Έκανε την τοπική παιδική χαρά προσβάσιμη για την ανάπηρη κόρη του

Έκανε την τοπική παιδική χαρά προσβάσιμη για την ανάπηρη κόρη του
youtube freethink

Ένας μπαμπάς στο Όρεγκον έφερε "επανάσταση" στην τοπική παιδική χαρά, μετατρέποντάς την σε μία σύγχρονη και προσβάσιμη για την ανάπηρη τετράχρονη κόρη του. Άλλες πόλεις υιοθετούν τον εμπνευσμένο σχεδιασμό του.

Όταν αυτός ο αφοσιωμένος μπαμπάς στο Όρεγκον των ΗΠΑ ξεκίνησε να κάνει μετατροπές στην τοπική παιδική χαρά στην γειρονιά του, σκόπευε να δημιουργήσει έναν χώρο πιο φιλικό προς την αναπηρία για την κόρη του Χάρπερ, η οποία χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι.

Έντεκα χρόνια αργότερα, οι ιδέες του για παιδικές χαρές πιο διασκεδαστικές και προσβάσιμες για όλους – ανεξάρτητα από το είδος της αναπηρίας τους – βοηθούν όλες τις άλλες κοινότητες που επιθυμούν να λάβουν την σχετική τεχνογνωσία.

Ο Κόντι Γκόλντμπεργκ εμπνεύστηκε να επανασχεδιάσει την παιδική χαρά, αφού πήγε την Χάρπερ σε μια, για πρώτη φορά το 2009. Προς απογοήτευσή του, διαπίστωσε ότι τα κομμάτια ξύλου που περιβάλλουν τον εξοπλισμό τον έκαναν απρόσιτο για την 4χρονη κόρη του, η οποία χρησιμοποιούσε αναπηρικό καροτσάκι.

Αφού άκουσαν τα παράπονα του Γκόλντεμπεργκ, τα τμήματα του δήμου υπεύθυνα για τα πάρκα αναψυχής, δήλωσαν ότι δεν είχαν χρήματα για νέα έργα – αλλά θα υποστήριζαν την ανοικοδόμηση ενός χώρου εάν τον χρηματοδοτούσε ιδιωτικά.

Έτσι, η οικογένεια της Χάρπερ ξεκίνησε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό “Η Παιδική Χαρά της Χάρπερ” αφιερωμένο στο άνοιγμα περισσότερων παιδικών χαρών για ΑΜΕΑ στην Αμερική – και μετά από τρία χρόνια ακούραστης συγκέντρωσης χρημάτων, άνοιξαν το πρώτο τους πάρκο τον Νοέμβριο του 2010.

Η παιδική χαρά διέθετε τα πάντα, από μουσικά όργανα και εξοπλισμό παιχνιδιού για άτομα με ειδικές ανάγκες έως πράσινους χώρους και πλακόστρωτες ράμπες – τα οποία χρησιμοποιούνται τόσο από skateboarders όσο και από χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων.

Οι χώροι για να είναι λειτουργικοί και ελκυστικοί με τον τρόπο που τους έχει φανταστεί η οικογένεια της Χάρπερ οφείλουν να εκτείνονται σε τρία επίπεδα, όπως εξηγεί ο μπαμπάς της.

“Ο χώρος πρέπει να είναι φιλόξενος με έναν φυσικό τρόπο, οπότε αν χρησιμοποιείτε αμαξίδιο να μπορείτε να φτάσετε απολύτως παντού”, λέει ο Γκόλντεμπεργκ. “Επιπλέον, ο χώρος πρέπει να είναι κοινωνικά φιλόξενος, με κυκλικούς χώρους καθιστικού, κοινόχρηστους χώρους συγκέντρωσης και φυσικό τοπίο. Και τότε το τρίτο επίπεδο είναι αυτό που ονομάζουμε συναισθηματικά ελκυστικό, και αυτό το επιτυγχάνουμε χρησιμοποιώντας τέχνη, καλές γραμμές σχεδίασης, μουσική και πράγματα που μας βάζουν σε μια ακόμη καλύτερη συναισθηματική κατάσταση”.

Από την έναρξη του πάρκου τους στο Πόρτλαντ, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός έχει εμπνεύσει την κατασκευή αρκετών άλλων παρόμοιων παιδικών χαρών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Good News Network.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα