Εξαρθρώθηκαν συμμορίες ρομά στην Καλαμάτα που ‘τροφοδοτούσαν’ με ηρωίνη Πελοπόννησο και Αθήνα

Εξαρθρώθηκαν συμμορίες ρομά στην Καλαμάτα που ‘τροφοδοτούσαν’ με ηρωίνη Πελοπόννησο και Αθήνα

Πάνω από 120 άτομα οι εμπλεκόμενοι στις δύο συμμορίες, οι οποίες έκαναν βαποράκια τα ανήλικα παιδιά τους!

Πάνω από 120 άτομα αφορά η δικογραφία που σχηματίστηκε για δύο συμμορίες ΡΟΜΑ, οι οποίοι διακινούσαν ηρωίνη σε Πελοπόννησο και Αττική. Μάλιστα, είχαν μετατρέψει τα ανήλικα παιδιά τους σε «βαποράκια»! Πιο συγκεκριμένα, μετά από πολύμηνη έρευνα που διεξάγει το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις.

Για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση στη Μεσσηνία, με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών. Κατά τις εφόδους συνελήφθησαν συνολικά 23 άτομα, 14 ΡΟΜΑ ( 8 άνδρες και 6 γυναίκες), ηλικίας από 22 έως 61 ετών, καθώς και 9 ακόμα άτομα ηλικίας από 32 έως 52 ετών, ενώ διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών σε οικίες και άλλους χώρους.

Από τα συλληφθέντα άτομα, τα 21 είναι μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, ενώ τα άλλα δύο κατηγορούνται για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη 123 άτομα, τα οποία κατηγορούνται για κακουργηματικές ή πλημμεληματικές παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, μετά από αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες, συγκρότησαν τουλάχιστον από τις αρχές του έτους 2014 δύο ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, αποτελούμενες η μια από 13 άτομα και η δεύτερη από οκτώ. Απώτερος σκοπός των εγκληματικών οργανώσεων ήταν η διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ηρωίνης, σε διάφορους χρήστες σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Αττικής, ενώ δραστηριοποιούνταν μέσω του καταυλισμού όπου διέμεναν στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας.

Αναλυτικότερα, ως προς την μεθοδολογία δράσης των μελών των δύο οργανώσεων προκύπτει ότι χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» – ghost persons ), προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών. Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις συγγενικών τους προσώπων, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Μάλιστα τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, χρησιμοποιούσαν μέτρα αντιπαρακολούθησης και ιδιαίτερα τεχνάσματα αποθήκευσης και απόκρυψης των ναρκωτικών ουσιών, όπως την ταφή και την τοποθέτηση σε αγροτεμάχια εκτός του καταυλισμού. Επιπλέον στρατολογούσαν και τα ανήλικα τέκνα τους, τα οποία είτε παρέδιδαν ποσότητες ναρκωτικών για λογαριασμό τους στους χρήστες, παραλαμβάνοντας τα χρηματικά αντίτιμα, είτε λειτουργούσαν ως «τσιλιαδόροι». Το χρονικό διάστημα από την 21.1.2015 έως την σύλληψή τους, προκύπτει ότι τα μέλη των δύο οργανώσεων είχαν διακινήσει συνολικά πάνω από 9 κιλά ηρωίνης, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που αγγίζει τις 170.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας. Στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου, που διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, διερευνάται όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας των οργανώσεων και η ενδεχομένη διασύνδεση τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα