Εκδήλωση στο Eteron: Ταξίδι στην Αετομηλίτσα του Γράμμου
Διαβάζεται σε 3'Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργανώνει το Ινστιτούτο Eteron την προσεχή Παρασκευή. Δείτε λεπτομέρειες.
- 31 Οκτωβρίου 2023 14:19
To Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή σας προσκαλεί στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, στις 18:30, στον χώρο του (Λεωκορίου 38-40 Αθήνα), με τίτλο «Ταξίδι στην Αετομηλίτσα του Γράμμου».
Στα τέλη Αυγούστου, ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης, επισκέφτηκε τον Γράμμο, μετά από πρόσκληση του Θοδωρή Μπουγάτσια, ενός από τους ανθρώπους του Συλλόγου Αετομηλιτσιωτών Γράμμου «Η Αετομηλίτσα». Το ταξίδι είχε δύο βασικούς στόχους.
Ο πρώτος αφορούσε την περιήγηση σε σημεία όπου υπήρχαν οχυρώσεις και υπηρεσίες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) και σε περιοχές όπου σημειώθηκαν μάχες κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (1946-1949). Ο δεύτερος στόχος ήταν η γνωριμία με το βουνό, το χωριό και τους ανθρώπους του. Ως βάση χρησιμοποιήθηκε το χωριό Αετομηλίτσα, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.500 μέτρων σε μια από τις πλαγιές του Γράμμου. Ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Διαμάντης κατέγραψε το ταξίδι αυτό για λογαριασμό της ιστοσελίδας news 24/7.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα προβληθούν δύο μίνι ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν από τον Παναγιώτη Διαμάντη για το news24/7. Στο πρώτο, μέσα από υποβλητικές εικόνες στο εναλλασσόμενο φως της ορεινής Ηπείρου, κάτοικοι της Αετομηλίτσας αφηγούνται τις αναμνήσεις τους από τον ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο και ανασύρουν εικόνες από τα βιώματα των παιδικών και νεανικών τους χρόνων στις Λαϊκές Δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου διέφυγαν ως πολιτικοί πρόσφυγες.
Το δεύτερο περιλαμβάνει την περιήγηση σε τοπόσημα που υπήρξαν σημεία εγκατάστασης ή θέατρα μαχών του Εμφυλίου, καθώς και την προσπάθεια του Συλλόγου Αετομηλιτσιωτών Γράμμου «Η Αετομηλίτσα» για την αναζωογόνηση του χωριού μετά την ερήμωση που επιφύλασσε η μεταπολεμική περίοδος και οι δεκαετίες της αστυφιλίας.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν: ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης, ο οποίος θα περιγράψει το σκεπτικό του ταξιδιού και τις εντυπώσεις που αποκόμισε από αυτό. Ο τοπικός ερευνητής Θόδωρος Μπουγάτσιας, ο οποίος θα αναφερθεί στην προσπάθεια μιας ομάδας ανθρώπων με καταγωγή από την Αετομηλίτσα, να οργανώσουν δραστηριότητες ιστορικού, πολιτιστικού και αγροτικού χαρακτήρα, με στόχο μια ήπιας μορφής αγροτουριστική ανάπτυξη για το χωριό τους.
Τέλος, ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βασίλης Νιτσιάκος, θα μιλήσει για την Αετομηλίτσα πριν και μετά τον Εμφύλιο. Θα αφηγηθεί βιωματικά την «περιπέτεια» της γενέτειράς του με τομή τον πόλεμο και κυρίως τον Εμφύλιο, όπου αυτή γνώρισε μια ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή και θα μιλήσει για την ανασύνταξη του χωριού, επικεντρώνοντας στην παραγωγική δραστηριότητα της κτηνοτροφίας.