Διώξεις για επισφαλή δάνεια στην ProBank

Διώξεις για επισφαλή δάνεια στην ProBank

Η τράπεζα, για περίπου επτά χρόνια, φέρεται να χορηγούσε επισφαλή δάνεια, προκαλώ σας ζημία υψους 64 εκατομμυρίων ευρώ

Στην έγκριση χορήγησης δανείων, ύψους εκατομμυρίων ευρώ, για τα οποία όμως δεν δόθηκαν οι απαραίτητες εγγυήσεις, φέρεται να προχωρούσαν στελέχη της τράπεζας ProBank την περίοδο 2004 – 2011, σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν κακουργηματικές ποινικές διώξεις.

Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος 70 προσώπων, κυρίως υπαλλήλων και στελεχών του τραπεζικού ιδρύματος, για την αξιόποινη πράξη της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση, τα δάνεια εμφανίζονται να δόθηκαν σε επιχειρήσεις και σε φυσικά πρόσωπα, πριν η τράπεζα μπει σε ειδική εκκαθάριση πριν τρία χρόνια και τελικά παύσει τη λειτουργία της. Τα δάνεια, κατά την έρευνα, είπαν επισφαλείς εγγυήσεις και προκάλεσαν ζημία που ανέρχεται στα 64 εκατομμύρια ευρώ.

Αφορμή για τη  έρευνα στάθηκε καταγγελία με παραλήπτη την Εισαγγελία Διαφθοράς, η οποία και προχώρησε σε περαιτέρω έρευνα. Ακολουθεί δειγματοληπτικός έλεγχος των μεγαλύτερων επισφαλών δανείων της τράπεζας και οι εκθέσεις του ειδικού εκκαθαριστή, από τις οποίες προκύπτουν ενδείξεις πως η πλειοψηφία των δανείων που ελέγχθηκαν, ήταν επισφαλή.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ανακριτή ο οποίος θα ερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα