Εισαγγελική πρόταση για Κουρτάκη – Τζένο

Εισαγγελική πρόταση για Κουρτάκη – Τζένο
ΤΡΙΚΑΛΑ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΣΩΤΗΡΗ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ // EUROKINISSI) EUROKINISSI

Τί υποστήριξε ο εισαγγελέας του δικαστηρίου για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης

Την απαλλαγή του δημοσιογράφου Π. Τζένου αλλά την ενοχή του Γιάννη Κουρτάκη για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης εισηγήθηκε ο εισαγγελέας του Β’ Αυτόφωρου Μονομελούς όπου εκδικάζεται η μήνυση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

Είχε προηγηθεί η απολογία του Π. Τζένου, που ήταν παρών στη διαδικασία. Όπως επεσήμανε, η εφημερίδα “Παραπολιτικά” και ο εκδότης της Γιάννης Κουρτάκης έχουν στοχοποιηθεί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, εκτελεί “σχέδιο για δολοφονία προσωπικότητας”.  “Δεν ξέρω γιατί είμαι εδώ. Με συνέλλαβαν στο γραφείο μου  άνδρες του τμήματος εκβιαστών. Εκείνη την ημέρα στο γραφείο μου ήταν και ο ανήλικος γιος μου και είδε να με σέρνουν… Εγώ σε αυτή την εκπομπή είπα πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Ανέφερα μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Καμμένος πήγε στις Άλπεις και ότι αυτό χρειάζεται λεφτά για να το κάνεις” είπε και συνέχισε εξηγώντας πως η ραδιοφωνική εκπομπή είναι πολιτικού σατυρικού χαρακτήρα: “Εγώ προσωπικά ήθελα να κάνω πολιτική κριτική για το γεγονός ότι ο κ. Καμμένος εμφανίζει μια διγλωσσία. Από τη μία κόπτεται δήθεν για τον ελληνικό λαό και από την άλλη πάει χριστουγεννιάτικες διακοπές στις Άλπεις. Αυτό που ανέφερα για το αλκοόλ, το ούζο, δεν έχει τίποτα το συκοφαντικό. Ο κ. Καμμένος έχει πει πολλά ψέματα, έχουμε το δικαίωμα σαν δημοσιογράφοι να κάνουμε κριτική”. Επεσήμανε δε ότι δεν έκανε καμία αναφορά στα παιδιά του κ. Καμμένου κατά τη διάρκεια της εκπομπής.

Ακολούθησε η πρόταση του εισαγγελέα επί της ενοχής, καθώς ο Γιάννης Κουρτάκης εκπροσωπήθηκε από τους συνηγόρους του. Ο εισαγγελικός λειτουργός υποστήριξε πως από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε πως ο Πάνος Τζένος διέπραξε την αξιόποινη πράξη για την οποία κατηγορείται καθώς “η κατηγορία εξειδικεύεται στο τι αναφέρει ο καθένας σε βάρος του πολιτικώς ενάγοντος Π. Καμμένου ή των τέκνων του”.

Επεσήμανε ότι τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο κατηγορούμενος, δηλαδή στις πρόσφατες διακοπές του Π. Καμμένου στις Άλπεις και σε βραβείο που κέρδισε ο υπουργός με χορηγό το Ούζο 12, είναι αληθή και δεν είναι προβλητικά για την τιμή και την υπόληψή του. “Το γεγονός ότι έκανε διακοπές στις Άλπεις αποδείχτηκε ότι δεν είναι ψευδές. Ο τρόπος που αναφέρθηκε δεν είναι ικανός να βλάψει την τιμή και την υπόληψη του πολιτικώς ενάγοντα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας και για το βραβείο είπε: “ο κατηγορούμενος δεν φαίνεται να χειρίζεται κάτι ψευδές για τον πολιτικώς ενάγοντα ή να εκφράζει μια άποψη που θα μπορούσε να θίξει τον ίδιο ή την υπόληψη του ως πολιτικού αρχηγού”. Όσο για το βιβλίο με συγγραφέα τον Π. Καμμένο, για το οποίο στην εκπομπή των κατηγορουμένων αναφέρθηκε ότι είχε κατονομάσει ως αρχηγό της 17Ν τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο εισαγγελέας εξήγησε ότι αυτό είναι ψευδές, επισημαίνοντας όμως ότι δημιουργούνται αμφιβολίες για το κατά πόσο ο Π. Τζένος γνώριζε ότι ήταν αναληθές.

Αναφορικά με το δημοσιογράφο Γιάννη Κουρτάκη, ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του υποστηρίζοντας πως δεν αποδείχθηκε η φράση που είπε κατά τη ραδιοφωνική εκπομπή “ξέρω πως τα ‘χεις πάρει και το ξέρεις ότι ξέρω”. Αντίστοιχή θέση είχε ο εισαγγελικός λειτουργός και για τη δήλωση σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ του Π. Καμμένου καθώς και για πιθανή θετική στάση του απέναντι σε άτομα που έχουν κατηγορηθεί ή καταδικαστεί για τρομοκρατία. “Δεν αποδείχτηκε κάτι τέτοιο. Ο τρόπος με τον οποίο αναφέρθηκε μπορεί να βλάψει την τιμή και την υπόληψη του Π. Καμμένου γιατί αφήνει την εντύπωση ότι ο δημοσιογράφος γνωρίζει κάτι μεμπτό. Είναι ψευδής, είναι πρόσφορη να βλάψει την τιμή και την υπόληψη του πολιτικώς ενάγοντα” είπε κατά την εισήγησή του προς το δικαστήριο.

Τέλος για τα τέσσερα ανήλικα τέκνα του υπουργού, ο εισαγγελέας έκρινε ότι στοχοποιήθηκαν με βάση τα αποσπάσματα της εκπομπής, αφού όπως είπε, “δεν αποδείχτηκε ότι κάποιο παιδί επέχει σχέση με την τρομοκρατία ή έχει σχέσεις με τον αντιεξουσιαστικό χώρο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα