Εισήγηση κατά της Λάρκο

default image

 Στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ο σύμβουλος Επικρατείας Ν. Ρόζος εισηγήθηκε να γίνει δεκτή η αίτηση του Δήμου Οπουντίων και του Συλλόγου Προστασίας του Περιβάλλοντος «Η Μέριμνα» με την οποία ζητάνε να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του έτους 2007 με την οποία παραχωρήθηκε στην Ανώνυμη Εταιρεία Λάρκο να καταλάβει δημόσια δασική έκταση 413,3 στρεμμάτων στην θέση Κορυφή Κοκκίνη του Δήμου Οπουντίων Νομού Φθιώτιδας, προκειμένου να εναποθέτει σε αυτήν την σκωρία ηλεκτροκαμίνων που παράγεται στο μεταλλουργικό συγκρότημά της στη Λάρυμνα. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου η επίμαχη δασική έκταση είναι επέκταση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της Λάρκο.

Σύμφωνα με τον κ. Ρόζο τμήμα της εν λόγω έκτασης αποτελεί καταφύγιο θηραμάτων με απόφαση του υπουργού Γεωργίας και σε απόσταση 600 μέτρων υπάρχει αρχαιολογικός χώρος, ενώ σε κοντινή απόσταση υπάρχει ο Ναός του Αγίου Νικολάου του 12ου αιώνα που έχει κηρυχθεί μνημείο από το έτος 1999.

Ο σύμβουλος Επικρατείας υποστήριξε ότι δεν επιτρέπεται, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος και το δασικό νόμο, η εγκατάσταση παρόμοιας βιομηχανίας, εντός δασικής έκτασης, η οποία μάλιστα έχει κηρυχθεί και καταφύγιο θηραμάτων. Επιπρόσθετα, ο κ. Ρόζος ανέφερε ότι δεν μπορεί να εγκατασταθεί βιομηχανική μονάδα στην επίμαχη περιοχή, καθώς σε απόσταση τριών χιλιόμετρων υπάρχει αρχαιολογικός χώρος, αλλά και δεν προηγήθηκε έρευνα αν υπάρχει άλλη κατάλληλη περιοχή εκτός του Νομού Φθιώτιδας για την εγκατάσταση της εν λόγω βιομηχανικής μονάδας.

Παρέμβαση υπέρ της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου έχουν κάνει στο ΣτΕ το Σωματεία Εργαζομένων στην Λάρκο και ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα