Ελένη Ιωαννίδου στο NEWS 24/7: “Είχαμε φτάσει στο σημείο ένας γιατρός να έχει 30 ασθενείς”
Τις τραγικές συνθήκες που βιώνουν στην επαγγελματική τους καθημερινότητα οι γιατροί στα περισσότερα περιφερειακά νοσοκομεία του ΕΣΥ, αλλά και τους κινδύνους για τους ασθενείς, περιγράφει στο NEWS 24/7 η παθολόγος-λοιμωξιολόγος Ελένη Ιωαννίδου.
- 10 Ιανουαρίου 2023 16:01
Σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των… γιατρών και κατ’ επέκταση των ασθενών, εγκυμονούν οι συνθήκες που επικρατούν σε αρκετά περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας, όπως εξηγεί στο NEWS 24/7 η Ελένη Ιωαννίδου, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν διευθύντρια της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου.
Εκτός από την ίδια, ακόμη 2 συνάδελφοί της, ένας χειρουργός και ένας πνευμονολόγος, παραιτήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν στο εν λόγω νοσοκομείο.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2021 είχαν παραιτηθεί από το ίδιο νοσοκομείο 12 γιατροί, λόγω της έλλειψης προσωπικού.
«Πάντα υπάρχουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στα νοσοκομεία, ειδικά στα περιφερειακά. Ωστόσο, τα τελευταία 5 χρόνια αυτά κορυφώθηκαν και αθροίστηκαν, με αποτέλεσμα το τελευταίο έτος να μην μπορούμε να τα διαχειριστούμε», εξηγεί η κυρία Ιωαννίδου.
Σύμφωνα με την ίδια, στην κλινική όπου εργαζόταν, θα έπρεπε να υπάρχουν 6 παθολόγοι, όμως σήμερα, και μετά την παραίτησή της, υπάρχουν μόνο 2.
«Και δεν υπήρχε καμία ουσιαστική ενίσχυση από πουθενά. Τον Δεκέμβριο για παράδειγμα, ενώ οι εφημερίες που μου αναλογούν τον μήνα είναι 4,5, έφτασα να κάνω 9. Και μιλάμε για 24ωρη εργασία», εξηγεί η ίδια, η οποία εργαζόταν επί 20 χρόνια στο ΕΣΥ.
Επιπλέον, όπως είχε ενημερωθεί, δεν υπήρχε καμία προοπτική για αλλαγή της κατάστασης, αφού ούτε θέσεις γιατρών είχαν προκηρυχθεί, ούτε επρόκειτο να προκηρυχθούν.
«Δεν είναι εύκολο για κανένα γιατρό να έρθει με αυτά τα χρήματα και αυτές τις συνθήκες σε ένα νοσοκομείο όπως του Ρεθύμνου, όπως βέβαια και σε άλλα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας», λέει.
Μάλιστα, για να καλύψει το νοσοκομείο Ρεθύμνου τα κενά που υπήρχαν, το τελευταίο διάστημα έπρεπε οι γιατροί να διαχειρίζονται περιστατικά, για τα οποία δεν είχαν την εξειδίκευση.
«Χωρίς να ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε διακομιδή διασωληνωμένου ασθενούς από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, μας ανάγκαζαν να το κάνουμε. Ακόμα και οφθαλμίατρο υποχρέωσαν να μεταφέρει ασθενή, ο οποίος δεν έχει ιδέα τι σημαίνει διασωλήνωση», τονίζει η ίδια.
Υπήρχαν δηλαδή διοικητικές εντολές για να καλύψουν οι γιατροί τρύπες του συστήματος, οι οποίες έθεταν άμεσα σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, καθώς αν προέκυπτε κάποιο πρόβλημα κατά τη διακομιδή των διασωληνωμένων, δεν θα γνώριζαν πως να το αντιμετωπίσουν, ενώ παράλληλα θα είχαν και την ευθύνη.
Burnout χωρίς άδεια
Το burnout των γιατρών είναι πλέον καθημερινή πρακτική, καθώς για να πάρει άδεια ένας γιατρός από την παθολογική κλινική στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου, θα έπρεπε τις προηγούμενες και τις επόμενες ημέρες, να κάνει συνεχείς εφημερίες.
«Μετά από τόσες ώρες εργασίας, θα έπρεπε να πάρουμε αναρρωτική και όχι κανονική άδεια», σχολιάζει η κυρία Ιωαννίδου.
Σοβαρά προβλήματα υπήρχαν και στην κλινική Covid του νοσοκομείου, όπως περιγράφει, καθώς δεν είχε πληρότητα σε προσωπικό και έπρεπε συνεχώς να καλύπτονται τα κενά από άλλες κλινικές.
«Είχαμε φτάσει στο σημείο ένας γιατρός να έχει 30 ασθενείς. Είναι ξεκάθαρο ότι η διοίκηση και η πολιτική που ακολουθεί, δεν ενδιαφέρονται για τη φροντίδα των ασθενών. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να φαίνεται ότι δουλεύει το νοσοκομείο. Πώς όμως; Στις πλάτες τις δικές μας; Στην πανδημία το κάναμε, τώρα δεν υπάρχει ούτε πίεση από την Covid, ούτε πόλεμος. Γιατί δεν δίνονται λύσεις σε τόσο μεγάλα προβλήματα», διερωτάται η κυρία Ιωαννίδου.
Η ίδια εκτιμά ότι χρειάζεται καλή οικονομική αναβάθμιση των μισθών, διότι οι γιατροί θα συνεχίσουν να φεύγουν από το ΕΣΥ.
«Συνθήκες και οικονομικό είναι αλληλένδετες έννοιες. Αν υπήρχαν χρήματα έστω για τις εφημερίες, ίσως λυνόταν κάποιες πτυχές του προβλήματος», σχολιάζει η ίδια.
Πρόβλημα και σε άλλα περιφερειακά νοσοκομεία
Η κυρία Ιωαννίδου εξηγεί ότι το πρόβλημα δεν απασχολεί μόνο τους γιατρούς στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, αλλά και σε άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας.
«Πολλά νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα έχουν επίσης, σοβαρό πρόβλημα. Στην Άρτα και τον Πύργο υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις γιατρών. Και φυσικά σχεδόν όλη η Κρήτη είναι στην ίδια κατάσταση», υπογραμμίζει.
Παράλληλα, αφήνει αιχμές για τον νέο νόμο για τη δευτεροβάθμια υγεία, ο οποίος όπως λέει, με τα απογευματινά χειρουργεία, τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ και τα υπόλοιπα που προβλέπει, αφήνει διάπλατα ανοιχτή την πόρτα για να παίρνουν οι γιατροί χρήματα απευθείας από τους ασθενείς, και όχι από τον εργοδότη τους, δηλαδή το Δημόσιο.
Η ανάρτηση της κυρίας Ιωαννίδου στο Facebook
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις