Ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους ο Δημήτρης Κοντομηνάς

Ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους ο Δημήτρης Κοντομηνάς

Υπέρ του ανακριτή η διαφωνία για τη υπόθεση του Δημήτρη Κοντομηνά. Ο επιχειρηματίας αφέθηκε ελεύθερος. Εγγύηση - μαμούθ 5 εκατ. ευρώ

Να αφεθεί ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους και με την καταβολή του ποσού – μαμούθ των 5 εκατ. ευρώ ως εγγύηση αποφάσισε, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση, το Δικαστικό Συμβούλιο που είχε κληθεί να λύσει τη διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα για την προφυλάκιση ή μη του επιχειρηματία.

Η ψηφοφορία ήταν 2-1, καθώς ένας δικαστής είχε την άποψη ότι ο επιχειρηματίας πρέπει να προφυλακιστεί.

Οι περιοριστικοί όροι είναι αυτοί που είχε αρχικά προτείνει ο ανακριτής της υπόθεσης των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμείου, στην οποία εμπλέκεται ο Δημήτρης Κοντομηνάς, δηλαδή εγγύηση 5.000.000 ευρώ και επιπλέον απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αλλά και τακτική εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Συνήγοροι υπεράσπισης: Ηθική δικαίωση

Για δικαίωση του πελάτη τους, έκαναν λόγο οι συνήγοροι υπεράσπισης του Δημήτρη Κοντομηνά, αμέσως μετά την κοινοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, να αφεθεί ο επιχειρηματίας ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

«Επικράτησαν ο νόμος και η λογική. Στην πορεία θα αποδειχθεί ότι είναι αμέτοχος ποινικών αδικημάτων» δήλωσε ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος, ενώ ο Γρηγόρης Τσόλιας είπε: «Αναμένουμε το σκεπτικό των δικαστών, αν και κατά πλειοψηφία για μας είναι μεγάλη δικαίωση».

Διαφωνία ανακριτών – εισαγγελέα για την προφυλάκιση ή μη του Κοντομηνά

Να σημειωθεί ότι προηγήθηκε διαφωνία μεταξύ εισαγγελέα και ανακριτών για την τύχη του Δ. Κοντομηνά. Οι δικαστές έπρεπε να αποφανθούν για το εάν θα υιοθετήσουν την εισαγγελική κρίση, που ζήτησε την προσωρινή του κράτηση, ή θα δεχθούν τη θέση τού ανακριτή της υπόθεσης, ο επιχειρηματίας να αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή εγγύησης 5 εκατομμυρίων ευρώ και περιοριστικούς όρους.

Το Συμβούλιο συνεδρίαζε από το μεσημέρι της Τετάρτης και μετά την ολοκλήρωση της ακρόασης των συνηγόρων υπεράσπισης του επιχειρηματία, Ηλία Αναγνωστόπουλου και Γρηγόρη Τσόλια.

Η επιχειρηματολογία των συνηγόρων του Δ. Κοντομηνά

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Κοντομηνά εγγράφως, αλλά και κατά την ακρόαση στο δικαστικό συμβούλιο, προκειμένου να αντικρούσουν την κρίση της εισαγγελέως ότι ο επιχειρηματίας είναι ύποπτος φυγής, ανέπτυξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τον ισχυρισμό ότι αν ο επιχειρηματίας επιθυμούσε να φύγει, θα το είχε ήδη κάνει, καθώς είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι διεξάγεται έρευνα για το ΤΤ.

Αντίθετα, την προπαραμονή της πρωτοχρονιάς επέστρεψε στην Ελλάδα από ταξίδι στις ΗΠΑ. Επιπλέον, επικαλέσθηκαν άλλες δικαστικές υποθέσεις, που είχε στο παρελθόν ο κ. Κοντομηνάς, για τις οποίες είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, τους οποίους τήρησε απόλυτα.

Τονίστηκε ακόμη στους δικαστές ότι ο κατηγορούμενος είναι επικεφαλής προσωποπαγούς Ομίλου, οι επιχειρήσεις του οποίου έχουν έδρα την Ελλάδα και απασχολούν περίπου 1.500 εργαζόμενους.

Από την πλευρά τού επιχειρηματία υποστηρίχθηκε ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο Όμιλος ενδιαφέρεται να έχει καλές συνεργασίες με τις τράπεζες για να εξασφαλίζει χρηματοδοτήσεις και επομένως τον κ. Κοντομηνά ενδιέφερε να βρεθεί λύση με το ΤΤ.

Επίσης, οι συνήγοροι υπεράσπισης φέρεται να υπογράμμισαν στο δικαστικό συμβούλιο ότι αν ο Δημήτρης Κοντομηνάς οδηγηθεί στη φυλακή, ο Όμιλος θα καταρρεύσει.

Οι δικαστές ενημερώθηκαν – και με πιστοποιητικά – ότι ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τέλος, τονίστηκε ότι ήδη έγιναν συμβολαιογραφικά πληρεξούσια προς τις τράπεζες, που διαδέχτηκαν το ΤΤ, προκειμένου να εγγράψουν ακίνητα αξίας περίπου 7 εκατ. ευρώ, καθώς τα ληξιπρόθεσμα δάνεια είναι 5 εκατ. ευρώ.

Ο επιχειρηματίας προσφέρει ως ενέχυρο, εφόσον κριθεί αναγκαίο, τις μετοχές του ALPHA, διαδικασία που πρέπει να περάσει από το ΕΣΡ.

Σύμφωνα με την υπεράσπισή του, ο κ. Κοντομηνάς δίνει εγγυήσεις άνω των 110 εκατομμυρίων ευρώ των δανείων.

Επισημαίνεται ότι ανάμεσα στους λόγους, για τους οποίους η εισαγγελέας θεωρεί τον επιχειρηματία ύποπτο φυγής είναι και το γεγονός ότι κατέχει μετοχές σε αεροπορική εταιρεία, που όμως είναι ανενεργή.

Τι υποστήριξε ο Κοντομηνάς στην πολύωρη απολογία του την Τρίτη

Ευθύνη του διοικητικού συμβουλίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) είναι το εάν και με τι όρους θα χορηγήσει δάνειο, ισχυρίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, κατά τη διάρκεια της απολογίας του, που άρχισε στις 10:00 το πρωί της Τρίτης και ολοκληρώθηκε στις 11:30.

Ο επιχειρηματίας φέρεται κατά το κατηγορητήριο να προκάλεσε ζημιά στο ΤΤ 16 εκατ. ευρώ από επισφαλείς δανειοδοτήσεις. Επιπλέον, στο κατηγορητήριο αναφέρεται ζημιά 138 εκατ. για την υπόθεση της εξαγοράς του 50% της Bestline, εταιρείας συμφερόντων Δ. Κοντομηνά, από το ΤΤ για την υλοποίηση προγράμματος πιστωτικών καρτών.

Ο επιχειρηματίας φέρεται να αμφισβήτησε το σκεπτικό του εισαγγελικού πορίσματος και υποστήριξε ότι για τα δάνεια έβαλε ενέχυρο μετοχές, αλλά και προσημειώσεις σε ακίνητα. Δέχτηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην αποπληρωμή τους, πλην όμως τόνισε ότι προτίθεται να προβεί σε ρυθμίσεις.

Ο επιχειρηματίας, επίσης, υποστήριξε ότι δεν υπήρξε ροή χρήματος προς τους ατομικούς του λογαριασμούς, και ότι όλες οι κινήσεις ποσών αφορούσαν εταιρικές συναλλαγές.

Πληροφορίες ανέφεραν πως “απαντά” στις αιτιάσεις των Αρχών και για την αγορά σπιτιού στο Λονδίνο, επισημαίνοντας ότι το ακίνητο αγοράστηκε από εταιρεία του έναντι 10 εκατ. ευρώ και πωλήθηκε αργότερα έναντι 15 εκατ., πόσο που επιστράφηκε για εξόφληση δανείου σε άλλη τράπεζα.

Στην απολογία του ο Δημήτρης Κοντομηνάς φέρεται να τόνισε ότι δεν βαρύνεται ο ίδιος ποινικά για τη δανειοδότησή του καθώς, δεν βάζει ο αιτών τους όρους, αλλά το ΤΤ. Υποστηρίζει επίσης ότι υποχρέωση διασφάλισης των συμφερόντων του ΤΤ έχει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Για την κατηγορία της απάτης που του αποδίδεται στην υπόθεση των καρτών, ο κ. Κοντομηνάς υποστήριξε ότι ήταν απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, για την οποία δεν έχει λόγος ο επιχειρηματίας.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Κοντομηνάς προβάλλει τον νομικό ισχυρισμό, ότι εφόσον δεν προκύπτει αδίκημα δωροδοκίας δεν μπορεί να συνάγει κανείς το συμπέρασμα ότι πείστηκαν ή πιέστηκαν στελέχη του ΤΤ να επιλέξουν τους επίμαχους όρους για τα δάνεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα