Τεράστια απάτη με την διαδικτυακή επενδυτική πυραμίδα “Wind Media”
Απάτη της εταιρείας "Wind Media" με χιλιάδες θύματα που πρόσφατα έπαυσε τη λειτουργία της ερευνούν οι Αρχές. Πίστεψαν ότι κάνοντας στοχευμένα likes στα social media θα μπορούσαν να πλουτίσουν εύκολα και γρήγορα.
- 27 Μαΐου 2022 11:03
Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει η απάτη που στήθηκε διεθνώς και άφησε τις συνέπειές της και σε χρήστες του διαδικτύου στην Ελλάδα, με την διαδικτυακή επενδυτική πυραμίδα «Wind Media» που η εταιρεία της είχε έδρα την Σιγκαπούρη.
Η συγκεκριμένη πλατφόρμα λειτουργούσε στην Ελλάδα τουλάχιστον από τον περασμένο Φεβρουάριο έως πρόσφατα, τα τέλη Μαΐου, όπου ξαφνικά έπαυσε την λειτουργία της και διεθνώς για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Όπως όλες οι επενδυτικές πυραμίδες, έταζε στα υποψήφια θύματά της εύκολο και γρήγορο χρήμα από τον καναπέ του σπιτιού τους και παρότι η εμπειρία των ετών έχει αποδείξει ότι αυτό είναι κάτι πρακτικά αδύνατο, πολλοί είναι αυτοί που και στην χώρα μας πίστεψαν σε αυτό το οφθαλμοφανές ψέμα.
Ουσιαστικά, αυτό που ζητούσε η εταιρεία από τα υποψήφια θύματα ήταν να επενδύσουν ό,τι ποσό επιθυμούσαν σε bitcoins και στη συνέχεια καθοδηγούμενοι από την εταιρεία να κάνουν στοχευμένα likes σε συγκεκριμένες διαφημίσεις, αναρτήσεις, ιστορίες και βίντεο στα social media και να έχουν μεγάλες επιστροφές χρημάτων επί των διαφημιστικών κερδών.
Για να γίνουν πιο πειστικοί οι απατεώνες, τον πρώτο καιρό σε κάποιους επέστρεψαν κέρδη της τάξεως του 2-3% επί των ποσών που είχαν επενδύσει και έτσι πείθονταν εύκολα να ποντάρουν ακόμα περισσότερα χρήματα, μόνο που μετά δεν έπαιρναν τίποτα πίσω.
Ένας ακόμη τρόπος για να μπορέσουν να αποκτήσουν όσους περισσότερους χρήστες γινόταν και όσο πιο γρήγορα, ήταν με τον κλασσικό τρόπο που λειτουργεί μία πυραμίδα, δηλαδή οι χρήστες να στρατολογήσουν και άλλους χρήστες και δήθεν να λάβουν ποσοστά επί των κερδών που οι στρατολογούμενοι θα δημιουργούσαν για λογαριασμό της εταιρείας.
Πήραν τα λεφτά και… εξαφανίστηκαν
Αφού οι απατεώνες μάζεψαν τεράστια κέρδη από αυτή την διαδικασία, έθεσαν εκτός λειτουργίας την πλατφόρμα τους και πλέον οι επενδυτές έχασαν ως δια μαγείας τα χρήματα που είχαν μετατρέψει σε bitcoins και είχαν καταβάλει.
Βεβαίως ακόμα και τα bitcoins αφήνουν ηλεκτρονικά ίχνη, μέσω των ανταλλακτηρίων, των «πορτοφολιών» που αδειάζουν και γεμίζουν αλλά είναι μία πιο σύνθετη διαδικασία για τους αστυνομικούς της Δίωξης ώστε να μπορέσουν να καταλήξουν σε φυσικά πρόσωπα, όχι όμως αδύνατη.
Μέχρι τώρα έχουν γίνει 30-40 επίσημες καταγγελίες στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην πραγματικότητα όμως θεωρείται λόγω της μεγάλης διάδοσης της συγκεκριμένης πυραμίδας, πως τα θύματα μπορεί να είναι ακόμη και χιλιάδες, απλά ελάχιστοι είναι εκείνοι που μπαίνουν στην διαδικασία να το καταγγείλουν και να τρέξουν την διαδικασία νομικά. Συνήθως είναι εκείνοι που έχουν χάσει και τα περισσότερα χρήματα.
Η έρευνα είναι σε αρχικό στάδιο αλλά σε πλήρη εξέλιξη και είναι αρκετά πιθανό στην πορεία της να χρειαστεί και διεθνής συνεργασία για να καταλήξουν οι διωκτικές σε φυσικά πρόσωπα, αφού η έδρα της μητρικής εταιρείας είναι στην Σιγκαπούρη και η δράση της ήταν με πλατφόρμες σε όλο τον κόσμο.
Wind Media: Πώς η πυραμίδα των likes εξαπάτησε χιλιάδες Έλληνες;
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις