συγγενών του από τη λίστα Λαγκάρντ. Διαβάστε τι αναφέρει ως κίνητρο. Όλοι οι διάλογοι με τον Πρόεδρο του δικαστηρίου

Σε επίθεση κατά γνωστών και “αγνώστων” προχώρησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τις ερωτήσεις του προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου, Νικ. Πάσσου, για το ποιος -κατά την άποψή του- προχώρησε στη διαγραφή των τριών συγγενικών του προσώπων.

Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός άφησε αιχμές για την εμπλοκή του τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιω. Διώτη,  για το σύνολο της εν λόγω υπηρεσίας, αλλά και για πιθανή στήριξη “επιχειρηματικών κύκλων”,  γιατί κατά την υπουργία του “τους χάλασα τη σούπα”.

Μάλιστα, σε ερώτηση της εισαγγελέως Ξένιας Δημητρίου, για το “γιατί ζητήσατε τη λίστα τότε, αφού λετε ότι ήταν παράνoμα; Τί θα τα κάνατε;”, ο κατηγορούμενος απάντησε: “δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για διοικητική συνδρομή ή καταλογισμό φόρο. Θα ήταν άτυπη πληροφορία, μια ανώνυμη καταγγελία για να βγει κάποιο αποτέλεσμα”.

Πρόεδρος: Τί νομίζετε ότι έχει γίνει με τη διαγραφή των ονομάτων;

Κατηγορούμενος: Αναρωτιέμαι αν μπορούσε να γίνει διαγραφή απο κάποιον άλλο… Από τη στιγμή που δεν είναι στα χέρια μου μέχρι και τη στιγμή που αναλαμβάνει η αστυνομία, θα μπορούσε να είχε πειραχτεί. Και φαίνεται από τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης πως έχουν γίνει διάφορα ανοίγματα και επί Διώτη και στη συνέχεια.

Πρόεδρος: Από ποιόν και γιατί να είχε γίνει παρέμβαση;

Κατηγορούμενος: Δεν ισχυρίζομαι ότι την αλλοίωση την έχει κάνει ο Ιω. Διώτης. Στις πραγματογνωμοσύνες φαίνεται μια χρήση που αποκλείεται να περιορίζεται από τον κ. Διώτη. Ένα εύλογο συμπέρασμα ότι το πήραν και άλλοι στα χέρια τους.

Πρόεδρος: Ακόμα και στελέχη του ΣΔΟΕ δηλαδή; Με ποια λογική και γιατί να το κάνει αυτό; Ποιος θα είχε λόγο;

Πολιτικό θρίλερ..

Κατηγορούμενος: Έχω πάρει αποφάσεις που έχουν ενοχλήσει, μέχρι δημιουργήσει προβλήματα σε πάρα πολύ κόσμο. Χάλασα μια σούπα στο ΣΔΟΕ γιατί γινόντουσαν και γίνονται πράγματα παράνομα. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι έγινε διαγραφή χωρίς τη συνεργασία ανθρώπων από μέσα αλλά και στήριξη κάποιων με επιχειρηματικό συμφέρον. Σας λέω ότι υπήρχε και κάποιος εκδότης που με είχε στα κάγκελα  εκείνη την περίοδο για μια υπόθεσή του. Κανένας δεν τα έψαξε και εγώ δεν μπορώ να πω ποιος το έκανε..

Πρ: Μήπως μπορούμε να οδηγηθούμε κάπου; κατηγορείτεε μια ολόκληρη υπηρεσία που ήταν υπό την ηγεσία σας. Θυμίζει ένα πολιτικό θρίλερ…

Κατ: Γνωρίζω ότι εγώ δεν το έχω κάνει αυτό. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω. Ολοι γνωρίζουμε ότι εκείνη την εποχή έστειλα επιορκους υπαλλήλους στην εισαγγελέα, και υπήρχαν συγκεκριμένοι άνθρωποι που με πολέμησαν και την κυβέρνηση.

Πρ: Μιλάτε για έναν πολύ ευρύ κύκλο ανθρώπων… Υπάρχει μια εύλογη απορία. Ας πούμε ότι το κάνατε, λογικά θα απαλείφατε 23 όχι τρία…

Κατ: Εγώ ξέρω ότι δεν το έχω κάνει. Πρέπει να αποφασίσει κανείς αν με θεωρεί πολύ έξυπνο ή πολύ ηλίθιο για να κάνω κάτι τέτοιο. Ουδείς εκείνη την εποχή θα αμφισβητούσε ό,τι του έδινα. Υπάρχουν κενά λογικής. Όσο και αν είναι η πρώτη αντίδραση κάποιου, αυτό το έκανε, υπάρχουν συμπτώσεις και στοιχεία στην πραγματογνωμοσύνης πιο ενδιαφέροντα και πειστικά.

Αυταπόδεικτη η συνέχιση της έρευνας

Παράλληλα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε:

– για τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιω. Καπελέρης, στον οποίο ο πρώην υπουργός έδωσε ονόματα, προκειμένου να ελεγχθούν: “Έπρεπε να συνεχίσει τον έλεγχο των ονομάτων. Είχα επιφύλαξη για το αν το ΣΔΟΕ θα προχωρούσε στην έρευνα του συνόλου της λίστας. Θεώρησα προφανές και αυταπόδεικτο ότι ο Καπελέρης θα συνέχιζε τον έλεγχο. Ακομη και αν του έλεγα, που δεν το έκανα, μην τους αγγίξεις αυτούς, είχε υποχρέωση να προχωρήσει.

– για τον διάδοχο του επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιω. Διώτη: “Υπάρχει μία συνεχής ανασκευή των δηλώσεων του ανάλογα με την πραγματογνωμοσύνη, που έβγαινε. Θέλει επίσης να μειώσει μία περίοδο 1,5 μήνα σε δύο ημέρες, γιατί αντιλαμβάνεται ότι τα ευρήματα των εκθέσεων δυσκολεύουν, αφού αποκαλύπτονται διάφορα πράγματα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
font