Εξαρθρώθηκε σπείρα που εξαπατούσε πολίτες και άδειαζε τραπεζικούς λογαριασμούς

Εξαρθρώθηκε σπείρα που εξαπατούσε πολίτες και άδειαζε τραπεζικούς λογαριασμούς
Απάτη Getty Images/iStockphoto

Σπείρα απατεώνων που άδειαζαν τραπεζικούς λογαριασμούς και κατάφεραν να αποσπάσουν 2 εκατ. ευρώ εξαρθρώθηκε από τις αρχές. Πώς δρούσαν.

Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση απατεώνων που εξαπατούσαν ανυποψίαστους πολίτες, αποκτούσαν μέσω e-banking πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και τους άδειαζαν.

Από την εγκληματική τους δράση κατάφεραν να αποσπάσουν χρηματικό ποσό το οποίο αγγίζει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε χθες σε περιοχές της Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας συνελήφθησαν 15 άτομα εκ των οποίων 10 Ρομά και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ακόμα 34 ατόμων, όλοι τους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Επιπλέον, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 233 δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών, που παρείχαν συνδρομή στην επίτευξη των στόχων της εγκληματικής οργάνωσης.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τηλεφωνούσαν σε εταιρίες, επιχειρήσεις, καταστήματα ή φυσικά πρόσωπα, δήθεν για εξόφληση χρέους ή καταβολή κρατικού επιδόματος για ενέργεια, αγορές και καύσιμα ή αγοράς μέσω διαδικτυακής αγγελίας.

ΕΛ.ΑΣ.

Η απάτη ήταν τόσο οργανωμένη που είχαν στήσει τηλεφωνικά κέντρα στους καταυλισμούς Ρομά του Ζεφυρίου Αττικής και των Εξαμιλίων Κορινθίας και καλούσαν μαζικά σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 87 περιπτώσεις απάτης, εκ των οποίων οι 6 απόπειρες, που έγιναν το τελευταίο 8μηνο σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Καβάλα, Κρήτη, καθώς και σε άλλες πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Η επίσημη παρουσίαση της υπόθεση από την Ελληνική Αστυνομία

Ακολουθεί η επίσημη παρουσίαση από την ΕΛ.ΑΣ. της υπόθεσης εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες και οι δηλώσεις του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας, Ταξιάρχου Γεώργιου Τζήμα:

«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα.

Σας καλέσαμε σήμερα να σας παρουσιάσουμε μία σημαντική υπόθεση που αφορά την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην εξαπάτηση ανυποψίαστων πολιτών σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης μετά από πολύμηνη έρευνα κατάφεραν να εξαρθρώσουν ένα πολυάριθμο εγκληματικό δίκτυο, να εξακριβώσουν τον τρόπο δράσης τους και να εξιχνιάσουν δεκάδες περιπτώσεις απάτης.

Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε χθες (4 Απριλίου 2023) σε περιοχές της Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας συνελήφθησαν 15 άτομα και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ακόμα 34 ατόμων, όλοι τους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Επιπλέον, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 233 δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών, που παρείχαν συνδρομή στην επίτευξη των στόχων της εγκληματικής οργάνωσης.

Από την εγκληματική τους δράση κατάφεραν να αποσπάσουν χρηματικό ποσό το οποίο αγγίζει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Θα ήθελα να συγχαρώ το Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, τον Διοικητή και το προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης για τη συστηματική και άοκνη προσπάθεια που κατέβαλλαν.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αστυνομικούς των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, που συμμετείχαν στην αστυνομική επιχείρηση.

Παράλληλα, θα ήθελα να εκφράσω δημοσίως τα συγχαρητήρια και την ευαρέσκεια του κ. Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγου Σπυρίδωνα Σκλάβου, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υπηρεσιακών υποχρεώσεων βρίσκεται στα Ιωάννινα, προς τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης σχετικά με την εξιχνίαση δεκάδων περιπτώσεων απάτης με υπολογιστή ανά την επικράτεια.

Για ακόμα μια φορά η Ελληνική Αστυνομία χειρίστηκε με υποδειγματικό τρόπο, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, υπόθεση με ηλεκτρονικές απάτες που συνιστούν μια από τις προκλήσεις της νέας ψηφιακής πραγματικότητας.

Κλείνοντας, υπενθυμίζεται στους συμπολίτες μας να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τις συναλλαγές τους, ιδιαίτερα όταν τους ζητείται να αποστείλουν σε τρίτους τυχόν προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ) ή κωδικούς επαλήθευσης ηλεκτρονικών καρτών, αλλά και όταν πρόκειται να καταχωρίσουν προσωπικά στοιχεία σε ιστοσελίδες μέσω υπερσυνδέσμων (links).

Περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση θα σας αναφέρει ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων, Αστυνόμος Α’ Τάνος Πέτρος».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα