Εισαγγελέας: Καταδίκη για το Γιάννη Ανθόπουλο

Εισαγγελέας: Καταδίκη για το Γιάννη Ανθόπουλο
Η αίθουσα του Εφετείου αθηνών Eurokinissi

Στην εισαγγελική εισήγηση έγιναν δεκτές οι καταγγελίες της καπνέμπορου Οδέττης Πετρίδη, ζητώντας την ενοχή για τοκογλυφία

Την καταδίκη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ανθόπουλου, ζήτησε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση της τοκογλυφία σε βάρος ιδιοκτήτριας επιχείρησης καπνού. Την ίδια ποινική μεταχείριση εισηγήθηκε και για τους τρεις συγκατηγορούμενούς του.

Κατά την αγόρευσή της, η εισαγγελέας αναφέρθηκε σε όλα τα στοιχεία της πολύμηνης διαδικασίας, τα οποία οδήγησαν στην πρόταση ενοχής. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο ποσό των 650.000 ευρώ που κατά τον Γ. Ανθόπουλο, του δάνεισε άτοκα και μάλιστα με επιμονή, η μετέπειτα καταγγέλλουσα Οδέττη Πετρίδη. Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, ήταν απίθανο η επιχειρηματίας που εκλιπαρούσε για δανεισμό προκειμένου να κρατήσει όρθια την επιχείρησή της, να δάνειζε χρήματα στο Γιάννη Ανθόπουλο πόσο άλλον για να χτίσει ένα πολυτελές σπίτι όπως και έπραξε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μάρτυρα ο οποίος παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ως φίλος του πρώην υπουργού, καταθέτοντας ότι η Οδέττη Πετρίδη αποκαλούσε το Γιάννη Ανθόπουλος «σωτήρα» της. Μάλιστα, όπως είχε καταθέσει είχε προσφέρει μπροστά του στον κατηγορούμενο 7.000 ευρώ τα οποία ο τελευταίος αρνήθηκε. «Πρόκειται για έναν άνθρωπο που παρουσιάστηκε ως αδελφικός φίλος του κατηγορουμένου, αλλά όμως δεν είχαν βγει ποτέ μαζί έξω» επεσήμανε με νόημα.

Τέλος σημείωσε ότι οι κατηγορούμενοι «δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι η καταγγέλλουσα θα μπορούσε να υψώσει το ανάστημά της για να τινάξει το ζυγό της τοκογλυφίας» και για το λόγο αυτό δεν «κάλυψαν» ποτέ τις κινήσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υφυπουργός κατηγορείται για συνέργεια σε τοκογλυφία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ οι εκπρόσωποι της Namaco αντιμετωπίζουν τις πράξεις της τοκογλυφίας από κοινού κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. Κατά το κατηγορητήριο, φέρεται να υποσχέθηκε βοήθεια στην Οδέττη Πετρίδη και εμφανίζεται να μεσολαβεί σε 7 συμβάσεις πώλησης καπνού, από το 2002 ως το 2005. Έτσι, η εταιρεία καπνού της τελευταίας εμφανίζεται να πουλάει ακατέργαστο καπνό σε άλλη εταιρεία, ενώ την ίδια ημέρα εμφανίζονται πωλήσεις κατεργασμένων καπνών σε μονοπρόσωπη επιχείρηση ΕΠΕ, με ποσοστό 10% πάνω από την τιμή αγοράς. Σύμφωνα με τη δικογραφία, το επιπλέον ποσοστό 10% είναι «τοκογλυφικό αντάλλαγμα» για το Γ. Ανθόπουλο και συνολικά προσδιορίζεται σε ποσό που αγγίζει τα 1.757.800 ευρώ, ενώ οι εν λόγω πωλήσεις φέρονται να ήταν εικονικές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα