Είκοσι χρόνια μετά τον σεισμό στο Αίγιο και ακόμα ψάχνουν τους ενόχους για το θάνατο 16 ατόμων

Είκοσι χρόνια μετά τον σεισμό στο Αίγιο και ακόμα ψάχνουν τους ενόχους για το θάνατο 16 ατόμων

Στο αρχικό στάδιο έχει επιστρέψει η υπόθεση της πολυκατοικίας που κατέρρευσε στο κέντρο του Αιγίου, οδηγώντας στο θάνατο 16 άτομα, στον φονικό σεισμό του 1995

Τους υπεύθυνους για τον θάνατο 16 ατόμων σε πολυκατοικία που κατέρρευσε στον μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε στο Αίγιο πριν από 20 χρόνια, περιμένουν ακόμα να μάθουν οι συγγενείς των θυμάτων.

Τον Ιούνιο του 1995 η περιοχή του Αιγίου ταρακουνήθηκε από σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω 26 νεκρούς. Οι 16 εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους στην πολυκατοικία, που κατέρρευσε στο κέντρο της πόλης.

Οι συγγενείς κινήθηκαν νομικά για να βρουν ποιος ευθύνεται για τον χαμό των ανθρώπων τους, ωστόσο αν και έχουν περάσει 20 χρόνια, απάντηση δεν έχουν πάρει. Σύμφωνα με την εφημερίδα Γνώμη, σε όλο αυτό το διάστημα υπήρξαν αποφάσεις περί ευθύνης εξ αμελείας, αναιρέσεις και νομολογίες αλλά η υπόθεση έχει επιστρέψει ουσιαστικά στο αρχικό της στάδιο. Μάλιστα πριν λίγες μέρες εκδικάστηκε στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών.

“Δικαίωση ύστερα από 20 χρόνια”

Ο δικηγόρος Ιωάννης Κλάπας, που εκπροσωπεί μία εκ των ενοίκων της μοιραίας πολυκατοικίας, που έχασε τον σύζυγο και τα δύο της παιδιά, δήλωσε χαρακτηριστικά:

“Η υπόθεση έφτασε προς κρίση στην Ελληνική δικαιοσύνη έπειτα από 20 χρόνια. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πατρών δικαίωσε την πελάτισσά μου. Το Διοικητικό Εφετείο Πατρών που εκδίκασε την υπόθεση με αγωγή του 1999 εξέδωσε απόφαση το 2004 όπου δέχτηκε ότι υπήρχαν σοβαρότατες παραλείψεις της Πολεοδομίας Αιγίου, διότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι δεν άσκησαν ούτε τους προληπτικούς, ούτε τους κατασταλτικούς ελέγχους κατά την ανέγερση της πολυκατοικίας, με αποτέλεσμα να μην διαπιστωθούν σοβαρότατες ελλείψεις και παραλείψεις, όσον αφορά την κατασκευή του φέροντος οργανισμού, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το δυτικό τμήμα.

Το Διοικητικό Εφετείο Πατρών το 2007 με απόφασή του δέχτηκε ότι δεν υπήρχαν παραλείψεις των οργάνων της Νομαρχίας Αχαΐας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας όμως το 2013 δέχτηκε ότι η παράλειψη των κατασταλτικών ελέγχων εκ μέρους των οργάνων της Πολιτείας σε σχέση με τη στατική επάρκεια συνιστούν πρόσφορη αιτία για την κατάρρευση της πολυκατοικίας, με αποτέλεσμα  να αναιρέσει την απόφαση για να την στείλει για κρίση στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών. Η πελάτισσά μου ύστερα από 20 χρόνια περιμένει από την Ελληνική δικαιοσύνη να βρει δικαίωση.

Η αγωγή εκκρεμεί 20 χρόνια στα δικαστήρια και πρέπει επιτέλους να μάθει ποιοι ευθύνονται για τον θάνατο του συζύγου και των παιδιών της”.

“Διαπιστώθηκαν βαρύτατες τεχνικές αμέλειες”

Ο δικηγόρος Ιωάννης Ρωμανός, εκπρόσωπος συγγενών θυμάτων της πολυκατοικίας, επεσήμανε, από την πλευρά του:

“Κατ΄αρχάς οι συγγενείς των θυμάτων δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας όμως μέχρι τώρα έχουμε επιστρέψει στο αρχικό στάδιο. Είναι χαρακτηριστικό να πούμε ότι είχε πέσει μόνο το ένα τμήμα της πολυκατοικίας και σε αυτό εντοπίζονται βάσει όλων των τεχνικών εκθέσεων των μηχανικών όλες οι κατασκευαστικές πλημμέλειες της οικοδομής. Τίθεται βεβαίως το ερώτημα αν για την κατάρρευση της πολυκατοικίας φταίει ο σεισμός ή όχι.

Τα στοιχεία είναι συγκεκριμένα. Προφανώς δεν έπεσε από το σεισμό, γιατί διαπιστώθηκαν βαρύτατες τεχνικές αμέλειες. Υπήρχε σχετική καταγγελία ακόμη και από τον ίδιο τον οικοπεδούχο το 1981 ότι δεν κατασκευάζονται συνδετήριοι δοκοί κι όμως η Πολεοδομία δεν ήλθε να ελέγξει ποτέ. Τα θύματα αναζητούν πάνω απ΄όλα ηθική δικαίωση και οι συγγενείς να μάθουν από την Ελληνική πολιτεία ποιος φταίει που έχασαν τους ανθρώπους τους”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα